Η Μόσχα επιδιώκει διείσδυση στη Βουλγαρία με μοχλό ακροδεξιούς -αντιευρωπαϊστές: Πρόσκληση σε αντιπροσωπείες

FILE PHOTO Bulgarians wave national flags during an anti government rally in Sofia, Bulgaria, EPA/VASSIL DONEV




Το φιλορωσικό ακροδεξιό κόμμα Vazrazhdane (Αναγέννηση) της Βουλγαρίας έστειλε αντιπροσωπεία στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διπλωματικής Ακαδημίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανήρτησε την ανακοίνωση στον ιστότοπό του, δεν έδωσε τα ονόματα των μελών της αντιπροσωπείας, αλλά δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει τους βουλευτές του Vazrazhdane Angel Georgiev, Kosta Stoyanov, Daniel Petrov και Ivelin Parvanov.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, το ίδιο το κόμμα Vazrazhdane ανακοίνωσε την επίσκεψή τους, λέγοντας ότι είχαν πάει και στην Ουγγαρία και πρόκειται να πάνε στη Μολδαβία και ότι «οικοδομούν συνεργασίες σε όλο τον κόσμο».

Η ρωσική διπλωματική υπηρεσία παρουσίασε το έργο της στη βουλγαρική αντιπροσωπεία και ο επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου για τα τρέχοντα διεθνή προβλήματα, V.B. Kozyulin, παρουσίασε προγράμματα όπως το «Μάθημα για νέους σοφούς», «Πολιτική της ιστορικής μνήμης»  και άλλα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η νέα έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσιάστηκε επίσης στους Βούλγαρους βουλευτές, ανέφερε η Ακαδημία. Οι Βούλγαροι βουλευτές συνεχάρησαν την ομάδα της Ακαδημίας για την 90ή επέτειο και της ευχήθηκαν νέες επιτυχίες και επιτεύγματα.

Η Vazrazhdane είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, έχοντας κερδίσει το 14,3% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Οι υποστηρικτές του κόμματος προέρχονται από φιλορωσικούς κύκλους της βουλγαρικής κοινωνίας. Ανταγωνίζεται για τις ψήφους τους με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και διάφορα άλλα μικρότερα φιλορωσικά κόμματα.

Το κόμμα υποστηρίζεται από την ακροδεξιά, η οποία δεν επιθυμεί την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη και επιμένει στην ουδετερότητα στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι υποστηρικτές του κόμματος διαδίδουν φιλορωσική παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα και ζητούν την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το ΝΑΤΟ.

Το Vazrazhdane προσπάθησε ανεπιτυχώς να προκαλέσει δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία. Πριν από λίγες ημέρες, ο Deyan Nikolov του κόμματος δήλωσε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ότι το Vazrazhdane θα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της Βουλγαρίας να ασκήσουν βέτο στην είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

Τον Ιούνιο του 2023, ο ηγέτης του Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, εμφανίστηκε σε διπλωματική δεξίωση στη ρωσική πρεσβεία. Δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι μόνο εταίρος και σύμμαχος της Βουλγαρίας.

«Αν ήμουν Βούλγαρος πολίτης, θα ψήφιζα τον Kostadin Kostadinov», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της λίγους μήνες νωρίτερα η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία, Eleonora Mitrofanova.

Εν τω μεταξύ, το μικρό φιλορωσικό κόμμα ABV ανακοίνωσε επίσης ότι είχε προσκληθεί στη Μόσχα. Ο ηγέτης του ABV Rumen Petkov, πρώην υπουργός Εσωτερικών (2005-2008) στην κυβέρνηση του Sergei Stanishev (πρώην ηγέτη του PES), θα παραδώσει στη Μόσχα μια δήλωση με θέμα «Πολιτικο-νομικές πτυχές της αντιμετώπισης των σύγχρονων μορφών νεοαποικιοκρατίας».

Πρόκειται για τις πρώτες επισκέψεις Βούλγαρων πολιτικών στη Μόσχα μετά την επίσκεψη το 2023 του Ρώσου Nikolai Malinov – ηγέτη του κόμματος των Ρωσόφιλων, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία.

Mε πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Πολεμοχαρείς κραυγές Ερντογάν από το Αφιόν Καραχισάρ: «Φωνάξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε για να σας ακούσουν από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: