Πατάτες Κάτω Νευροκοπίου: Οι νοστιμότερες και καλύτερες πατάτες του κόσμου * Πρώτη θέση στα διεθνή βραβεία καταναλωτών [videos]

FILE PHOTO: Το μυστικό στη γεύση της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου βρίσκεται στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα συστατικά του εδάφους. Screenshot via YouTube@ΔΗΜΟΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ/ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ/




Οι νοστιμότατες πατάτες Νευροκοπίου, είναι πασίγνωστες σε όλους τους καταναλωτές ανά την Ελλάδα. Όμως δεν πρόκειται για “εθνικό μυστικό”, καθώς, όπως αποδεικνύεται όχι μόνο τις γνωρίζουν, αλλά και τις αξιολογούν ως τις καλύτερες ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα η πατάτα Νευροκοπίου είναι η καλύτερη στον κόσμο, σύμφωνα με τα βραβεία  Taste Atlas Awards και βάσει των ψήφων καταναλωτών από όλο τον κόσμο.

Το TasteAtlas στον διαγωνισμό AWARDS 2023-2024, αναδεικνύοντας ανά κατηγορία τα διάφορα τρόφιμα, κατέταξε στην κατηγορία “POTATOES”, πρώτη την Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου ανάμεσα σε πολλές άλλες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις ψήφους του κοινού που αναγνώρισε την καλύτερη πατάτα στη γεύση και την ποιότητα.

  • Τα καλύτερα προϊόντα επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 10.927 καταγεγραμμένα πιάτα και 6.119 προϊόντα και συστατικά τροφίμων, με βάση 395.205 (271.819 έγκυρες) αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 (80.863 έγκυρες) αξιολογήσεις προϊόντων διατροφής,

Η δική μας πατάτα Νευροκοπίου έλαβε, λοιπόν, βαθμολογία  πατάτα έλαβε βαθμολογία από το κοινό 4,4 στα 5, ενώ ακολουθούν με μικρότερες βαθμολογίες πατάτες από την Κολομβία, τον Καναδά, την Γαλλία και την Ισπανία.

Στην ανακοίνωσή τους τα Taste Atlas Awards αναφέρονται αναλυτικά στα χαρακτηριστικά της πατάτας Νευροκοπίου, σημειώνοντας:

«Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκόγειας, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου. Αυτές οι πατάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους.

Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις υψηλότερες.

Οι πατάτες Κάτω Νεβορκόπι είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα για τη γεύση τους, είναι το κύριο συστατικό σε διάφορα πιάτα, αλλά μπορούν να μεταποιηθούν και βιομηχανικά σε διάφορα προϊόντα όπως αλεύρι πατάτας, πατατάκια κ.λπ.»

 

 

Ο τόπος τον μισό χρόνο είναι καλυμμένος με πολύ χιόνι, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα για διπλή σοδειά, κάτι συνηθισμένο σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργούν πατάτες. Έτσι το έδαφος δεν εξαντλείται. Η καλλιέργεια αρχίζει γύρω στον Απρίλιο και μετά τις 15 Αυγούστου οι πατάτες ωριμάζουν.

Ο κ. Χαράλαμπος Γεωργιάδης, γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, σε συνεντεύξεις του  λέει ότι η κρίσιμη λεπτομέρεια που επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος είναι οι μικροκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Το καλοκαίρι, όταν την ημέρα η θερμοκρασία είναι 30° C –  35° C, το βράδυ πέφτει στους 15° C – 20° C. Η εναλλαγή αυτή δίνει οικονομία στο φυτό, παράγει περισσότερο και καλύτερης ποιότητας προϊόν, καθώς ενισχύει τα ξηρά συστατικά του, δηλαδή το άμυλο, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, αυτά που δίνουν την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά στις πατάτες. Σημαντικός παράγοντας θεωρείται και ο τύπος των εδαφών, που είναι αμμώδη και ελαφρώς όξινα, ιδανικά για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά και η εμπειρία των αγροτών.

Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι Spunta, Agria, και Lizeta, όλες αρδευόμενες.

 

Με πληροφορίες από Νevrokopi.info/ Taste Atlas

 

Τηγάνισαν πατάτες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας κι ήταν… μούρλια: Eυρωπαϊκή αναγνώριση για τα λαχταριστά πειράματα στο ΑΠΘ με την διαστημική φριτέζα… [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: