Οι Βέλγοι θέτουν τις σχέσεις με την Τουρκία στην ατζέντα του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.: Θα συζητηθεί και η ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Κύπρο

Hadja LAHBIB (Minister for Foreign Affairs, European Affairs and Foreign Trade and Federal Cultural Institutions, Belgium). Copyright: European Union




Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με βάση την έκθεση Μπορέλ του Νοεμβρίου του 2023, καθώς και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και οι δυνατότητες συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική, θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) (γνωστή ως Gymnich).

Η άτυπη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στο Παλαί ντ’ Εγκμόντ των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Της συνάντησης θα συμπροεδρεύσουν η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ατζά Λαμπίμπ, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή στο Φόρουμ ΕΕ – Ινδοειρηνικού, στο περιθώριο του οποίου είχε συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ του Πακιστάν και των Μαλδίβων, και τον βοηθό ΥΠΕΞ της Αυστραλίας.

Ο κ. Κόμπος συμμετείχε επίσης στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδους ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στο περιθώριο της οποίας είχε σειρά επαφών την Πέμπτη.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται πως θα είναι το τελευταίο θέμα συζήτησης στην ατζέντα, και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης με την Τουρκία στη βάση κοινών συμφερόντων και των δυνατοτήτων για συνεργασία για αντιμετώπιση των εσωτερικών και περιφερειακών προκλήσεων.

Στην ανακοίνωση της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σημειώνεται πως η συζήτηση γίνεται σε συνέχεια της κοινής έκθεσης του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και της Κομισιόν για την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας που δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 2023.

Όπως σημειώνεται, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν τον βαθμό στον οποίο η συνεργασία είναι δυνατή στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας. Επίσης, οι συζητήσεις θα εστιάσουν ειδικότερα στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και στην σταθερότητα ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν ακόμα την μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ σε σχέση με την συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στη χώρα μεταξύ άλλων και μέσω της πορείας ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία είναι η 50η άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ από την πρώτη που διοργανώθηκε στο κάστρο Gymnich στη Γερμανία το 1974, περιλαμβάνονται οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση και οι αυξανόμενες προκλήσεις.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Βελγική Προεδρία φιλοδοξεί να χτίσει πάνω στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΑΕ του Φεβρουαρίου του 2022, και να ενισχύσει την κατανόηση από πλευράς της ΕΕ των στόχων και των οραμάτων των Αφρικανικών χωρών, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της καλύτερης εκπροσώπησης της Αφρικής σε διεθνή πολυμερή φόρουμ.

Επίσης θα συζητηθεί το ερώτημα πώς η ΕΕ μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Αφρικανούς εταίρους της, μέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων που έχει στη διάθεσή της ώστε να μπορέσει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην ενίσχυση της σταθερότητας.

Την Παρασκευή το βράδυ οι ΥΠΕΞ θα παρακαθίσουν σε δείπνο στο Μουσείο Αφρικής παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της ASEAN.

ΚΥΠΕ, ΓΚ, ΗΦ
Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Λευκωσία αναμένει συζήτηση των επόμενων βημάτων για το Κυπριακό μετά την επιστροφή της Ολγκίν από Άγκυρα, Αθήνα, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: