Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: H Ελλάδα παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική των αρχών και των κανόνων… Η Τουρκία; (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο κανάλι Omega της Κύπρου, στο δελτίο ειδήσεων με τον Μιχάλη Παυλίδη, ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να μην χαθεί η ευκαιρία, την θεωρεί μεγάλη ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού.

Και εννοεί βεβαίως τον διορισμό της νέας απεσταλμένης, της κ. Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε να θέτει το Κυπριακό με ισχυρό τρόπο από την Ουάσιγκτον. Το έκανε και σήμερα. Στην αμερικανική πρωτεύουσα το είπε στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του ζήτησε να υποστηρίξει την αποστολή της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ.

Αναμένουμε ότι η κ. Ολγκίν θα πάει σύντομα στην Ουάσιγκτον.

Στο γενικό γραμματέα υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόλυτα την νέα απεσταλμένη και την αποστολή της και τόνισε ότι η Αθήνα δεν δέχεται συζήτηση για τη διευθέτηση των δύο κρατών που απαιτεί η κατοχική Τουρκία. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη θέση της Λευκωσίας για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Κατά την έξοδο του από τον ΟΗΕ, ο κ. Γεραπετρίτης μας είπε ότι συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα το θέμα της Κύπρου.

Πιστεύει ότι η  ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι σημαντική.

Είπε ότι με την προσωπική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα έχει ορισθεί η Προσωπική Απεσταλμένη, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις.

Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Η ευκαιρία, η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι κάτι που εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας και πάντοτε προσβλέπει στη συνεργασία μας.

Ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ. Που ακριβώς βρίσκεται και ολα τα σχετικά.

Ρωτήσαμε επίσης μήπως απογοητεύθηκε με αυτά που άκουσε και δεν θα συνεχίσει. Μας απάντησε, βεβαίως, ότι η απεσταλμένη θα συνεχίσει με ενθουσιασμό την αποστολή της.

Δεν γνώριζε αν επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ή εάν ενημέρωσε ήδη τον κ. Γκουτέρες. Αλλά νομίζω σημασία έχει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια της. Είπε οτι είναι μία ικανή διπλωμάτης. Αντιλαμβανόμαστε από άλλους διπλωμάτες που την γνωρίζουν ότι δεν θα τα παρατήσει, θα συνεχίσει. Άλλωστε ο μεγάλος της στόχος είναι να αντικαταστήσει τον σημερινό γενικό γραμματέα.

Ακολουθεί ο διάλογος:

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Στεφάν δύο πράγματα. Πρώτον, έχετε να μας πείτε κάτι από την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Γ.Γ. ΟΗΕ; Και δεύτερον, εξ οσων γνωρίζω η Ολγκίν Κουεγιάρ επέστρεψε από την περιοδεία της σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία. Έχετε να μας πείτε κάτι για τα αποτελέσματα της αποστολής της; Θα επιστρέψει στο νησί ή είναι απογοητευμένη και αποφασισμένη να μην επιστρέψει στο νησί;

Εκπρόσωπος: Για την δεύτερη ερώτησή σας, η απεσταλμένη του Γ.Γ. ΟΗΕ είναι μια εξαιρετικά έμπειρη διπλωμάτης, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει την αποστολή της με ενθουσιασμό. Δεν γνωρίζω αν έχει επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον Γ.Γ. ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με το Γ.Γ. ΟΗΕ, κατά πρώτον είναι ευχάριστο που έλαβε χώρα την ημέρα που η Ελλάδα πλήρωσε την συνδρομή της στον ΟΗΕ. Δεν αποτελεί έκπληξη αν σας πω ότι συζήτησαν διμερή θέματα Ελλάδας και ΟΗΕ, για την κατάσταση στην Κύπρο και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η συμφωνία για τα F-16 και τα F-35 άφησε έξω την Κύπρο -και αυτό είναι πρόβλημα: Μία κακή λύση του Κυπριακού θα βάλει μπουρλότο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: