Ινδία: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και Observer Research Foundation-Raisina Dialogue

Από αριστερά: Stefano Sannino, Rosa Balfour, Arancha Gonzalez, Ebtesam Al-Ketbi, Federico Banos-Lidner, Συμεών Τσομώκος




Συμμετοχή στον διάλογο για την Ελληνο-ινδική συνεργασία που περνάει από τον διάδρομο του IMEC, είχε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που έχει δημιουργήσει μια διαρκή σχέση με το Raisina Dialogue, αλλά και με τη διοργανώτρια αρχή του, το ORF – Observer Research Foundation, που χρηματοδοτείται από το ινδικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα στο πλαίσιο της μακρόπνοης και μακροπρόθεσμης σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών, το ORF υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ θα συμμετάσχει και στο επικείμενο Φόρουμ τον Απρίλιο, στην Ελλάδα.

O Samir Saran, πρόεδρος του ORF, ανέφερε ότι υπέγραψαν συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας ότι θα οικοδομήσουν τη νέα “αγορά”, για την από κοινού συζήτηση των θεμάτων που αφορούν στη Μεσόγειο και την Αραβική Θάλασσα.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, εξέφρασε τη χαρά του για το κοινό εγχείρημα να δημιουργήσουν την “αγορά” μεταξύ του Raisina Dialogue και του Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας πως οι ιθύνοντες από την ινδική πλευρά θα βρεθούν τον Απρίλιο στους Δελφούς, ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αυτό που αναφέρθηκε χθες ως “αγορά” από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και ως “δημόσια πλατεία”. “Η σχέση της Ελλάδας με την Ινδία είναι θεμελιώδης για την ελληνική εξωτερική πολιτική”, ανέφερε ο κ. Τσομώκος, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και τα 3+1 σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε σε συζήτηση για τη σημασία των βιώσιμων και ασφαλών δεσμών μεταξύ των περιοχών Ινδο-Ειρηνικού και Ατλαντικού-Μεσογείου και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

“Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εταιρική σχέση για να εξασφαλίσουμε ζωτικής σημασίας εμπόριο μεταξύ αυτών των ζωνών; Ποιες ελπιδοφόρες οδοί—όπως το IMEC—αναδείχθηκαν πρόσφατα και ποια πρόοδος έχει σημειωθεί; Από τους αγωγούς μέχρι τα λιμάνια, πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε υποδομές που συνδέουν αυτούς τους δύο θαλάσσιους τομείς;”. Στο θέμα κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και o Γενικός Γραμματέας (Οικονομικών Σχέσεων), στο ΥΠΕΞ της Ινδίας, Dammu Ravi.

Ακολούθησε η συζήτηση με συντονιστή τον Συμεών Τσομώκο, πρόεδρο και ιδρυτή του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, μεταξύ των Arancha González, πρ. ΥΠΕΞ για τις Ευρ. Σχέσεις της Ισπανίας και πρύτανη της σχολής διεθνών σχέσεων του Sciences Po, της Ebtesam Al-Ketbi, Προέδρου του Emirates Policy Centre των ΗΑΕ, του Federico Banos-Lindner, Group Senior Vice President, Government Relations & Public Affairs, DP World από τα ΗΑΕ, της Rosa Balfour, Διευθύντριας, Carnegie Europe και του Stefano Sannino, Γενικού Γραμματέα, European External Action Service στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: