Η Κύπρος κόμβος για τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Οι Navy SEALs στην Κύπρο δεσμεύονται για μια ανυποχώρητη απάντηση σε οποιονδήποτε αντίπαλο στην Ανατολική Μεσόγειο»!

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τον U.S. Sixth Fleet Commander, Naval Striking-Support Forces NATO, Commander Joint Task Force 406,Thomas E. Ishee και τον Major General Todd Wasmund, συνοδευόμενους από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ως στρατιωτικός εταίρος των ΗΠΑ παρουσιάζεται η Κύπρος σε δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας που θεωρείται συμβεβλημένη με την αμερικανική κυβέρνηση, γράφει ο συνάδελφος Φάνης Μακρίδης στον Φιλελεύθερο.

Αφορμή είναι η δημοσιογραφική κάλυψη ασκήσεων στις ακτές της Κύπρου συνολικής διάρκειας τριών εβδομάδων που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη και στην οποία συμμετείχαν, μέλη της γνωστής επίλεκτης μονάδας του ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστοί ως Navy SEALs, μαζί με άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (αναφέρεται και ως ΟΥΚ) της Εθνικής Φρουράς.

Η Stars and Stripes στο σχετικό ρεπορτάζ της παραθέτει στοιχεία για την κοινή άσκηση στις ακτές της Κύπρου, υπό τον τίτλο «οι Navy SEALs στην Κύπρο δεσμεύονται για μια ανυποχώρητη απάντηση σε οποιουδήποτε αντίπαλο στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο τίτλος εδράζεται σε τοποθέτηση αξιωματικού, ο οποίος με αυτό τον τρόπο σχολιάζει τα κοινά γυμνάσια που έλαβαν χώραν στο νησί μας.

Αυτό, όμως, που απορρέει από το ρεπορτάζ, είναι ότι η Κύπρος αποτελεί βάση για αμερικανικές δυνάμεις. «Από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, η Κύπρος έχει μετατραπεί σε κόμβο για τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές ομάδες επιχειρήσεων» είναι μια από τις χαρακτηριστικές αναφορές του δημοσιογράφου Τζον Βαντάιβερ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετακινήσει πολλά στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, από πολεμικά σκάφη του ναυτικού μέχρι μεταφορικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα και ειδικά κέντρα επιχειρήσεων στην Κύπρο» προστίθεται σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ.

Η Stars and Stripes εκδίδεται καθημερινά και εδρεύει σε εγκαταστάσεις του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Απευθύνεται σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δίδοντας έμφαση σε όσα μέλη του αμερικανικού στρατού υπηρετούν εκτός των ορίων της ομοσπονδιακής χώρας.

Το εν λόγω έντυπο προστατεύεται μέσω του Συντάγματος για να υπηρετεί αρχές της ελευθεροτυπίας (βλ. πρώτη τροπολογία) και επιβλέπεται από επίτροπο (ombudsman). Μάλιστα, σε αναφορές για το προφίλ της εφημερίδας προβάλλεται η θέση ότι παρά το ότι εδρεύει σε ομοσπονδιακή εγκατάσταση, είναι ανεξάρτητο εκδοτικά. Παρ’ όλα αυτά οι δεσμοί με την κυβέρνηση δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις διάρκειας 20 ημερών ασκήσεις στις ακτές της Κύπρου, η Stars and Stripes σημειώνει ότι η SEALs και μέλη ομάδων ειδικών επιχειρήσεων είχαν ως βάση τους τη Λεμεσό. Προστίθεται ότι «τα μέλη του ναυτικού και οι Κύπριοι ομόλογοί τους, έλαβαν μέρος σε ασκήσεις που είχαν ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων που απαιτούνται σε μυστικές αποστολές και επιχειρήσεις έρευνας και επικράτησης στη θάλασσα».

Παρατίθενται και θέσεις του πολεμικού ναυτικού, το οποίο σχολίασε τα κοινά γυμνάσια Αμερικανών και Ελληνοκύπριων στρατιωτικών με την ακόλουθη αναφορά: «Αυτή η σχέση λειτουργεί ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας, δείχνοντας μια ενωμένη πρόσοψη απέναντι σε πιθανές απειλές για την περιφερειακή και ναυτική ασφάλεια στην περιοχή».

Εξάλλου, ο διοικητής της Ομάδας Ειδικού Πολέμου του Ναυτικού, δήλωσε ότι η συνεργασία της ομάδας του με τις δυνάμεις της Κύπρου «στέλνει ένα σαφές μήνυμα». Και πρόσθεσε: «Μέσω των κοινών προσπαθειών, ενισχύουμε τις δυνατότητές μας και καθιστούμε σαφές ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με άμεση, ανυποχώρητη απάντηση».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στις ακτές της Κύπρου, κατά τον περασμένο Νοέμβριο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Αμερικανοί στρατιώτες. Με το εν λόγω συμβάν ο συντάκτης του δημοσιεύματος θέλει να καταδείξει τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων.

Βέβαια, το εν λόγω περιστατικό είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως λόγω του τρόπου που έτυχε χειρισμού. Η πτώση του MH-60 Black Hawk είχε σημειωθεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 30 ναυτικά μίλια στα ανοιχτά της Κύπρου.

Όμως, οι Αμερικανοί, όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος», θέλησαν να χειριστούν μόνοι τους την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ζητώντας μυστικότητα. Κι αυτό παρά την προθυμία των δικών μας Αρχών (το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης λειτουργεί ως ανεξάρτητη Υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας και υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό).

Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι επιχειρήθηκε και επαφή από πλευράς Κύπρου σε πολιτικό επίπεδο για συνδρομή, μέσω επαφής με την αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, αλλά δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική ανταπόκριση.

Το περιστατικό είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας από τους New York Times την Κυριακή 12/11, δύο ημέρες μετά το συμβάν.

Επισήμως οι Αμερικανοί μιλούσαν για ατύχημα που έγινε σε άσκηση ανεφοδιασμού. Ωστόσο, διατυπώθηκαν ερωτήματα κι από δημοσιογράφους (βλ. ΜΜΕ Τουρκίας) κατά πόσον το ελικόπτερο που φέρεται να απογειώθηκε από τη βάση Ακρωτηρίου, μετέφερε τους στρατιωτικούς για μυστική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή και δη στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Φάνης Μακρίδης στον Φιλελεύθερο

Αναθεωρεί προς τα πάνω την ποσότητα φυσικού αερίου η ιταλική ΕΝΙ: «Χρυσάφι» στην Κυπριακή ΑΟΖ, κοινά χαρακτηριστικά με το κοίτασμα «Ζευς» της Αιγύπτου; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: