Γιατί πίστεψε ο γερουσιαστής Βαν Χόλλεν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν; Γιατί είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί και δεν θα επαναλάβει τις προκλήσεις στο Αιγαίο; (video)

FILE PHOTO: epa10293005 US President Joe Biden (C) takes off his jacket as he begins speaking beside Maryland Democratic gubernatorial candidate Wes Moore (L) and Democratic Senator of Maryland Chris Van Hollen (R), at a rally for the Democratic Party on the eve of election day at Bowie State University in Bowie, Maryland, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο γερουσιαστής Κρίστοφερ βαν Χόλλεν είναι ένας πολύ σημαντικός Αμερικανός νομοθέτης. Υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι φανατικός πολέμιος όσων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και, επίσης, έχει μία άδολη αγάπη για τους Κούρδους και τους Αρμένιους.

Όσες φορές χρειάστηκε έδωσε μάχες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ομογένεια μας. Παρακολουθεί επισταμένα τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έχει τοποθετηθεί ισχυρά εναντίον του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Του είναι αντιπαθής. Και οι λόγοι είναι πολλοί για να αντιπαθήσει κανείς τον  νεοσουλτάνο, ο οποίος έχει ταχθεί δίπλα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες, οι οποίοι μισούν την Αμερική.

  •  Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει; Από τον Βλαδίμηρο Πούτιν και τους μουλάδες του Ιράν, τη Χαμάς και τους δικτάτορες της Αφρικής; Τον ηγέτη της κομμουνιστικής Κίνας; Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν της Βόρειας Κορέας του …γλίτωσε μόνο!

Ο Αμερικανός νομοθέτης έχει μελετήσει τον Ερντογάν όσο λίγοι στην Ουάσιγκτον, και χωρίς αμφιβολία γνωρίζει τι λέει. Ο κ. Βαν Χόλλεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην πανίσχυρη Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, εάν οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν την πλειοψηφία, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Και δεν είναι μόνο αυτό… Θα μπορούσε να είναι και υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία το 2028.

Ο Αμερικανός νομοθέτης, που εκλέγεται στο Μέριλαντ, έδωσε τη συγκατάθεση του για την πώληση των F16 στην κατοχική Τουρκία, επειδή γνωρίζει τη συμφωνία των ηγετικών στελεχών του Κογκρέσου με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ξέρει ότι οι δεσμεύσεις αφορούν και το Αιγαίο, και τους Κούρδους και τους Αρμένιους. Η συμφωνία, δυστυχώς, δεν συμπεριλαμβάνει την Κύπρο, απλούστατα διότι δεν πρόλαβε ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την Τουρκία καλύπτονται, με πιό σημαντικό -όπως σημειώνουν όσοι γνωρίζουν- τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που η Τουρκία σταμάτησε να προκαλεί στο Αιγαίο. Διότι αυτή ήταν απαίτηση της Ουάσιγκτον -βασικά των νομοθετών, και όχι επειδή τον …συγκίνησε η ελληνική βοήθεια για τους σεισμούς.

Μην τρελαθούμε κιόλας. Συνέβησαν τα πάντα όπως είχαν προγραμματιστεί. Και ο βασικός μοχλός αυτής της πίεσης ήταν ο γερουσιαστής Μενέντεζ ο οποίος είναι θύμα μίας νέας συνωμοσίας, από την οποία ο ίδιος είναι βέβαιος πως θα εξέλθει ξανά νικητής, όπως το 2017.

Ο γερουσιαστής Βαν Χόλλεν πίστεψε την αμερικανική κυβέρνηση και τους απεσταλμένους του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διότι γνωρίζει πως τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως πρέπει, όχι όπως θέλει ο Ερντογάν. Μέχρι το 2029-30 που αναμένεται να λάβει τα F-16 πρέπει να είναι τύπος και υπογραμμός. Εάν δεν είναι, τα F-16 θα έχουν την τύχη των τουρκικών F-35, που δεν τα απέκτησε ποτέ…

  •  Δημοσιεύω αυτούσια την επιστολή του Γερουσιαστή Βαν Χόλλεν, ο οποίος δείχνει ενδιαφέρον και για τους Κούρδους αντάρτες -όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο:

«Η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία μπορεί να καθυστέρησε πολύ, αλλά είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός και ένα σημαντικό μήνυμα προς την κοινότητα του ΝΑΤΟ.

Τούτου λεχθέντος, συνεχίζω να έχω σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν κατά των Κούρδων συμμάχων μας στη Συρία, τις επιθετικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που έπαιξε στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εκτιμώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αφιέρωσε χρόνο για να με ενημερώσει σχετικά με αυτά τα θέματα και να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες μου.

Αν και χάρηκα που διαπίστωσα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν σταμάτησε τις παραβιάσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, η κυβέρνηση με ενημέρωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα, προκειμένου να ενθαρρύνει τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Επιπλέον, έλαβα διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να προειδοποιεί το Αζερμπαϊτζάν να μην λάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση κατά της Αρμενίας και ότι θα συνεργαστεί με την Τουρκία για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.

Παραμένω βαθιά προβληματισμένος από τις επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση με διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις της σε αυτές τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απειλής για αμερικανικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τις SDF, και επιβεβαίωσε τη αδιάλειπτη δέσμευσή της για την υποστήριξη αυτού του κρίσιμου εταίρου – ο οποίος έχει χρησιμεύσει ως αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία μας για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Η κυβέρνηση μου είπε ότι γνωστοποιήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτή τη δέσμευση μας προς τις SDF προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για μειωμένη αμερικανική δέσμευση στη συνεργασία μας.

Με βάση αυτές τις διαβεβαιώσεις και τις πρόσθετες πληροφορίες που έλαβα από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης, δεν σκοπεύω να εμποδίσω την πώληση F-16 στην Τουρκία καταθέτοντας ένα ψήφισμα αποδοκιμασίας.

Ωστόσο, θα συνεχίσω να παραμένω σε τακτική επικοινωνία με τη κυβέρνηση σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της για αυτά και άλλα βασικά ζητήματα. Είναι σαφές ότι πρέπει να παρακολουθούμε στενά την Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ναι, αυτό είναι υποκρισία… Οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν κυρώσεις εναντίον της Ουγγαρίας, ενώ για δύο χρόνια δεν τιμώρησαν, για τους ίδιους λόγους, τον Ερντογάν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: