Θρίλερ με την σορό του Ναβάλνι, την ψάχνει η μητέρα του: Ένος λεπτού σιγή στη μνήμη του, από τους ΥΠΕΞ της G7 *Πογκρόμ συλλήψεων στην Ρωσία, η Κίνα νίπτει τα χείρας της…[video]

epa11160239 Russian people living in Japan gather to mourn the late Russian opposition leader Alexei Navalny near the Russian Embassy in Tokyo, Japan, 17 February 2024. EPA, FRANCK ROBICHON




Η Λιουντμίλα Ναβάλναγια, η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, μετέβη στην σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε ο γιος της, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Novaya Gazeta.

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι δεν έχει μεταφερθεί στο μοναδικό νεκροτομείο της Σαλέχαρντ, της πόλης που βρίσκεται εγγύτερα στη σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, έγραψε την πλατφόρμα Χ ότι ο δικηγόρος του και η μητέρα του, έφτασαν στο νεκροτομείο όπου τους παρέπεμψαν οι σωφρονιστικές αρχές, όμως το νεκροτομείο ήταν κλειστό, μολονότι από τη φυλακή τους διαβεβαίωναν ότι λειτουργούσε και ότι η σορός ήταν εκεί. Ο δικηγόρος τηλεφώνησε στο νούμερο που ήταν αναρτημένο στην πόρτα. Του απάντησαν ότι ήταν ο έβδομος που καλούσε σήμερα και ότι «η σορός του Αλεξέι δεν ήταν στο νεκροτομείο», πρόσθεσε.

Είναι ασαφές προς το παρόν το πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι. Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, σε δική της ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Οι συγγενείς του Ναβάλνι από την πλευρά τους ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως η σορός.




Η Γιάρμις είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Γιάρμις η οποία, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. «Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11.00 σήμερα, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.

Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Ναβάλνι. Είναι ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει.

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».

Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 του Χαρπ βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σαλέχαρντ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Γιαμαλίας-Νενετσίας.

Ο στενός σύμμαχός του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, υποστήριξε σήμερα ότι η μητέρα και ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.

 

Ενός λεπτού σιγή από τους ΥΠΕΞ της G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνεδρίασής τους σήμερα στο Μόναχο,για να τιμήσουν τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Για τις ιδέες του και για τον αγώνα του για την ελευθερία και κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, ο Ναβάλνι οδηγήθηκε ντε φάκτο στον θάνατο», είπε ο προεδρεύων, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, ανοίγοντας τις εργασίες της G7, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Η Ρωσία πρέπει να ρίξει φως στον θάνατό του και να σταματήσει την απαράδεκτη καταπίεση των αντιφρονούντων», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Ιταλίας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ηγέτες έλαβαν θέση για τον θάνατο του Ναβάλνι, η Κίνα επέλεξε τον δρόμο της “ουδετερότητας”. Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν θέλησε να σχολιάσει τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αναφέροντας ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας».

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Δεν θα την σχολιάσω» είπε ένας εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είναι γνωστό, ότι Πεκίνο και Μόσχα είναι πιστοί σύμμαχοι και ενίσχυσαν τις σχέσεις τους την ώρα που οι δυτικές χώρες έστρεφαν την πλάτη στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι ηγέτες τους έχουν επίσης πολύ καλές προσωπικές σχέσεις και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει χαρακτηρίσει «καλό φίλο» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

 Πογκρόμ συλλήψεων στη Ρωσία: Μηνύματα συμπαράστασης από απλούς πολίτες αλλά και τους ηγέτες της Δύσης

Περισσότεροι από 110 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Ρωσία, σε εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Η OVD-Info, που καταγράφει τις διαδηλώσεις στη Ρωσία, ανέφερε ότι περισσότεροι από 110 άνθρωποι σε 13 πόλεις είχαν τεθεί υπό κράτηση καθώς συμμετείχαν σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις, μέχρι τις 09.36 (ώρα Ελλάδας) σήμερα. Τουλάχιστον οι 69 από αυτούς συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη. Άλλοι 15 συνελήφθησαν το μεσημέρι σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Sota.

«Σε κάθε αστυνομικό τμήμα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότεροι κρατούμενοι από αυτούς που αναφέρονται στις δημοσιευμένες λίστες. Δημοσιοποιούμε μόνο τα ονόματα των ανθρώπων για τους οποίους έχουν αξιόπιστες πηγές και μπορούμε να ανακοινώσουμε τα ονόματά τους», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον απολογισμό.

Τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που είχαν αφήσει περαστικοί στη Μόσχα την Παρασκευή στη μνήμη του Ναβάλνι απομακρύνθηκαν τη νύχτα, μέσα σε μαύρες σακούλες. Όμως αρκετές δεκάδες τριαντάφυλλα και γαρίφαλα παρέμεναν πάνω στο απαλό χιόνι, στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής καταπίεσης, στη σκιά της πρώην έδρας της KGB, στην Πλατεία Λουμπιάνκα. Πολλοί Ρώσοι μίλησαν για την απόγνωσή τους, άλλοι όμως εμφανίστηκαν απαθείς για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Ο Βλαντίμιρ Νικίτιν, 36 ετών, άφησε ένα γαρίφαλο ενώ αστυνομικοί παρακολουθούσαν. Όταν το πρακτορείο Reuters του ζήτησε συνέντευξη, προτίμησε να μιλήσει σε μια υπόγεια διάβαση, φοβούμενος μήπως συλληφθεί. «Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι τρομερός. Συνετρίβησαν οι ελπίδες», είπε ο Νικίτιν. «Ήταν ένας πολύ σοβαρός, ένας γενναίος άνδρας και τώρα δεν είναι πια μαζί μας. Έλεγε την αλήθεια και αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο επειδή σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσει η αλήθεια», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επέρριψαν ευθύνες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι αντιδράσεις των Δυτικών ηγετών είναι απαράδεκτες και «απολύτως ακραίες».

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι τον θεωρούσαν ως τον Ρώσο Νέλσον Μαντέλα, που κάποτε θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος και να κυβερνήσει τη χώρα. Η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, που χθες δήλωνε ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα» να είναι ζωντανός, επιβεβαίωσε μόλις σήμερα τον θάνατό του και ζήτησε η σορός του να παραδοθεί αμέσως στην οικογένειά του.

Η σύζυγος του Ναβάλνι, η Γιούλια, κατηγόρησε τον Πούτιν για τον θάνατο του συζύγου της και είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να ενωθεί ενάντια στο «φρικτό καθεστώς» της Μόσχας. Ορισμένοι Ρώσοι όμως απορρίπτουν αυτήν την άποψη και επικαλούνται μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες τον αποδοκίμαζαν και ότι ο Πούτιν είναι πολύ πιο δημοφιλής.

«Ο θάνατος του Ναβάλνι ωφελεί τους αντιπάλους του Πούτιν», σχολίασε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Θα τον χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, για να μην αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως νόμιμο πρόεδρο. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Πούτιν όχι ως τον πρόεδρο μιας εχθρικής χώρας αλλά σαν εγκληματία με τον οποίο δεν πρέπει κανείς να συναλλάσσεται», είπε.

Στο «Πατρίκι», το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής της Μόσχας, πολλοί νεαροί Ρώσοι διασκέδαζαν το βράδυ της Παρασκευής και δεν υπήρχε κάποια ένδειξη θλίψης για τον θάνατο του Ναβάλνι. «Είναι φυσικά λυπηρό όταν πεθαίνει κάποιος», είπε η Όλγκα Καζάκοβα στο πρακτορείο Reuters. «Αλλά εσείς στη Δύση τον παρουσιάζατε σαν κάποιον που δεν ήταν. Η Δύση δεν είναι φίλη μας – πολεμάτε εναντίον μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Στη γέφυρα πίσω από το Κρεμλίνο, όπου δολοφονήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015 ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, απομακρύνθηκαν επίσης τα λουλούδια. Απέμεινε μόνο ένα αυτοσχέδιο βάζο με λευκά και κόκκινα γαρίφαλα, και ένα μικρό χαρτάκι που έγραφε: «Ο Μπόρις Νεμτσόφ πυροβολήθηκε στην πλάτη και δολοφονήθηκε εδώ».

Με πληροφορίες Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία, Μόναχο, Γερμανία

Οι τελευταίες μέρες του Ναβάλνι στις φυλακές του Αρκτικού Κύκλου: Απομόνωση, περίπατος στους -32°C και έγερση στις 5 π.μ. για… τον εθνικό ύμνο

 

Αλεξέι Ναβάλνι, ο μάρτυρας: Μπορεί ο παγκόσμιος θρήνος για τον θάνατό του να ξυπνήσει τους Ρώσους και να γίνει η φωτιά που θα κάψει τον Πούτιν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: