Η δίκη του «Hotel California»: Οι «κλεμμένοι» στίχοι του διάσημου τραγουδιού των “Eagles” που κατηγορήθηκε ως ύμνος στον σατανά και η ανήλικη πόρνη στο δωμάτιο[video]

File Photo The rock band ‘Eagles’ with Timothy B. Schmit (L-R), Don Henley, Glenn Frey und Joe Walsh perform at their Germany tour-opening concert on the ‘Bowling Green’ in Wiesbaden, Germany, 19 June 2011. The Eagles have started their tour of Germany in Wiesbaden, under the title ‘Long Road Out Of Eden’. EPA/FREDRIK VON ERICHSEN




Μόνο το 2023 μεταδόθηκε πάνω από 220 εκατομμύρια φορές μόνο στις ΗΠΑ και παίχτηκε 136.000 φορές στο ραδιόφωνο. Το ομώνυμο άλμπουμ έχει πουλήσει 26 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ, ενώ οι στίχοι του τραγουδιούνται από νέους 12 έως 122 ετών.

Το Hotel California, το εμβληματικό τραγούδι των Eagles είναι ένα από τα πιο γνωστά και εμπορικά τραγούδια στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ταυτόχρονα, είναι ένα τραγούδι που έχει «ταλαιπωρηθεί» όσο λίγα.

«Υμνος των σατανιστών» και άλλες περιπέτειες 

Αρχικά, οι «περίεργοι» στίχοι του πυροδότησαν πολλά σενάρια για το ποιο είναι το νόημα του τραγουδιού. Δεν έλειψαν μάλιστα οι κατηγορίες ότι οι “Eagles” έγραψαν έναν κρυφό ύμνο για τον σατανισμό.

Η θεωρία ξεκίνησε από μια ομάδα Ευαγγελιστών, οι οποίοι παρατήρησαν μια μυστηριώδη μορφή στο εξώφυλο του δίσκου. Το συγκρότημα βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας και ποζάρει στον φακό, ενώ τριγύρω τους γίνεται πάρτι.

Είπαν, λοιπόν, ότι η σκοτεινή φιγούρα στο παράθυρο ήταν ο Άντον Λαβί, ο συγγραφέας της “Βίβλου του Σατανά”. Ο Λαβί είχε αγοράσει ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο, για να στεγάσει την Εκκλησία του Σατανά, της οποίας ηγούνταν.

Στο τραγούδι ακούγεται ο στίχος “Kill the Beast”, δηλαδή «σκοτώστε το θηρίο». Η θεωρία «έδεσε» πανεύκολα.

Πέρα απ’ αυτό όμως, εδώ και δεκαετίες, μαίνεται διαμάχη για την ιδιοκτησία χειρογράφων με τους στίχους του. Για να φτάσουμε στο σήμερα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ποινική δίκη με επίκεντρο τα προσχέδια των στίχων του θρυλικού ροκ τραγουδιού.

Οι Γκλεν Χόροβιτς, Κρεγκ Ινσιάρντι και Εντουαρντ Κοσίνσκι, επαγγελλματίες συλλέκτες, κατηγορούνται για συνωμοσία για να πουλήσουν σελίδες από ένα κίτρινο σημειωματάριο, μαζί με άλλους στίχους των Eagles, χωρίς να έχουν τα δικαιώματα, ή άδεια. Το σημειωματάριο φέρεται να είχε κλαπεί στο παρελθόν, πριν βρεθεί στα χέρια των τριών ανδρών. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν αθώοι.

Σήμερα, Δευτέρα, η δίκη συνεχίστηκε με την εμφάνιση του «σταρ» της υπόθεσης, του τραγουδιστή, ντράμερ και ιδρυτή του συγκροτήματος Eagles.

Μια ανήλικη πόρνη στο δωμάτιο (όχι του ξενοδοχείου)

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια θέση πήρε ο βραβευμένος με Γκράμι τραγουδοποιός. Η πρώτη ερώτηση που του τέθηκε, ωστόσο, δεν είχε καθόλου να κάνει με το τραγούδι, αλλά μάλλον με ένα «παρατράγουδο».

Συγκεκριμένα, ο Ντον Χένλεϊ ερωτήθηκε για τη σύλληψή του, το 1980, χρονιά που διαλήθηκε το συγκρότημα. Ο μουσικός τότε είχε συλληφθεί γιατί στο σπίτι του στο Λος Άντζελες βρέθηκε μια 16χρονη πόρνη.

Η κοπέλα βρέθηκε να έχει κάνει υπερβολική χρήση ναρκωτικών με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της. Τότε, ο μουσικός είχε καλέσει τις πρώτες βοήθειες, με το ιατρικό προσωπικό να αποφαίνεται ότι ήταν σε θέση να φύγει. Ωστόσο την ίδια ώρα είχε καταφτάσει και η αστυνομία με αποτέλεσμα ο Χένλεϊ να συλληφθεί για αποπλάνηση ανήλικης.

«Δεν θυμάμαι τις ανατομικές λεπτομέρειες, αλλά ξέρω ότι δεν υπήρξε σεξ», είπε σήμερα στο δικαστήριο προσθέτοντας ότι η «κακή κρίση» του του υπέδειξε να βρεθεί μαζί της μόνο για να ξεφύγει από την «κατάθλιψη» που του είχαν προκαλέσει τα προβλήματα στην μπάντα. Υποστήριξε επίσης ότι δεν γνώριζε την ηλικία της κοπέλας, γράφει ο Guardian.

Ο βραβευμένος με Grammy τραγουδοποιός και ένθερμος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών είναι βασικός μάρτυρας στη δίκη, όπου οι τρεις επαγγελματίες συλλεκτικών ειδών αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικής κατοχής κλεμμένης περιουσίας.

Κατηγορούνται ότι συνεννοήθηκαν για να αποκρύψουν την αμφισβητούμενη ιδιοκτησία των εγγράφων προκειμένου να προσπαθήσουν να τα πουλήσουν και να εκτρέψουν τις απαιτήσεις του Χένλεϊ για την επιστροφή τους.

Η διαμάχη κρατάει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο συγγραφέας Εντ Σάντερς δούλευε πάνω σε μια βιογραφία της μπάντας. Το συγκρότημα φέρεται να είχε επιτρέψει στον Σάντερς να έχει πρόσβαση στα αρχεία του, και ο ίδιος φέρεται να τα πούλησε στον Χόροβιτς, έναν έμπορο σπάνιων βιβλίων, για 50.000 δολάρια το 2005, σύμφωνα με το Vulture. Ο Χόροβιτς πούλησε στη συνέχεια τους στίχους στον Ινσιάρντι και στον Κοσίνσκι, ιδιοκτήτη εταιρείας αναμνηστικών. Ο Χένλεϊ είπε σε προηγουμενο δικαστήριο ότι δεν έδωσε ποτέ στον Σάντερς τους στίχους, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία που δημοσιοποίησε το Associated Press. Ο Σάντερς, παρόλα αυτά, δεν είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης αποδίδουν την όλη υπόθεση σε παρεξήγηση και κενά στη μνήμη του Χένλεϊ. «Πιστεύουμε ότι ο κ. Χένλεϊ έδωσε οικειοθελώς τους στίχους στον κ. Σάντερς», είπε ο δικηγόρος Σκοτ  Εντελμαν στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Και οι περιπέτειες του τραγουδιού συνεχίζονται. Τουλάχιστον μέχρι την ετυμηγορία.

Εύα Σεϊντή

«I Will Survive»: Η ιστορία πίσω από το απόλυτο τραγούδι χωρισμού της Γκλόρια Γκέινορ που επιβιώνει εδώ και 45 χρόνια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: