Η κομματοκρατία δυναμίτισε την προοπτική μιας λειτουργικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Η Κυβέρνηση-παιδική χαρά, αίφνης, διερωτάται γιατί οι Δήμοι θα χρεοκοπήσουν!

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης με την πτόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία Facebook via Annita Demetriou – Αννίτα Δημητρίου




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Το Παρίσι, με συνολικό πληθυσμό 12,6 εκ. (μητροπολιτική περιφέρεια), αποτελείται από 20 δημοτικά διαμερίσματα (arrondissements). Η Νέα Υόρκη, με πληθυσμό 8.5 εκ., έχει πέντε Δήμους, καθένας από τους οποίους αποτελεί και μια κομητεία της.

Το Λονδίνο, με πληθυσμό 9 εκ., έχει 32 διαμερίσματα. Η Μόσχα, με πληθυσμό 12,5 εκ., έχει 12 διοικητικά διαμερίσματα. Η Αθήνα και ο Δήμος Αθηναίων έχουν πληθυσμό 640.000 κατοίκων (ο πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθήνας ανέρχεται στα 3 εκ. κατοίκους), με έναν δήμαρχο.

Η… τεράστια… απέραντη Κύπρος, όμως, με πληθυσμό 940.000 (στις ελεύθερες περιοχές), θα διοικείται προσεχώς από 20 δημάρχους, 93 αντιδημάρχους, πέντε περιφερειάρχες, διευθυντές και 442 δημοτικούς συμβούλους. Παρακαλώ, κάνετε τη σύγκριση, για να καταλάβετε πόσο αδίστακτη είναι η κομματοκρατία που επέβαλε αυτόν τον απίστευτο χρηματοβόρο, κοστοβόρο τραγέλαφο.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Ο μικρός Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, π.χ., εκτός από τον δήμαρχο, θα έχει και 14 (!!) αντιδημάρχους και 16 δημοτ. συμβούλους. Οι περισσότεροι Δήμοι έχουν μεταξύ 20 και 30 συμβούλων. Από την 1η Ιουλίου θα κληθούμε να αδροπληρώνουμε τις ευνοιοκρατικές συναλλαγές σε ένα νομοσχέδιο, του οποίου τα κόμματα άλλαξαν κυριολεκτικά τα φώτα. Σημειώστε:

  • Οι δήμαρχοι των μεγάλων Δήμων (Λευκωσίας, Λακατάμιας-Τσερίου, Στροβόλου, Λεμεσού, Ανατολικής Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου-Δερύνειας) θα έχουν ετήσιες απολαβές €77.656 έκαστος.
  • Στους μετρίου μεγέθους Δήμους (Λατσιών-Γερίου, Πολεμιδιών, Δυτικής Λεμεσού, Αραδίππου, Μενεού-Δρομολαξιάς, Ανατολικής Πάφου, Πόλεως Χρυσοχούς και Αγίας Νάπας), οι απολαβές καθορίζονται σε €61.125 ετησίως.

Οι δήμαρχοι πιο… φτωχών Δήμων (Αθηένου και Ακάμα) θα έχουν αντιμισθία €54.359 και, τέλος, ο δήμαρχος Λευκάρων θα έχει ετήσιες απολαβές €46.593. Οι μηνιαίες απολαβές καθενός από τους δημάρχους θα είναι €5.953. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι, ανάλογα με τις κατηγορίες, θα έχουν μηνιαίες απολαβές €4.778, €4.181 και €3.584 αναλόγως μεγέθους. Η αντιμισθία των αντιδημάρχων μειώνεται μέχρι και €1.792 τον  μήνα σε κοινότητες με λίγους ψηφοφόρους.

Όλοι εμείς, που θα πληρώνουμε αυτές τις στρατιές των δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών, διευθυντών και δημοτικών συμβούλων, εμβρόντητοι ακούσαμε τις προάλλες (8/2/2024), από τον σημερινό Υπουργό Εσωτερικών, να φορτώνει στο «πάρεδώσε» των κομμάτων ήδη διαφαινόμενες στρεβλώσεις στον νόμο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι «έφτιαξαν δήμους που θα χρεοκοπήσουν»! Γιατί θα χρεοκοπήσουν; Διότι, είπε, παρατηρούνται «αστοχίες επειδή ελήφθησαν αποφάσεις, όχι με βάση τεχνοοικονομικά δεδομένα, όπως αυτά προέκυπταν από διάφορες μελέτες των εμπειρογνωμόνων, αλλά με άλλα κριτήρια».

Πρόσθεσε πως «η Πάφος και ο Στρόβολος δεν συνενώνονται με άλλες τοπικές Αρχές, παραμένοντας αυτόνομες οντότητες, παρά την ειλημμένη απόφαση να μη μείνει κανείς μόνος». Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι «μικροί Δήμοι, κατόπιν αντιδράσεών τους, κατάφεραν να συνενωθούν με μικρό αριθμό κοινοτήτων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, «ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μη βιώσιμων Δήμων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις δεν δημιουργείται η κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα που απαιτείται, ούτε και τα οικονομικά οφέλη από τις συνενώσεις». Με απλά λόγια, τα περισσότερα κόμματα έκοψαν και έραψαν τους δήμους στα δικά τους ευνοιοκρατικά, ρουσφετολογικά, τοπικιστικά μέτρα, για να ικανοποιήσουν δικούς τους παράγοντες και ψηφοθηρικές στοχεύσεις.

Δεν διαφωνεί κανείς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τους δημότες. Οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού πυροδότησαν σκληρές αντιπαραθέσεις κομμάτων και της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Τα μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ) επέκριναν τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως, αντί έγκαιρα να είχαν επιλύσει στρεβλώσεις και αρρυθμίες, αναζητούν άλλοθι και, τέσσερεις μήνες πριν από τις εκλογές, επιρρίπτουν ευθύνες στα κόμματα.

Ειδικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, πήρε σκληρή απάντηση από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, Ν. Νουρή. Σε εκτενή ανακοίνωσή του καταγράφει πολλές ενστάσεις και απορρίψεις από το ΔΗΚΟ και καταγγέλλει:

«Είναι το δικό του κόμμα που είτε καταψήφισε συγκεκριμένες διορθωτικές τροπολογίες είτε κατέθεσε σωρεία άλλων τροπολογιών, που και τις δαπάνες εκτόξευσαν και δυσλειτουργία προκαλούν». Ο μ. τέως Υπουργός Εσωτερικών, Σ. Χάσικος, όπως επισημαίνει ο Ν. Νουρής, είχε προτείνει μοντέλο με πέντε μόνο Δήμους.

  • Όλα τα κόμματα έπεσαν πάνω του να τον λιντσάρουν, διότι τους χαλούσε την ευνοιοκρατική μανέστρα. Το 2011 οι Δήμοι ήταν 24. Αίφνης, με πρόταση της τότε κυβέρνησης Χριστόφια, όλα τα κόμματα αύξησαν τους δήμους στους 30. Στις 7/3/2020, η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατέθεσε Νομοσχέδιο στη Βουλή για την ΤΑ.

Μεταξύ άλλων, λέγει ο Ν. Νουρής, προνοούσε την «σύσταση 17 Δήμων, Πρόεδρο των Επαρχιακών Οργανισμών τον εκάστοτε Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου, ενώ η πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση θα παρέμενε στους Δήμους. Στο σύνολό της η πρόταση στόχευε στην εισαγωγή της έννοιας της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, στον τερματισμό της παρέμβασης του κράτους, στην οικονομική αυτοτέλεια με την κατάργηση της κρατικής χορηγίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και την συμμετοχικότητα των πολιτών».

Γιατί γίνεται λόγος για στρεβλώσεις λίγους μήνες πριν από την υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης; Την απάντηση δίνει ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Κ. Πετρίδης. Καταγγέλλει πως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τότε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ήταν πολύ αισιόδοξο με την πλήρη υποστήριξη της Ένωσης Δήμων. «Δεν έγινε εφικτό, αλλοιώθηκε, ξεχειλώθηκε», πρόσθεσε. Ποιοι το αλλοίωσαν, ποιοι το ξεχείλωσαν; Το άθλιο «πάρεδώσε» κομμάτων για να επιτευχθεί, δήθεν, «συναίνεση». Έτσι:

Σχηματίστηκαν μη βιώσιμοι Δήμοι, αποτέλεσμα πολιτικής συνδιαλλαγής. Αυξήθηκε ο αριθμός των Δήμων από 17 σε 20. Δημιουργήθηκαν νέες πολύπλοκες κοστοβόρες δομές. Αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες από Δήμους. Για να ικανοποιηθούν φιλοδοξίες, εγωισμοί και σκοπιμότητες.

Για πέραν της μιας δεκαετίας τα πολιτικά κόμματα χαρακτήριζαν ως χρεοκοπημένο το υφιστάμενο μοντέλο της Τ.Α. Διεκδικούσαν τον εκσυγχρονισμό του με μείωση του αριθμού των Δήμων, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μείωση των λειτουργικών εξόδων υπέρ των δημοτών. Θα νόμιζε κανείς πως η οικονομική κρίση και κατάρρευση, η Τρόικα και η ΕΕ θα προσγείωναν, επιτέλους, τους κομματάρχες και θα τους υποχρέωναν να νοιάζονται πρώτα και μόνο για το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Αλλ’ όχι! Αυτή η μάστιγα της Δημοκρατίας δυναμίτισε κάθε προοπτική βιώσιμης λειτουργίας των Δήμων. Και έχουμε μια Κυβέρνησηπαιδική χαρά που, αίφνης, διερωτάται γιατί Δήμοι θα χρεοκοπήσουν, ενώ όφειλε να γνωρίζει και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις και αρρυθμίες. Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος βρίσκονται στην εξουσία έναν χρόνο. Δεν θα έπρεπε ήδη να είχαν επιλύσει τα περισσότερα προβλήματα;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Δεν υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη εξωτερική πολιτική αν δεν συνοδεύεται από ισχυρή αποτρεπτική ισχύ»: Μία μεγάλη κουβέντα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, που όμως πρέπει να γίνει πράξη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: