Οι αγρότες κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα: Συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα και μπλόκα στις εθνικές οδούς

FILE PHOTO: Αγρότες με τα τρακτέρ τους κατευθύνονται προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με ταυτόχρονο κλείσιμο των Εθνικών οδών σε διάφορα σημεία, αρχής γενομένης από αύριο και εποχούμενο συλλαλητήριο (με τα τρακτέρ) στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αποφάσισαν οι αγρότες κατά την πανελλαδική σύσκεψη που προηγήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Νίκαια.

Επιπλέον, αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αποφάσισαν να απευθύνουν προς την κυβέρνηση λίστα με έξι βασικά αιτήματα, ώστε να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση, όπως λένε.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών προς την κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • Αφορολόγητό αγροτικό πετρέλαιο
  • Τιμή ρεύματος 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Μη εφαρμογή της νέας νέα ΚΑΠ και επαναδιαπραγμάτευσή της
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις




Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα εξελιχθεί, σύμφωνα με τις ληφθείσες αποφάσεις, ως εξής:

  • Κλιμάκωση της κινητοποίησης
  • Αποκλεισμός, ταυτόχρονος, σημείων της εθνικής οδού και επαρχιακών αλλά και τελωνείων με τρακτέρ, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.
  • Συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ την επόμενη εβδομάδα

Ήδη, οι αγρότες κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στην Εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας, προκειμένου να κλείσουν συμβολικά τον δρόμο.

«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι πόροι που έχει στη διάθεση της δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζει αυτή την ώρα και άλλα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες, οι οποίοι όμως, παραμένουν στα μπλόκα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο και υπενθυμίζει ότι στη Θεσσαλία δόθηκαν περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και έως το τέλος Ιουνίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων.

 

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν» πρόσθεσε και επανέλαβε πως ότι περίσσευμα υπάρχει στον προϋπολογισμό επιστρέφεται στην κοινωνία με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι. «Δεν είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες με δυσκολίες διαρθρωτικές στον αγροτικό τομέα εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι στην Θεσσαλία είναι το μείζον θέμα.

Οι αγρότες αποφασίζουν για νέα μπλόκα και μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα: Εισηγήσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: