Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Η επαναφορά της συνάντησης 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ) και το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για τα “δύο κράτη”

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Το κυπριακό κανάλι Omega και η Hellas Journal συμμετείχαν στην πολύ σημαντική ενημέρωση του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόσουα Χακ, η οποία έγινε ενόψει του Στρατηγικού Διαλόγου των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στο Στειτ Ντιπαρτμεντ.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο κανάλι Omega της Κύπρου, στο δελτίο ειδήσεων με τον Μιχάλη Παυλίδη, ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου. Μετέδωσε και τα εξής:

Έχει σημασία ότι ο κ. Χακ μίλησε χωρίς να ερωτηθεί για το Κυπριακό, και τις στρατηγικές σχέσεις της Κύπρου με την Ουάσιγκτον.

Επανάφερε στο προσκήνιο την τριμερή συν ένας (3+1), τη συνάντηση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, για την οποία είπε ότι στην πραγματικότητα, δεν είναι με κανένα τρόπο στον πάγο. Αν υπάρχει αυτή η εντύπωση, αυτή είναι εσφαλμένη. Υποστηρίζουμε σθεναρά (το σχήμα 3+1), είπε.

Και εξήγησε ότι πολλά συμβαίνουν σε επίπεδο εργασίας και σε τομείς που μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο ή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλά αυτό το σχήμα (3+1) συνεχίζει να είναι προτεραιότητα για εμάς, υπογράμμισε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ήταν πολύ υποστηρικτικός και όπως αναφέρθηκε και στο ρεπορτάζ η Αμερική είναι εναντίον της διχοτομικής διευθέτησης των δύο κρατών.

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση υπό κυπριακή ηγεσία και μέσω της διευκόλυνσης των Ηνωμένων Εθνών που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού. Υποστηρίζουμε πολύ σταθερά τη (φιλοτουρκική) διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους. Σαφέστατα, τίποτα δεν έχει αλλάξει, τόνισε.

Ο κ. Χακ ενίσχυσε την αποστολή της κ. Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ενόψει και της επίσκεψης της στην Άγκυρα. Μίλησε με καλά λόγια για τη νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών.

Η άφιξή της στο νησί, δήλωσε, είναι μια πραγματικά καλή ευκαιρία. Και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία -ειλικρινά, τόνισε, ας της δώσουμε μια ευκαιρία. Και φυσικά ως ΗΠΑ, παρόλο που δεν είμαστε εγγυήτρια δύναμη και δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουμε το έργο της και θέλουμε να το δούμε να συνεχίζεται.

Μίλησε και για τις διακρατικές σχέσεις και τη συνεργασία σε θέματα άμυνας, οικονομίας, ενέργειας, για το κλίμα, και το κράτος δικαίου -εννοεί βεβαίως τη διαφθορά. Όπως είπε η συνεργασία έχει μεγαλύτερο βάθος και είναι πιο αναβαθμισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέθηκε και το θέμα της πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχει κάποιο νεότερο. Αλλά ο κ. Χακ δήλωσε ότι σίγουρα μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υψηλού επιπέδου και σημαντικές επαφές με την Κύπρο. Και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα για αυτό.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ποιος εκβιάζει ποιόν; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Νέος γύρος αμερικανοτουρκικής “σύγκρουσης” για τους ρωσικούς S-400 και τα αμερικανικά F-35… Η απάντηση στη Hellas Journal… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: