Η προοπτική ομαλοποίησης των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας: Ο Ερντογάν επαναπροσεγγίζει τους εχθρούς του και αυτό είναι κάτι που η Δύση θα πρέπει να το λάβει υπόψιν της…

O Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry, κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια έντονων αντιπαραθέσεων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Αρχής γενομένης από την αποκατάσταση της παρουσίας των εκατέρωθεν πρεσβευτών στις δυο χώρες το περασμένο καλοκαίρι, ο Τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει στις 14 Φεβρουαρίου, επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο με σκοπό να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ελ-Σίσι. Αυτή θα είναι και η πρώτη επίσημη συνάντηση κορυφής Αιγύπτου και Τουρκίας από το 2013.

Από τη μια πλευρά, οι επιπτώσεις που φέρνουν μαζί τους ο πόλεμος στη Γάζα και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζουν την οικονομία της Αιγύπτου, ενώ, από την άλλη μεριά, ο Ερντογάν έχοντας διαπιστώσει τους περιορισμούς και τα αδιέξοδα που προκαλεί η σύγκρουση με τον Ελ-Σίσι, επιδιώκει να καλύψει το χαμένο έδαφος και να επαναφέρει τις σχέσεις των δυο χωρών σε τροχιά συνεργασίας και κοινών συμφερόντων.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην παροχή μη επανδρωμένων αεροχημάτων και άλλων τεχνολογικών μέσων στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι μια εξέλιξη, η οποία εκφράζει την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου.

  • Ήδη, τον Μάρτιο του 2023, οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών συναντήθηκαν στο Κάιρο. Η επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηματοδότησε την έναρξη μιας διαδικασίας επαναπροσέγγισης Τουρκίας και Αιγύπτου.

Στην κοινή τους δημοσιογραφική διάσκεψη, αμφότεροι οι δυο ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσαν την προσωπική βούληση των ηγετών των χωρών τους να υπερβούν τις αντιμαχίες του παρελθόντος.

Από το 2013 έως και το 2022, ο Ερντογάν ηγήθηκε μιας εκστρατείας διαβολής και από-νομιμοποίησης του Ελ-Σίσι χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα, καταπιεστή του λαού του και δολοφόνο.

Ο Ελ-Σίσι ανήλθε στην εξουσία το 2013 ανατρέποντας με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη στην ηγεσία της χώρας το 2011 ως υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Μόρσι και χιλιάδες υποστηρικτές της Αδελφότητας συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επενδύσει στην κυβέρνηση Μόρσι και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θεώρησε ότι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο αποτελούσαν ευκαιρία για την ανάδειξή του ως προστάτη των αδελφών μουσουλμάνων. Επέδειξε ακραία συμπεριφορά, αρνούμενος δύο φορές να παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελ-Σίσι στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η εκτίμηση του Ερντογάν για τα γεωπολιτικά οφέλη της χώρας του και του ιδίου δια μέσου της υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διαψεύστηκαν.

Η Αίγυπτος καλείται να αντιμετωπίσει την απώλεια των εσόδων από τη μειωμένη ροή των εμπορικών πλοίων που εισέρχονται στην Διώρυγα του Σουέζ, γεγονός που εντατικοποιεί την οικονομική κρίση στη χώρα, μια κρίση, η οποία κληρονομήθηκε από το καθεστώς του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ταυτόχρονα, ο Ελ Σίσι καλείται να αντιμετωπίσει μια εσωτερική κρίση νομιμοποίησης της εξουσίας του. Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τις οικονομικές και πολιτικές ανάγκες του Αιγύπτιου προέδρου και προστρέχει για βοήθεια.

  • Άλλωστε, θεωρεί πως η επαναπροσέγγιση της Αιγύπτου, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής, θα άρει την όποια απομόνωση της Τουρκίας που προκάλεσε η ακραία ρητορική του Ερντογάν.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι ο Ερντογάν αλλάζει τη στρατηγική του και επαναπροσεγγίζει τα αραβικά κράτη της περιοχής ασκώντας μια πιο συμβατική εξωτερική πολιτική στη βάση κοινών οικονομικών συμφερόντων, αφήνοντας πίσω του, τουλάχιστον για την ώρα, εμμονές και ιδεολογήματα.

Χρησιμοποιώντας τα τεχνολογικά επιτεύγματα της χώρας του για να προσεγγίσει την Αίγυπτο, προσπαθεί να προβάλει την ισχύ και τις δυνατότητές της Τουρκίας, κάτι που μαρτυρεί πως η ιδεολογική ρητορική δεν μπορεί να έχει θετικές και μακροχρόνιες επιδράσεις όσο η τεχνολογική εξέλιξη.

Ο Ερντογάν επαναπροσεγγίζει τους εχθρούς του και αυτό είναι κάτι που η Δύση θα πρέπει να το λάβει υπόψιν της.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το σημερινό πολιτικό σύστημα μάλλον μοιάζει περισσότερο με μια εκλόγιμη μοναρχία: Πόσα βήματα μακριά είμαστε από τη Δημοκρατία; Γιατί μη δεσμευτικά τα δημοψηφισμάτα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: