Οι πιπεριές της Φλώρινας και όχι οι τύπου Φλώρινας είναι τρίτες καλύτερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Taste Atlas

Ο χάρτης της πιπεριάς στην Ευρώπη Πηγή Taste Atlas




Η πιπεριά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες και θαμνώδες φυτό του γένους Capsicum. Ανήκει στην τάξη Στρυχνώδη (Solanales) της οικογένειας Στρυχνοειδών (Solanaceae). Η πιπεριά υπάρχει σε 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς.

Οι πιπεριές είναι απ’ τα πιο ευρέως καλλιεργημένα και αξιοποιημένα φυτά, τόσο για τις γαστρονομικές εφαρμογές τους, όσο και για τις ιδιότητες των βιοενεργών συστατικών τους, που μπορεί να έχουν ακόμα και φαρμακολογικές προεκτάσεις. Είναι ένα τρόφιμο που αν το εκμεταλλευτείς σωστά, μπορεί να απογειώσει τα γεύματά σου αλλά και την υγεία του οργανισμού σου!

Οι πιπεριές (Capsicum) είναι ένα γένος φυτών της οικογένειας των Στρυχνοειδών και της τάξης των Στυχνωδών. Είναι ιθαγενές της Αμερικής, όμως μετά την επονομαζόμενη Κολομβιανή Ανταλλαγή (Columbian Exchange) διαδόθηκε και καλλιεργήθηκε ανά τον κόσμο.

Το Taste Atlaς έκανε ένα «διαγωνισμό» για τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές πιπεριές και η πιπεριά της Φλώρινας κατέλαβε την τρίτη θέση.

Piment d’Espelette

Το Piment d’Espelette είναι μια φλογερή κόκκινη πιπεριά τσίλι με έντονη μυρωδιά που θυμίζει φρούτα και καπνό, που παράγεται στην περιοχή των Πυρηναίων-Ατλαντίκων στη Γαλλία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στη νοτιοδυτική Γαλλία για την ωρίμανση αποξηραμένου ζαμπόν.

Image by Lisa Dubois from Pixabay

Η γεύση τους είναι πικάντικη, αλλά όχι πολύ καυτή στον ουρανίσκο. Τις προμηθεύεστε – ως φρέσκες, ολόκληρες πιπεριές αραδιωμένες ανά δύο, τρεις ή τέσσερις σε ένα κορδόνι, ή αλεσμένες σε σκόνη πορτοκαλί-κόκκινου τσίλι αφού οι πιπεριές έχουν ωριμάσει αρκετά.

Pementos de Padrón

Η πιπεριά Padrón είναι μια πιπεριά Γαλικίας που προέρχεται από τον δήμο Padrón. Οι πιπεριές έχουν χρώμα από έντονο πράσινο έως κιτρινωπό πράσινο. Αν και είναι συνήθως ήπια στη γεύση, περίπου μία στις δέκα από αυτές τις πιπεριές είναι πικάντικη, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τις ξεχωρίσεις μέχρι να τις δοκιμάσεις, κάτι που είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με πιπεριές.

Οι πιπεριές Padrón παραδοσιακά τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και καρυκεύονται με χοντρό θαλασσινό αλάτι. Σερβίρονται στα περισσότερα τάπα μπαρ και εστιατόρια της περιοχής και συνιστάται να έχετε ένα ποτήρι μπύρα, κρασί ή μηλίτη κοντά – σε περίπτωση που φάτε μερικά από τα πικάντικα.

Πιπεριά Φλώρινας

Η Φλώρινα είναι ελληνική πιπεριά που καλλιεργείται στη Δυτική Μακεδονία και στην περιοχή της Φλώρινας, εξ ου και η ονομασία. Οι πιπεριές έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και έχουν σχήμα κέρατος αγελάδας. Η συγκομιδή διαρκεί έως και 18 εβδομάδες και ωριμάζουν μετά τα μέσα Αυγούστου.

Λέγεται ότι μια καλή πιπεριά Φλωρίνης πρέπει να είναι σφιχτή, πηχτή, με λαμπερό χρώμα και με γλυκιά γεύση. Αυτές οι ευέλικτες πιπεριές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σάλτσες, πιάτα ζυμαρικών ή πιάτα με κρέας, αλλά συνήθως ψήνονται και γεμίζονται με συστατικά όπως φέτα, κρέας, ρύζι ή γαρίδες.

Szentesi paprika

Η πάπρικα Szentesi είναι ένα συλλογικό όνομα για τις πιπεριές που καλλιεργούνται σε τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες Capsicum Annuum. Πρώτα είναι οι άσπρες πιπεριές. λείο δέρμα και γυαλιστερό, κωνικό σχήμα με έντονη μυρωδιά πάπρικας και ήπια γεύση. Οι λευκές πιπεριές προορίζονται για γέμιση, είτε με κρέας, είτε με ρύζι, είτε και με τα δύο.

Η επόμενη ποικιλία είναι οι μυτερές καυτερές πιπεριές που είναι γυαλιστερές, λείες, μακριές και μυτερές σε σχήμα, πράσινου χρώματος και με πικάντικη γεύση.

Οι πιπεριές Kapia είναι κωνικές, λείες, γυαλιστερές, σκούρο κόκκινο χρώμα και γλυκές και ήπιες ως προς τη γεύση.

Η τελευταία ποικιλία είναι οι πιπεριές σε σχήμα ντομάτας, μοναδικές στο σχήμα τους, βαθύ κόκκινο χρώμα, με έντονη μυρωδιά πάπρικας και απαλή γεύση.

Pimiento de Gernika

Το Pimiento de Gernika είναι οι πράσινες πιπεριές που καλλιεργούνται παραδοσιακά στην περιοχή στα βόρεια της Ισπανίας, που περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της περιοχής των Βάσκων. Αυτή η περιοχή έχει ένα τυπικό ατλαντικό κλίμα με υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων που παρέχουν τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη αυτής της ποικιλίας πιπεριάς.

Ο σπόρος και οι τρόποι καλλιέργειας έχουν περάσει από γενεές και ήταν ένα προσεκτικά προστατευμένο μυστικό. Η Gernikako Piperra είναι μακρόστενες πιπεριές των ποικιλιών Derio και Iker, που συγκομίζονται πριν ωριμάσουν πλήρως και τις απολαμβάνουμε καλύτερα τηγανητές.

Cayenne pepper

Το πιπέρι καγιέν είναι μια καυτερή πιπεριά που πήρε το όνομά της από τον υποτιθέμενο τόπο καταγωγής της, την περιοχή Καγιέν της Γαλλικής Γουιάνας. Σήμερα, αυτές οι πιπεριές καλλιεργούνται στο Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και την Ανατολική Αφρική. Συνήθως έρχονται σε αποξηραμένη και αλεσμένη εκδοχή και η σκόνη χρησιμοποιείται συχνά σε σούπες, σάλτσες, σε πίτσες ή πάνω από κρέας και θαλασσινά.

Image by Jill Wellington from Pixabay

Τα καγιέν κυμαίνονται από 30.000 έως 50.000 μονάδες θερμότητας Scoville, παρόμοια με το πιπέρι σεράνο. Οι περισσότερες καυτερές σάλτσες βασίζονται στο καγιέν για το λάκτισμα, ειδικά αν η σάλτσα περιέχει ξύδι. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι πιπεριές χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και αιώνες, καθώς έχουν μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Pimientos del Piquillo de Lodosa

Το Pimientos del Piquillo de Lodosa είναι ψητές πιπεριές ποικιλίας Piquillo που παράγονται στην αυτόνομη κοινότητα της Ναβάρρας. Η περιοχή παραγωγής έχει μεσογειακό κλίμα με σχετικά υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, κάτι που είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη ανάπτυξη αυτών των πιπεριών.

Ψήνονται στη σχάρα ή ψητά (για να αναδειχθεί η γλύκα τους), ξεφλουδίζονται στο χέρι, μαρινάρονται σε ελαιόλαδο με μυρωδικά και μετά ψήνονται σε βάζα. Η γεύση του Pimientos del Piquillo de Lodosa είναι ευχάριστα πικρή, με γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη επίγευση.

Peperoni Cruschi

Τα Peperoni cruschi είναι νιφάδες από θρυμματισμένες τηγανητές πιπεριές κειμήλιο που καλλιεργούνται γύρω από το Senise στην ιταλική περιοχή Basilicata. Οι μικρές, κόκκινες, επιμήκεις και ελαφρώς καμπυλωτές πιπεριές Senise έχουν μια γλυκιά γεύση με μόνο έναν υπαινιγμό θερμότητας. Λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι πιπεριές έχουν πολύ λίγη σάρκα, διατηρούνται εύκολα με το στέγνωμα στον ήλιο, αλλά το πλήρες δυναμικό τους φαίνεται όταν τηγανιστούν προσεκτικά σε ελαιόλαδο, αλατιστούν και στη συνέχεια σπάσουν σε τραγανές νιφάδες γεμάτες γεύση.

Το πεπερόνι cruschi μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του, ως τραγανό συνοδευτικό ή να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό γεύσης, πασπαλισμένο πάνω από λαχανικά, φριτάτες ή ζυμαρικά.

Guindilla pepper

Η Guindilla είναι μια ποικιλία καυτερής πιπεριάς που προέρχεται από τη Χώρα των Βάσκων, Ισπανία. Αυτές οι πιπεριές είναι μακριές, στενές και έχουν ένα ήπιο επίπεδο θερμότητας. Συνήθως τουρσί σε ξύδι από λευκό κρασί και χρησιμοποιούνται για κοκτέιλ όπως το Bloody Mary, σνακ ή ορεκτικά όπως pintxos (pinchos).

Η φλούδα των πιπεριών guindilla είναι λεία και γυαλιστερή, ενώ το χρώμα είναι ζωηρό πράσινο έως πρασινοκίτρινο. Οι γεύσεις είναι ήπιες, φωτεινές και ελαφρώς γλυκές. Όταν γίνεται τουρσί, οι γεύσεις γίνονται πικάντικες και ελαφριές. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η τουρσί guindilla είναι γνωστή ως piparra.

Πηγή Taste Atlas

H συστηματική άσκηση προστατεύει άτομα με διαβήτη τύπου 2 από τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: