«Η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά μέσα από την Κύπρο»: Ναι στην προσέγγιση Βρυξελλών – Άγκυρας αλλά κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λέει ο Κωνσταντίνος Κόμπος

Constantinos KOMBOS, Minister for Foreign Affairs, Cyprus. Copyright: European Union




Η Κύπρος είναι πρόθυμη να ενθαρρύνει την πρόοδο στα ευρωτουρκικά, όμως οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο και «η πρόοδος περνά μέσα από την Κύπρο».

Aυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Σάββατο, στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο κ. Κόμπος σημείωσε πως «αναμένουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση» και πρόσθεσε πως τα αιτήματα για χειρονομίες καλής θέλησης θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και να σέβονται τις ευαισθησίες όλων των κρατών μελών.

«Προσβλέπω σε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε όλα τα θέματα στην ατζέντα, και ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Κόμπος κατά την άφιξή του στην αίθουσα.

«Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση όσον αφορά τη σημασία της Τουρκίας ως περιφερειακού και παγκόσμιου παίκτη, και η Κύπρος είναι πρόθυμη να ενθαρρύνει την πρόοδο στα θέματα στο καλάθι των ευρωτουρκικών.

Είμαστε αισιόδοξοι και αναμένουμε να δούμε σημαντική δέσμευση από την Τουρκία σε αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, υπάρχει καθιερωμένο πλαίσιο, το οποίο βασίζεται σε ορόσημα, μια αξιοκρατική προσέγγιση, και αναλογική, σταδιακή και αναστρέψιμη πρόοδο. Αυτό (το πλαίσιο) αναμένουμε να εφαρμοστεί επίσης και σε αυτή την περίπτωση», τόνισε.

Επίσης, συνέχισε, «το πλαίσιο της ΕΕ περιλαμβάνει την Κύπρο, και η πρόοδος περνά μέσα από την Κύπρο».

«Ως εκ τούτου αναμένουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία προς αυτήν την κατεύθυνση», όπως είπε.

«Τα αιτήματα για χειρονομίες καλής θέλησης πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με το πλαίσιο που προανέφερα, πρέπει να εμπεριέχουν ένα στοιχείο πολιτικής σκέψης, προθυμία διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα χρειάζεται να σέβονται τις ευαισθησίες όλων των κρατών μελών», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ψηφίσματα του ΣΑ και το κεκτημένο του Κραν Μοντάνα, ως αφετηρία για επανεκκίνηση στο Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: