Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αποκλείουν την Αθήνα και στέλνουν μηνύματα: Ο Πρωθυπουργός τους υποδέχεται με τη δήλωση ότι “δεν έχουμε να τους δώσουμε κάτι παραπάνω”… (video)

Αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στο Κάστρο Βοιωτίας, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024. Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τα πρώτα τρακτέρ που έφτασαν στο μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο της Βοιωτίας οι συνάδελφοί τους που τους περίμεναν. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ




Στις 12 σήμερα το μεσημέρι, τα αγροτικά τρακτέρ και οι αγρότες που τα συνοδεύουν θα φτάσουν στα διόδια των Αφιδνών όπου θα τους περιμένει η Αστυνομία, προκειμένου να μπουν συντεταγμένα στο κέντρο της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό, ανάλογα μέτρα θα υπάρχουν και στα Μέγαρα, για τους αγρότες της Πελοποννήσου.

Τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας λόγω των σημερινών αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία σε ενημέρωσή της νωρίς το απογευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα τρακτέρ θα κινηθούν προς την Αθήνα συνοδεία περιπολικών με δρομολόγια από το Κάστρο Βοιωτίας και τα Μέγαρα Αττικής, όπου θα συγκεντρωθούν. Επιπλέον, τα πούλμαν που θα μεταφέρουν αγρότες, θα σταθμεύσουν σε χώρους του ΟΑΚΑ, εώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από σήμερα το μεσημέρι προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας θα ισχύσει κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα και συγκεκριμένα στο τμήμα Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη.

Τα τρακτέρ Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Ακολούθως, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη. Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

  • ΥΠΟΔΟΧΗ

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τα πρώτα τρακτέρ που έφτασαν στο μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο της Βοιωτίας οι συνάδελφοι τους που τους περίμεναν. Τα τρακτέρ που συνοδεία της Αστυνομίας ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία και την Φθιώτιδα θα διανυκτερεύσουν στο Κάστρο της Βοιωτίας για να συνεχίσουν σήμερα το πρωί το ταξίδι τους για την Αθήνα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ από τη Λάρισα και το Βόλο συναντήθηκαν στο ύψος της Ανθήλης στη Λαμία με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με τρακτέρ που προστέθηκαν από την Φθιώτιδα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο της Βοιωτίας. Μετά την Αταλάντη όπου προστέθηκαν άλλα 10 τρακτέρ, πάνω από 80 τρακτέρ έφτασαν στο Κάστρο της Βοιωτίας και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά γεμάτα με ζωοτροφές, όπως επίσης και αγροτικά αυτοκίνητα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τοποθετήσει στα τρακτέρ διάφορα συνθήματα θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψουν την κατάσταση που βρίσκονται ζητώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με τους οργανωτές αργότερα έγινε μία συνάντηση μεταξύ των αγροτών έτσι ώστε να καθορίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι τους προς την Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας το κομβόι των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων πορεύονταν με τάξη και χωρίς προβλήματα σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας, με ταχύτητες από 30 έως 40 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ τα περιπολικά της Τροχαίας και συνολικότερα η Αστυνομία έκανε έντονη την παρουσία της συνοδεύοντας το κομβόι και λαμβάνοντας μέτρα κατά μήκος του εθνικού δικτύου για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Την ίδια στιγμή επικρατούσε κινητικότητα τόσο για την συγκέντρωση και άλλων τρακτέρ που θα ενισχύσουν το κομβόι όσο και την μεταφορά αγροτών και κτηνοτρόφων από διάφορα σημεία με λεωφορεία και Ι.Χ. προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές σήμερα το πρωί αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να ενισχυθούν περισσότερο από διάφορα σημεία είτε από την Θήβα, είτε από περιοχές της Αττικής.

Να σημειωθεί ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία είχαν φορτώσει 9 τρακτέρ σε νταλίκες και τις μετέφεραν μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας, ενώ άλλα 2 φορτηγά με 6 τρακτέρ από την Βόρεια Ελλάδα ταξίδευσαν κι αυτά και έφτασαν στο σημείο συνάντησης στο Κάστρο της Βοιωτίας.

Από σήμερα το πρωί δεκάδες λεωφορεία μεταφέρουν αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα. Περισσότερα από 20 λεωφορεία ξεκίνησαν από την Φθιώτιδα, ενώ θα φτάσουν λεωφορεία από το Δομοκό και την Καρδίτσα.

Σύμφωνα με τους οργανωτές από την Φθιώτιδα θα μετακινηθούν στην Αθήνα 800 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ 5 λεωφορεία θα ταξιδέψουν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα και 2 λεωφορεία από την περιοχή του Δομοκού.

Κινητικότητα επικρατεί στην Βοιωτία και την Εύβοια, καθώς ιδιαίτερα στην Εύβοια θα ξεκινήσουν λεωφορεία και από την Ιστιαία, το Μαντούδι και την Λίμνη στην βόρειο Εύβοια αλλά κι από την Κάρυστο στο Νότιο τμήμα του νησιού. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τα Ψαχνά και την Χαλκίδα και την Κύμη.

  • Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες, η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο ΣΤΑΡ και αναφερόμενος στο θέμα των αγροτών ανέφερε ότι πολλά αιτήματά τους είναι δικαιολογημένα. Είπε ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι διαχρονικό και πως η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με μικτά κλιμάκια και έχει περιορίσει αρκετά την έκτασή του προβλήματος, ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, και με αυτόν τον τρόπο σε ένα βαθμό έχουν «αποσβέσει» και τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Εκεί πράγματι, στις ελληνοποιήσεις, είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

«Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει.

Τι βλέπω, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι μία ένδειξη αρκετά ενθαρρυντική πια; Ότι χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες και καινούριους τρόπους επικοινωνίας, βλέπω για πρώτη φορά αρκετούς παραγωγούς οι οποίοι έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας προϊόντα σε αυτούς. Βοηθά και το γεγονός πια ότι και οι ταχυμεταφορές εξελίσσονται, όχι μόνο στην χώρα μας, παγκοσμίως. Και αυτός, ξέρετε, είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων και διεκδίκησης και από τους καταναλωτές καλύτερων τιμών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ξέρετε, πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, ψάχνει την καλύτερη προσφορά, ψάχνει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Όμως μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής, μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει, να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές».

Ενόψει της σημερινής κινητοποίησης των αγροτών ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας.

«Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε και σημείωσε: «Πάντα η προϋπόθεση είναι πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα.

Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η δέσμευσή του είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες.

«Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή», συμπλήρωσε.

Και σημείωσε: «Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό.

Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για εμένα πρέπει να σας πω ότι το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας…».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως όταν πάει για διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πει «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα».

  • ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΤΑΡ για το ζήτημα της ακρίβειας ανέφερε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και κατά συνέπεια πρέπει να είναι και η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιοριστούν στο βαθμό που είναι εφικτό οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.

«Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο μέτωπο αυτό και πράγματι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους ελέγχους από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., στις παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι, στους περιορισμούς στα περιθώρια κέρδους πχ στο βρεφικό γάλα, στο «μείον 5%», στο «Καλάθι του Νοικοκυριού».

«Πιστεύω ότι είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό.

«Η δομική αντιμετώπισή του λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι πολλοί βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότεροι, κατ΄ αναλογία, στον κατώτατο μισθό.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται γρήγορα και η οποία οδηγεί και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου και τόσο τελικά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς τους για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που θέλουν», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά σημαντικά και για πολυεθνικές εταιρείες και αναφέρθηκε και στη ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας πολυεθνικής εταιρείας όταν εντοπίζεται να παραβαίνει το νόμο.

«Η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά τελικά, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να δικαιολογούνται λόγω της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής αγοράς. Σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως, στις τιμές πώλησης των προϊόντων, δηλαδή ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν πρέπει να πωλείται λίγο-πολύ στην ίδια τιμή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star: Σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός, δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: