Η ναυτική αεροπορία αναζητά, σχεδόν 9 χρόνια μετά, το αναβαθμισμένο P-3B Orion: Τι στο καλό γίνεται; Το πρόγραμμα που έχει εξοφληθεί αλλά ακόμα αεροσκάφος δεν είδε κανείς…

P-3B Orion κατά τη διάρκεια απογείωσης. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύβασης για τα P-3B Orion, το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3-HN, ακόμη δεν το έχουν δει στην 353 Μοίρα και την «αεροπορία ναυτικού».

Το αεροσκάφος που δοκιμάζεται το διάστημα αυτό, τραβώντας κάποια βλέμματα στον Αττικό κι όχι μόνο ουρανό, παραμένει εκείνο της λεγόμενης «ενδιάμεσης λύσης».

Ήταν καθηλωμένο περίπου 8 μήνες, διότι οι παρατηρήσεις των αεροπόρων και μηχανικών δεν έδιναν την παραμικρή πιθανότητα, αυτές να μην ληφθούν υπόψιν.

Το P-3B Orion ενδιάμεσης λύσης ήταν αυτό που δεν σταμάτησε από το 2019 να πετά σε Αιγαίο και Μεσόγειο και τα αμέσως επόμενα χρόνια, με το μικτό πλήρωμά του να μετέχει ενεργά στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις αποτροπής και αποκάλυψης, κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.

«Λαβωμένο» όμως μπήκε στο υπόστεγο, όπου οι τεχνικοί μαζί με συναδέλφους τους από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, έκαναν εργασίες εργοστασιακού επιπέδου έως και νέα βαφή.

Τις προηγούμενες ημέρες το πλήρωμά του πέταξε σε όλα τα προφίλ δοκιμών από την 112 Πτέρυγα Μάχης, καταγράφοντας τυχόν νέες παρατηρήσεις που αφορούν το αεροσκάφος, μετά την περίπου 8 μηνών καθήλωση.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των P-3B Orion έχει πέσει κυριολεκτικά στα «βράχια». Από την ημέρα των υπογραφών, δεν ήταν το πιο εύκολο «στοίχημα» για την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά και για όλους όσοι ασχολούνται με το πως το P-3 θα επανέλθει, αναβαθμισμένο, στην ενεργό υπηρεσία.

P-3B Orion συνοδευόμενο από Rafale F3R & Mirage 2000-5. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Το αμφιλεγόμενο στοίχημα του 2024…

Η νέα ηγεσία του πολεμικού ναυτικού εμφανίζεται αποφασισμένη να πιέσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ώστε το 2024 να μην περάσει ξανά μόνο με το P-3 της ενδιάμεσης λύσης.

Σε αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί η συνδρομή της νέας διοίκησης της ΕΑΒ, η οποία ακόμη δεν έχει αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της.

Στο διάστημα των πρόσφατων εορτών, τα νέα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά για την εξέλιξη του προγράμματος, με ανθρώπους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, να λένε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο την χρονιά αυτή να παραδοθεί το «153415».

Και μπορεί το 2023 οι υποσχέσεις να τοποθετούσαν ως «έτοιμο» το αναβαθμισμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τον ερχόμενο Απρίλιο, ωστόσο όπως μαθαίνουμε μέσα από πηγές, το διάστημα εκείνο αναμένονται στην Τανάγρα τα στελέχη της ομάδας εργασίας του USNavy, που θ’ ασχοληθούν με την σουίτα του συστήματος μάχης (mission system ground test), τις δοκιμές που πρέπει να γίνουν στο αναβαθμισμένο αεροσκάφος και την τελική πιστοποίηση που απαιτεί η ελληνική πλευρά.

Παρά το γεγονός της γενικότερης απαισιοδοξίας, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι στις 20 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι επίγειες δοκιμές στους κινητήρες του αναβαθμισμένου P-3B Orion.

Κι έχουν ακολουθήσει παρατηρήσεις διόρθωσης για την εκκίνηση κινητήρων. Επόμενο βήμα θεωρείται το βαφείο και η τοποθέτηση των κινητήρων στις πτέρυγες, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια πτητικές δοκιμές στην Τανάγρα.

Σ’ ότι αφορά το Νο3 αεροσκάφος, οι εργασίες λέγεται ότι αγγίζουν περίπου το 60%, ιδίως αν καταφέρουν οι λιγοστοί εργαζόμενοι, να τοποθετήσουν τις νέες πτέρυγες.

Το 4ο και τελευταίο Ρ-3, μόλις πριν από λίγες ημέρες μπήκε στο υπόστεγο κι έχει ξεκινήσει η αποσυναρμολόγησή του, για να περάσει την διαδικασία της δομικής αναβάθμισης.

Το πρώτο P-3B Orion που αποδόθηκε στο πολεμικό ναυτικό ως “ενδιάμεση λύση”, την ημέρα που βγήκε από το υπόστεγο επαναφοράς σε πτητική κατάσταση. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Το πρόγραμμα εξοφλήθηκε…

Μετά τα C-130 που βρίσκονται δεκαετίες στην ΕΑΒ, είναι το επόμενο πρόγραμμα που αγγίζει τα 10 χρόνια, αλλά με μια κύρια διαφορά.

Τα C-130 ανήκουν στην πολεμική αεροπορία κι αυτή έχει να κάνει με την εκάστοτε διοίκηση της βιομηχανίας, ενώ το πρόγραμμα των P3B Orion είναι εκείνο που ακόμη δεν βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του πολεμικού ναυτικού, αλλά εμπλέκεται και η κατασκευάστρια εταιρεία η οποία έχει επιρρίψει ευθύνες στην ΕΑΒ για την πολυετή καθυστέρηση.

Από την πλευρά της η αεροπορική βιομηχανία κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, συν βεβαίως τις αποχωρήσεις από την εταιρεία έμπειρου εργασιακού δυναμικού.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί ότι πρόκειται για πρόγραμμα που υπογράφθηκε το 2015, έχει εξοφληθεί στο σύνολό του (σ.σ. 499.843.145 εκ.) και το ναυτικό ακόμη δεν έχει παραλάβει ούτε ένα αναβαθμισμένο αεροσκάφος, όταν η σύμβαση έλεγε ότι από το 2019 έως το 2022 θα έπρεπε να είχε και τα τέσσερα…

Ο πρώην υπουργός άμυνας είχε πει ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καρκινοβατεί», ενώ από το ναυτικό επιτελείο επαναλαμβάνουν ότι Ρ-3 δεν ήταν ύψιστης προτεραιότητας πρόγραμμα το 2015, αν και είχε εγκριθεί νωρίτερα.

Η δημοσιονομική πραγματικότητα, επισημαίνουν ανώτατες πηγές από το ναυτικό για εκείνη την εποχή, επέβαλλαν άλλες, δομικές, για τον στόλο προτεραιότητες. Και δείχνουν χαρακτηριστικά τον σημερινό «σκόπελο» των φρεγατών ΜΕΚΟ.

«Αν είχαν αξιοποιηθεί τα κονδύλια εκείνα στην αναβάθμιση των κύριων μονάδων, θα υπήρχε η ευχέρεια σήμερα για έναν καλύτερο σχεδιασμό, της επόμενης ημέρας του στόλου»…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δένδιας για F-35 και Constellation: H χώρα μας διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή τον ρόλο του παρόχου ασφάλειας, αν υπάρξει κενό δυνατοτήτων θα το καλύψει άλλος…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: