Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι ο Ίλον Μασκ εργάζεται για τους Ρώσους εισβολείς: Στο κατεχόμενο Ντονέσκ χρησιμοποιούν δορυφορικά τερματικά Starlink [videos]

File Photo US tech entrepreneur Elon Musk, owner of Tesla, SpaceX and X, gestures as he attends a conversation event with British Prime Minister Rishi Sunak (unseen) in central London, Britain, 02 November 2023. The conversation will be streamed on X (formerly Twitter) and follows the two-day AI Safety Summit that was held at Bletchley Park. EPA/TOLGA AKMEN / POOL




Οι ρωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Ουκρανία χρησιμοποιούν τερματικά Starlink που παράγονται από το SpaceX του Έλον Μασκ για δορυφορικό διαδίκτυο και πλέον αρχίζει να μοιάζει με «συστημικό» πρόβλημα, ισχυρίστηκε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου.

Τα τερματικά Starlink εισήχθησαν εσπευσμένα για να βοηθήσουν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και ήταν ζωτικής σημασίας για τις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης του Κιέβου. Η Starlink λέει ότι δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση ή τον στρατό της Ρωσίας.

«Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις χρήσης των συγκεκριμένων συσκευών από τους Ρώσους κατακτητές. Αρχίζει να αποκτά συστημικό χαρακτήρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής αμυντικής υπηρεσίας (GUR) Andriy Yusov.

Το GUR είπε ότι οι τερματικοί σταθμοί χρησιμοποιούνται από μονάδες όπως η 83η ταξιαρχία αεροπορικής επίθεσης της Ρωσίας, η οποία μάχεται κοντά στο Klishchiivka και στο Andriivka στην μερικώς κατεχόμενη ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ.

Τα τερματικά Starlink υποτίθεται ότι δε είναι δυνατόν να λειτουργούν σε μη εξουσιοδοτημένες τοποθεσίες. Έχει γίνει συζήτηση στο Διαδίκτυο ότι, για παράδειγμα, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να «πλαστογραφήσουν» το γεωγραφικό φράγμα για να κάνουν ένα τερματικό σε μια αποκλεισμένη περιοχή να φαίνεται σαν να βρίσκεται σε επιτρεπόμενη περιοχή.

Έχει επίσης εκτιμηθεί ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν παράνομα τερματικά σε περιοχές της Ουκρανίας που εκκαθαρίστηκαν για το Starlink για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς, αλλά έκτοτε έπεσαν υπό ρωσική επίθεση ή κατοχή.

Σε μια ανάρτηση στο X την Κυριακή, ο Μασκ είπε: «Από όσο γνωρίζουμε, κανένα Starlink δεν έχει πουληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία… Ορισμένες ψευδείς αναφορές ειδήσεων υποστηρίζουν ότι η SpaceX πουλά τερματικά Starlink στη Ρωσία. Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές».

Ο Μασκ δεν φάνηκε να ασχολείται με το αν οι Ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται να αποκτούν και να χρησιμοποιούν τερματικά Starlink ανεξάρτητα από αυτό. Στη δική της δήλωση, η Starlink επίσης δεν ανέφερε τίποτα για πιθανή χρήση τους σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

“Εάν η SpaceX λάβει γνώση ότι ένα τερματικό Starlink χρησιμοποιείται από ένα μέρος υπό κυρώσεις ή μη εξουσιοδοτημένο μέρος, ερευνούμε και λαμβάνουμε μέτρα για να απενεργοποιήσουμε το τερματικό εάν επιβεβαιωθεί”, δήλωσε η Starlink.

Ούτε ο Μασκ ούτε η Starlink περιέγραψαν προληπτικές προσπάθειες για να αποτρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις να αποκτήσουν τερματικά ή να συνδεθούν με το Starlink. ούτε είπαν εάν ερευνώνται οι συγκεκριμένοι ουκρανικοί ισχυρισμοί.

Το πρακτορείο GUR της Ουκρανίας είπε ότι ανέστειλε  μια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ δύο στρατιωτών που συζητούσαν για τη δημιουργία των τερματικών σταθμών. Δημοσίευσε ως αποδεικτικό στοιχείο ένα ηχητικό απόσπασμα της ανταλλαγής στο messenger του Telegram

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας τάχθηκε εναντίον του Πούτιν: «Δεν είμαστε σύμμαχοι της Ρωσίας» στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε, συνεργασία με ΗΠΑ και Γαλλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: