Eνα εκατ. ευρώ τα έσοδα του κυκλώματος εικονικών γάμων στην Κύπρο που λειτουργούσε με τη μορφή «πυραμίδας»: Ασύλληπτος ο «εγκέφαλος», 302 οι ύποπτοι

FILE PHOTO: Couples participate in the nineteenth edition of the Collective Wedding of the Evangelical Pentecostal belief in Santo Domingo, Dominican Republic. EPA/ORLANDO BARRIA




133 εικονικοί γάμοι, 302 ύποπτοι, 15 συλλήψεις, 21 καταζητούμενοι, εκατοντάδες τεκμήρια και εκατοντάδες πλαστά έγγραφα συνθέτουν τη μεγαλύτερη υπόθεση του είδους της, που κλήθηκε ποτέ να διερευνήσει η κυπριακή Αστυνομία.

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της Νατάσας Χριστοφόρου στον «Φιλελεύθερο» πίσω από αυτή την υπόθεση βρίσκεται μια πολύ καλά οργανωμένη διεθνής εγκληματική ομάδα, που είχε έσοδα που αγγίζουν το €1 εκατ. μόνο από την τέλεση των 133 εικονικών γάμων, για τους οποίους φαίνεται να εντοπίστηκαν στοιχεία.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί στην Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Λετονία τέσσερα φερόμενα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ ανάμεσα στους καταζητούμενους είναι 44χρονος από το Πακιστάν που φέρεται ως ο εγκέφαλος της οργάνωσης, ένας Ινδός με κομβικό ρόλο, καθώς και Κύπριος που φαίνεται να λειτουργούσε ως ενδιάμεσος.

Η εγκληματική ομάδα, που είχε δράση τουλάχιστον από το 2017 στην Κύπρο, λειτουργούσε ως πυραμίδα.

Στην κορυφή της ήταν ο εγκέφαλος και κατεβαίνοντας προς τα κάτω ήταν οι στρατολόγοι γαμπρών και νύφων από την Πορτογαλία και τη Λετονία, καθώς και αλλοδαποί από την Ινδία, που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι στην Κύπρο.

Άγνωστη παραμένει, μέχρι στιγμής, η θέση στην πυραμίδα Κύπριων και εταιρειών με έδρα τη χώρα μας, που είναι υπό έλεγχο.

Το κύκλωμα για κάθε εικονικό γάμο λάμβανε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχει η ανακριτική ομάδα, €5.000-€10.000.

Αυτά τα χρήματα διανέμονταν στα μέλη της πυραμίδας αναλόγως με τον ρόλο τους σε κάθε εικονικό γάμο.

Η στρατολόγος, για παράδειγμα, φέρεται να λάμβανε €500 για κάθε γαμπρό ή νύφη που εντόπιζε.

Οι νύφες δε φαίνεται να δελεάζονταν με ποσά που αγγίζουν τις €2.500, με κάποιες από αυτές να φέρονται να είπαν στις καταθέσεις τους πως τελικά έδιναν και σε αυτές €500.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως οι δύο στρατολόγοι στην Πορτογαλία και τη Λετονία, που έχουν συλληφθεί, φαίνεται να τέλεσαν το 2018 εικονικούς γάμους η πρώτη με τον 44χρονο που φέρεται ως ο ιθύνον νους της εγκληματικής οργάνωσης και η δεύτερη με Ινδό ασφαλιστή που καταζητείται.

Ο «Φ» συνέλεξε στοιχεία για όλα τα φερόμενα ως ηγετικά μέλη της πυραμίδας, καθώς και για τις δύο εταιρείες και τους Κύπριους που βρίσκονται υπό έρευνα.

Τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη

Μ.N.K.: 44χρονος από το Πακιστάν, φερόμενος ως εγκέφαλος. Παραμένει ασύλληπτος και καταζητείται με ευρωπαϊκό ένταλμα. Βρισκόταν στην Κύπρο τα τελευταία επτά χρόνια και ήταν αρχικά δηλωμένος ως φοιτητής.

Ακολούθως, όταν τέλεσε γάμο με γυναίκα από την Πορτογαλία, που πιστεύεται πως είναι εικονικός, έλαβε άδεια παραμονής.

Φέρεται ως το πρόσωπο που οργάνωσε το δίκτυο στρατολογώντας άτομα και ως το πρόσωπο που οργάνωνε τους γάμους.

Το όνομά του εντοπίστηκε σε έντυπα που βρέθηκαν στους φακέλους που παραλήφθηκαν από τα Δημαρχεία Αραδίππου, Λιβαδιών και Λευκωσίας, που τέλεσαν τους 133 εικονικούς γάμους.

K.B.M.: Πορτογαλίδα σύζυγος του φερόμενου εγκεφάλου. Συνελήφθη στην Πορτογαλία στις 29 Ιανουαρίου και εκδόθηκε στην Κύπρο.

Φέρεται ως το πρόσωπο που στρατολογούσε νύφες και γαμπρούς από την Πορτογαλία και διευθετούσε τις διαδικασίες του ταξιδιού τους στην Κύπρο.

Ο σύζυγός της, καθώς και δύο Ινδοί 25 και 37 χρόνων φέρονται να της έστελναν από την Κύπρο, μέσω χρηματοοικονομικού οργανισμού, χρηματικά ποσά για να εξασφαλίσουν οι νύφες και οι γαμπροί βεβαίωση ελευθερίας.

G.N: Λετονή σύζυγος Ινδού ασφαλιστή. Συνελήφθη στη Λετονία στις 29 Ιανουαρίου και φέρεται ως η στρατολόγος νύφων, οι οποίες παντρεύτηκαν στην Κύπρο.

Οι Αρχές της Δημοκρατίας ζήτησαν την έκδοσή της στην Κύπρο. Η ίδια αρνήθηκε και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για να εξεταστεί το αίτημα.

Ινδός ασφαλιστής: Καταζητείται από την Αστυνομία. Μετά την τέλεση γάμου με γυναίκα από τη Λετονία, ο οποίος πιστεύεται πως είναι εικονικός, εξασφάλισε άδεια παραμονής στην Κύπρο.

Εργαζόταν σε ασφαλιστικό γραφείο στη Λευκωσία, που φέρεται να εξέδωσε πλαστά ασφαλιστήρια Υγείας και το οποίο συνδέεται με ταξιδιωτικό γραφείο, που βρίσκεται υπό έρευνα.

R.: 37χρονος από την Ινδία. Συνελήφθη στην Κύπρο στις 29 Ιανουαρίου. Φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη διαδικασία τέλεσης εικονικών γάμων, αφού κατονομάστηκε τουλάχιστον από 12 γυναίκες, που υποστήριξαν πως τις μετέφερε στα Δημαρχεία και στο γραφείο του Λειτουργού Μετανάστευσης.

Επιπρόσθετα φαίνεται καθοδηγούσε τις νύφες για τις ερωτήσεις που θα τους υποβάλλονταν από τους λειτουργούς του migration.

Από τους φακέλους των Δημαρχείων, εξάλλου, διαπιστώθηκε πως ήταν μάρτυρας σε πέντε γάμους. Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία άσκησε το δικαίωμα της σιωπής.

Ν.: 25χρονος Ινδός. Συνελήφθη στην Κύπρο στις 29 Ιανουαρίου. Φέρεται να λειτουργούσε ως μεταφορέας των Ευρωπαίων που έρχονταν στην Κύπρο για να παντρευτούν.

Ο ίδιος κατονόμασε τον Μ.N.K. ως το πρόσωπο που διευθετούσε τους γάμους. Ισχυρίζεται πως λάμβανε ως χρήματα μόνο τα κόμιστρα για τις υπηρεσίες του ως ταξιτζής.

Οι Κύπριοι που ερευνώνται

Καταζητούμενος: Φέρεται ως ο ιδιοκτήτης τριών εκ των εταιρειών που δηλώνονταν ως εργοδότριες. Οι ανακριτές έφτασαν στα ίχνη του, αφού οι αριθμοί τηλεφώνων του φαίνονταν ως τηλέφωνα ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίες εμφανίζονταν να εργοδοτούσαν τις νύφες και τους γαμπρούς, που στέλνονταν στη χώρα από την Πορτογαλία και τη Λετονία.

Α.Μ: Στους φακέλους του Λειτουργού Μετανάστευσης φαίνεται πως οι πλείστες νύφες υπέγραφαν εξουσιοδότηση στον Α.Μ. (σ.σ. κυπριακό όνομα) για να παραλαμβάνει τους φακέλους τους από το migration.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να συνδέεται με ασφαλιστική εταιρεία, από την οποία εκδόθηκαν δεκάδες πλαστά ασφαλιστήρια έγγραφα για τους Ευρωπαίους νύφες και γαμπρούς. Το συγκεκριμένο πρόσωπο θα κληθεί για κατάθεση.

Πρόσωπο σε φακέλους: Διενεργούνται εξετάσεις για την εμπλοκή συγκεκριμένου προσώπου το όνομα του οποίου παρουσιάζεται σε έγγραφα στους φακέλους των αλλοδαπών. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει ταυτοποιηθεί, πρόκειται για Κύπριο και αναμένεται να ανακριθεί.

Οι κυπριακές εταιρείες που είναι υπό έρευνα

Δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία: Άτομο από το συγκεκριμένο γραφείο, που είναι Κύπριος, φαίνεται να μεσολάβησε για την τέλεση 70 από τους 107 εικονικούς γάμους στο Δημαρχείο Αραδίππου.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο αναμένεται να ανακριθεί και θα διερευνηθεί ο ρόλος του δικηγορικού.

Ταξιδιωτικό γραφείο στη Λευκωσία: Το ταξιδιωτικό λειτουργούσε και ως ασφαλιστικό γραφείο και φέρεται να εξέδωσε πέραν των 40 πλαστών ασφαλιστήριων εγγράφων στα ζευγάρια, καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια νύφων.

Συνδέεται με το ασφαλιστικό γραφείο που εργαζόταν ο Ινδός ασφαλιστής. Σε δύο γραφεία του ταξιδιωτικού στη Λευκωσία διενεργήθηκαν την Πέμπτη εκτεταμένες έρευνες και παραλήφθηκαν τεκμήρια.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Μόλις έφταναν στην Κύπρο οι Ευρωπαίοι γαμπροί και νύφες, πρόσωπο από το κύκλωμα τους παραλάμβανε από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τους μετέφερε σε διάφορα ξενοδοχεία.

Το κύκλωμα πλήρωνε τα ξενοδοχεία και τους έδινε «επίδομα» για τα ημερήσια τους έξοδα.

Ακολούθως διευθετούνταν οι μεταφορές τους στο Δημαρχείο που θα τελούσαν τον εικονικό γάμο, καθώς και στον Λειτουργό Μετανάστευσης για την κατάθεση των φερόμενων ως πλαστών εγγράφων, που αποδείκνυαν, μεταξύ άλλων, πως είχαν πόρους συντήρησης στην Κύπρο.

Μέλος του κυκλώματος αναλάμβανε την «εκπαίδευση» τους προκειμένου να μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Σημειώνεται πως οι πλείστες από τις 33 νύφες που ανακρίθηκαν στην Πορτογαλία και τη Λετονία, είχαν αναφέρει πως διέμεναν στην Κύπρο μόλις δύο με τρεις ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη αξιολόγησή των 240 φακέλων που παρέλαβαν οι ανακριτές από την Υπηρεσία Μετανάστευσης διαφάνηκε πως τα δήθεν ζευγάρια κατέθεταν στον Λειτουργό Μετανάστευσης πλαστά ενοικιαστήρια και ασφαλιστήρια έγγραφα, για να πείσουν πως διέμεναν με τους συζύγους τους στη Δημοκρατία.

Επιπλέον, κατέθεταν συμφωνίες εργασίας με διάφορους εργοδότες, οι οποίες διαφάνηκε πως είναι πλαστές.

Οι έρευνες από το γραφείο του Εφόρου Εταιρειών κατέδειξαν πως τα συμβόλαια εργασίας των αλλοδαπών καμία σχέση έχουν με τους διευθυντές ή γραμματείς των εταιρειών και πως κάποιες από τις εταιρείες είναι ανύπαρκτες.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Γιώργος Γεραπετρίτης προς Άντονι Μπλίνκεν: Νέες ευκαιρίες για το Κυπριακό μετά την ανάληψη καθηκόντων της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: