Η Ουκρανία βρήκε καινούργιο «πρωταγωνιστή»: Ο αρχηγός του στρατού Βαλερί Ζαλούζνι υποσκελίζει σε δημοφιλία τον Ζελένσκι: Ανταγωνισμοί και παρασκήνια [videos]

FILE PHOTOValerii Zaluzhnyi, Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine, addressing a press conference in Kyiv, EPA/OLEG PETRASYUK




Από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Ουκρανία γέμισε φήμες για την απόλυση, σπό τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, του αρχηγού του στρατού,Valeri Zaluzhni, μια απόλυση που πολλοί θεωρούν ως αυτοκτονία εν μέσω ενός πολέμου στον οποίο ο στρατηγός που ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων έχει κερδίσει σχεδόν ομόφωνο σεβασμό.

«Η απόλυση του στρατηγού Zaluzhni θα ήταν, φυσικά, αυτοπυροβολισμός όχι μόνο στο πόδι, αλλά και στο κεφάλι», έγραψε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ilya Ponomarenko για τους 1,2 εκατομμύρια οπαδούς του στα κοινωνικά δίκτυα, περιγράφοντάς ως «αποκαλυπτική» την αντίδραση σε αυτές τις πληροφορίες.

Αν και τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το γραφείο του Zelensky αρνήθηκαν γρήγορα την επικείμενη απόλυση του Zaluzhni, οι διαψεύσεις δεν κατάφεραν να πείσουν σχεδόν κανέναν, εν μέρει λόγω των πληροφοριών για τα γεγονότα που δημοσιεύθηκαν από διάφορα έγκριτα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές από την προεδρία και το στρατό.

Σύμφωνα με ορισμένες από αυτές τις ειδήσεις, ο Zelensky ενημέρωσε ακόμη και τον Zaluzhni ότι απολύθηκε και υποχώρησε μόνο λίγες ώρες αργότερα, όταν είδε την αγανάκτηση που προκαλούσε η διαρροή στην κοινή γνώμη.

Η άρνηση του αρχηγού της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Kirilo Budanov, και του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Oleksandr Sirsky, να αποδεχθούν την εντολή του προέδρου για την αντικατάσταση του Zaluzhni συνέβαλε επίσης στο να κάνει ο Zelensky ένα βήμα πίσω.

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε το αμερικανικό δίκτυο CNN αυτή την Πέμπτη προχώρησαν περισσότερο, αναφέροντας, επικαλούμενο ανώνυμες ουκρανικές πηγές, ότι ο  Zelensky εξακολουθεί να επιδιώκει να απολύσει τον αρχηγό του Στρατού.

Σύμφωνα με την είδηση, πηγές ελπίζουν ότι η απόφαση θα υλοποιηθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας με προεδρικό διάταγμα για την απόλυση του Zaluzhni.

Είτε αυτές οι εικασίες επιβεβαιωθούν είτε όχι, ο Zelensky και ο Zaluzhni έχουν επανειλημμένα αντικρούσει ο ένας τον άλλον δημόσια σε αρκετές περιπτώσεις από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο αρχηγός του Στρατού δημοσίευσε μια εκτενή εκτίμηση της προόδου του πολέμου στο περιοδικό The Economist.

Ο Zaluzhni αναγνώρισε στην ανάλυσή του ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε ένα «αδιέξοδο» φάση που πιθανόν να ευνοήσει τη Ρωσία μετά την ολοκλήρωση της ουκρανικής αντεπίθεσης το περασμένο καλοκαίρι το φθινόπωρο χωρίς να επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς σχετικά σε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις, ο Zelensky δεν αποδέχθηκε τα συμπεράσματα του στρατηγού και τα χαρακτήρισε έμμεσα ως ηττοπαθή.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο από ένα ουκρανικό μέσο, ​​ο Zaluzhni αντεπιτέθηκε επικρίνοντας την απόφαση του προέδρου να απολύσει τους αρχηγούς στρατολόγησης όλων των ουκρανικών επαρχιών.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, το μέτρο σήμαινε απαλλαγή από εκπαιδευμένους επαγγελματίες και έχει επιδεινώσει τη λειτουργία της κινητοποίησης.

Μόλις μια μέρα μετά από αυτή τη συνέντευξη, ο πρόεδρος χρησιμοποίησε μια συνέντευξη Τύπου σεε ξένα μέσα για να ζητήσει περισσότερα αποτελέσματα και συγκεκριμένα σχέδια από τον Στρατό σε θέματα όπως η κινητοποίηση νέων στρατιωτών.

Σε μια σαφή νύξη για τον Zaluzhni, ο Zelensky προειδοποίησε για υπερβολές προσωπικού πρωταγωνισμού

Σε όλη αυτή τη διαμάχη, ο Zaluzhni έλαβε ομόφωνη υποστήριξη από πολιτικούς της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τον Zelensky.

Εκτός από την πρόκληση διχασμού στην Ουκρανία, μια πιθανή απόλυση του Zaluzhni θα είχε επιπτώσεις στις συμμαχικές χώρες της Ουκρανίας.

Η Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ασφάλειας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν, Ιούλια Τζόγια, εργάστηκε από την αρχή του πολέμου με τους κύριους παράγοντες των ΗΠΑ που ευνοούν την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις της στην EFE, η Joja υπογραμμίζει τον σχεδόν ομόφωνο σεβασμό που εμπνέει ο σημερινός αρχηγός του ουκρανικού στρατού σε αυτούς τους κύκλους, αν και προειδοποιεί ότι θεωρείται επίσης ο κύριος υπεύθυνος επειδή δεν εφάρμοσε τη στρατηγική της συγκέντρωσης ολόκληρης της τελευταίας αντεπίθεσης σε ενα ενιαίο κομμάτι από το μέτωπο όπως συνιστούσε το δόγμα του ΝΑΤΟ.

«Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θέλει να εμπλακεί σε εσωτερικές υποθέσεις και θέλει πολιτική σταθερότητα. «Όλοι εδώ επιμένουν σε αυτό, από τον στρατό μέχρι τους πολίτες», καταλήγει η Joja, η οποία διευθύνει το Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής της Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

«Έκανα τα πάντα για τη χώρα μου» λέει τώρα ο Ορμπάν μετά την υποχώρησή του στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: