Γιατί ο Καγκελάριος της Γερμανίας απορρίπτει την Ούρσουλα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ; Ο Σολτς βγήκε μπροστά και είπε το “όχι” στον Πρόεδρο Μπάιντεν για την επικεφαλής της Κομισιόν

epa11160255 European Commission President Ursula von der Leyen (C), and Dutch Prime Minister Mark Rutte (R) hug next to Norwegian Prime Minister Jonas Gahrn Store (L) during a panel discussion at the ‘Bayerischer Hof’ hotel, the venue of the 60th Munich Security Conference (MSC), in Munich, Germany, 17 February 2024. EPA, ANNA SZILAGYI




Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag, το οποίο υπογράφει ο Christoph B. Schiltz, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τέλη του προηγούμενου έτους, εμπόδισε να γίνει η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), η νέα Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η εν λόγω πληροφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιβεβαιώνεται από διαφορετικές πηγές υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων και διπλωματών.

Βάσει του παρατεθέντος ιστορικού, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Antony Blinken, πρότεινε στον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden, την Πρόεδρο της Επιτροπής ως πιθανή διάδοχο του νυν Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνθείς στον Scholz έλαβε αρνητική απάντηση, καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος φαίνεται να θεωρεί ακατάλληλη την Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτη για την ανάληψη ενός τόσο σημαντικού αξιώματος.

Επιπροσθέτως, ο Scholz φαίνεται να μη συντάσσεται με την κριτική που ασκεί η von der Leyen στη Ρωσία, κρίνοντας πως, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί μειονέκτημα. Όπως επίσης επισημαίνεται, στο παρελθόν, οι συνεργάτες της Προέδρου της Επιτροπής έχουν επανειλημμένως αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση της Γενικής Γραμματέως.

  • Ωστόσο, όπως τονίζεται και από Ευρωπαϊκούς κύκλους, προκαλεί εντύπωση ‘το πάθος και η αποφασιστικότητα’ με την οποία αναλαμβάνει δράση η von der Leyen επί ζητημάτων που άπτονται εξωτερικής πολιτικής, προκαλώντας ακόμα και την ενόχληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell.

Όπως περαιτέρω υπογραμμίζεται, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, πρόκειται να λάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, με την τελική απόφαση να αναμένεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, πριν από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι, ο Rutte διεξάγει αυτήν την περίοδο συζητήσεις με τη ‘στήριξη προς το πρόσωπό του’ να αυξάνεται.

Το δημοσίευμα εστιάζει επίσης σε συζητήσεις που φαίνεται να διεξάγει ο Ολλανδός Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου με επικεφαλής κυβερνήσεων μελών του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι, εδώ και καιρό Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο στέκονται στο πλευρό του. Επιπροσθέτως απαριθμούνται 21 κράτη που στηρίζουν έως σήμερα την υποψηφιότητα του, ενώ ο αρθρογράφος εκτιμά πως, μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην Πρωθυπουργό της Δανίας, Mette Frederiksen, η οποία θεωρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα φαβορί για το αξίωμα, αποτελώντας επιλογή του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έπειτα από επίσκεψή της τον περασμένο Ιούνιο στην Ουάσιγκτον, κρίθηκε ακατάλληλη.

Τέλος, επισημαίνονται οι καλές σχέσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού με τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας σε περίπτωση επανεκλογής του τελευταίου στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Ενώ, όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, η Ουάσιγκτον επιθυμούσε να λάβει το αξίωμα γυναίκα, η οποία μετά από πιθανό τέλος του πολέμου με την Ουκρανία θα ήταν σε θέση να ξαναχτίσει σχέσεις με τη Μόσχα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μη συζητά την περίπτωση της Πρωθυπουργού της Εσθονίας, εξαιτίας της κριτικής στάσης της απέναντι στο Κρεμλίνο. Πέραν το προαναφερθέντων ωστόσο, δεν τέθηκαν επί τάπητος τα ονόματα άλλων γυναικών.

Τίτλος: «Ο Scholz εμπόδισε την von der Leyen-τώρα φαβορί για επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι ένας Ολλανδός»
Υπότιτλος: «Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Welt am Sonntag o Γερμανός Καγκελάριος εμπόδισε να γίνει η Ursula von der Leyen η νέα Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Προφανώς δεν του άρεσε η στάση που κράτησε απέναντι στη Ρωσία. Τώρα πολλές πιθανότητες έχει ο Πρωθυπουργός Mark Rutte»

ΠΗΓΗ: Welt am Sonntag, Christoph B. Schiltz – Scholz prevented von der Leyen – now a Dutchman is the favorite to become NATO chief

Μία μεγάλη αποκάλυψη: Αμερικανική έκθεση πρώην αναλυτή της CIA καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: