Οι εξελίξεις στον ΔΗΣΥ και ο απόηχος των επαφών Ολγκίν δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα María Ángela Holguín Cuellar. PHOTO Stavros Ioannides, PIO




Ο απόηχος της παρουσίας της προσωπικής απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο κατασκευής τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό και οι εσωκομματικές έριδες στον ΔΗΣΥ είναι τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Επιστροφή στο κεκτημένο του Κραν Μοντανά;» γράφει στο κύριο θέμα της ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει τα δύο κράτη του Τατάρ, ενθαρρύνει το έργο της Ολγκίν αλλά δεν δίνει ούτε στην ελληνική πλευρά την ευχέρεια να αξιώνει κάτι που δεν περιλαμβάνεται στα συμφωνηθέντα.

Δημοσιεύει αλλού συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή, στην οποία αναφέρει ότι ο ρόλος της ΕΥ σταματά στη δημοσιοποίηση ατασθαλιών, σκανδάλων και παρανομιών για ενημέρωση των πολιτών. Αλλού γράφει για κοσμοσυρροή στο Τρόοδος, με πλήθος κόσμου να σπεύδει για να απολαύσει το χιονισμένο τοπίο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Άνοδος για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, πτώση της Κυβέρνησης» και αναφέρεται σε αποτελέσματα μετρήσεων και εκτιμήσεων για το 2024, σύμφωνα με τις οποίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ κινούνται γύρω στο 26%.

Αλλού γράφει για κρίσιμη εβδομάδα στο ΔΗΣΥ, με την ηγεσία του κόμματος να καλείται να αποφασίσει για τους έξι υποψηφίους για τις ευρωεκλογές και τα ψηφοδέλτια σε Λάρνακα και Αμμόχωστο για τις δημοτικές εκλογές. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του πρώην ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη για εσωτερικά προβλήματα ΔΗΣΥ, την Κυβέρνηση και το Κυπριακό.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Τουρκική άγκυρα στο αδιέξοδο» γράφει στο κύριο θέμα του ότι η κατοχική πλευρά προτάσσει ως σημείο αναφοράς έγγραφο έξι σημείων για λύση δύο κρατών που κατέθεσε στην άτυπη Πενταμερή τον Απρίλιο του 2021.

Σε άλλο θέμα δημοσιεύει ρεπορτάζ με αξιολόγηση από ομάδα συντακτών της εφημερίδας της μέχρι τώρα πορείας της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι στους χώρους κράτησης της Αστυνομίας, μέχρι και το 40% καταλαμβάνεται ενίοτε από υπόδικους ή καταδικασθέντες.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Για να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης στο Ευρωκοινοβούλιο» δημοσιεύει τις θέσεις των έξι υποψηφίων του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές σε οκτώ βασικούς τομείς πολιτικής.

Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι χρειάζεται ένα ευρύ κίνημα αντίστασης για αποτελεσματική και ουσιαστική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Αλλού αναφέρει ότι οι οφειλές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φτάνουν τα 142 δισεκ. ευρώ.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Βαθιά το χέρι στην τσέπη για το φιάσκο στο Βασιλικό» γράφει ότι το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου που ξεκίνησε μέσα σε κλίμα καχυποψίας πήρε ακόμα χειρότερη τροπή.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε θετική υποδοχή από πλευράς Τ/κ προτάσεων για απονομή υπηκοότητας σε παιδιά μικτών γάμων. Αναφέρεται επίσης στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Πάφο σε υποστήριξη των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Η σκιά των πρώην βαραίνει τον ΔΗΣΥ» γράφει για τη σύγκρουση Αβέρωφ-Αναστασιάδη λόγω προεδρικών εκλογών και τις αστοχίες της ηγεσίας του κόμματος.

Σε άλλο θέμα γράφει για άνοιγμα εσωτερικού ρήγματος ανάμεσα στην ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ουκρανία. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Βρετανού Υπατου Αρμοστή, που δηλώνει ότι οι Τ/κ θέλουν κίνητρα από τους Ε/κ.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τρύπες εκατομμυρίων στο τερματικό» και γράφει για σωρεία παρατυπιών και λανθασμένων χειρισμών, αλλά και την ύπαρξη μιας προβληματικής σύμβασης, τα οποία απειλούν το έργο στο Βασιλικό.

Κάνει επίσης λόγο για εμφύλιο στον ΔΗΣΥ, για τον ρόλο του Ν. Αναστασιάδη και τους σχεδιασμούς του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές. Γράφει αλλού ότι οι Τούρκοι επιμένουν στη λύση των δύο κρατών.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος
Λευκωσία, Κύπρος

Τι είπε ο κατοχικός ηγέτης στην απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες: Τουρκική άγκυρα στο αδιέξοδο, οι Αττίλες παραμένουν στη …Γενεύη, όπου στράφηκαν στη διχοτόμηση με τα “δυο κράτη”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: