Εν αναμονή των ΜΗ-60 Romeo, τα Aegean Hawk S-70 αποκτούν νέο ισραηλινό ηλεκτροπτικό σύστημα: Σημαντική προσθήκη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο

Τα S-70 θα αποκτήσουν 6 ισραηλινά ηλεκτροπτικά που θ’ αναβαθμίσουν τις δυνατότητες τους και στον τομέα του SAR. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Nαυτικό




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Μπορεί η 1η Μοίρα ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού να αναβαθμίζεται και από την εποχή των ΑΒ-212, να περνά σε αυτή των υψηλών δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ΜΗ-60 Romeo, όμως δεν περνούν τόσο απαρατήρητες οι κινήσεις που γίνονται στον υφιστάμενο στόλο των 11 S-70 Aegean Hawk.

Η αναβάθμιση μάλιστα στο ηλεκτροπτικό σύστημα των S-70B6 και η αντικατάσταση του AAQ-22 Star Safire, με νέο, Ισραηλινής παραγωγής, φέρνει νέες δυνατότητες στο ελικόπτερο που τόσα χρόνια τα πληρώματά του, δίνουν έναν «αθέατο» αγώνα πάνω από τα νερά του Αρχιπελάγους.

Η προμήθεια αυτή σχετίζεται άμεσα με την εμπλοκή της χώρας μας στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των ροών από τη γείτονα. Μέσα από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκε παράταση έως την άνοιξη στην διάθεση των χρημάτων, τα ελικόπτερα S-70, εκτός του ηλεκτροπτικού αποκτούν και σημαντικότερες δυνατότητες στην έρευνα και διάσωση. Μια αρμοδιότητα δηλαδή που στην χώρα μας, πέραν του ανθρωπιστικού της ρόλου, αφορά ξεκάθαρα θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Άλλωστε και η ανακοίνωση που είχε εκδώσει αρχικά το πολεμικό ναυτικό ήταν πολύς σαφής. «Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων καθώς και των δυνατοτήτων Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Το νέο ηλεκτροπτικό είναι συνδυασμός ενός συστήματος FLIR, καμερών ημέρας & αποστασιόμετρου Laser. Χρησιμοποιείται για παθητικό εντοπισμό και αναγνώριση στόχων μέρα και νύχτα. Τα αντίστοιχα συστήματα των S70B και ΜΗ-60R έχουν και Laser Designator, μέσω των οποίων γίνεται η βολή των πυραύλων Hellfire ή των APKWS (σ.σ. μόνο στο R). Μπορούν επίσης να κάνουν απομακρυσμένη κατάδειξη σε όπλα laser που βάλλονται από άλλες πλατφόρμες, όπως πχ αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Το νεότερο απόκτημα, με νεότερης γενιάς κάμερες, υπέρυθρες και οθόνες φέρνει καλύτερες επιδόσεις και αποστάσεις εντοπισμού.

Με στόχο την ουσιώδη αναβάθμιση…

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τα Aegean Hawk και μια ουσιώδη αναβάθμιση, που θα τους προσδώσει έτη επιχειρησιακής ζωής δεν σταματά, παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων για το ναυτικό.

  • Μπορεί το ναυτικό επιτελείο να έχει διαρκώς στραμμένο το βλέμμα του στην ανάγκη για καινούριες κύριες μονάδες κρούσης, όμως διαθέτει μέσα που λειτουργούν σχεδόν καθημερινά για την εθνική ασφάλεια, κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.

Και έχουν μάλιστα διπλό ρόλο αφού ο ανθυποβρυχιακός αγώνας θεωρείται μια κομβικής σημασίας αποστολή για το ναυτικό, τόσο στη θάλασσα του Αιγαίου, όσο και νότια της επικράτειάς μας, στη Μεσόγειο.

Γι’ αυτό και οι συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία δεν παγώνουν αλλά επαναλαμβάνονται, διότι με 18 συνολικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα κατ’ ουσία δημιουργείται ένας πανίσχυρος στόλος απέναντι στις απειλές που αναδύονται στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.

Πάντως από το ναυτικό επιτελείο επισημαίνουν, ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και ως «απαγορευτική» σε σχέση με το κόστος της αναβάθμισης.

Από βδομάδα τα ΜΗ-60 Romeo

Τα τρία νέα ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo, αναμένονται στην χώρα μας, τελικά προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αν και πάλι δεν υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια που έχουν προγραμματιστεί για τα θηριώδη μεταφορικά αεροσκάφη C-17.

Το πέρασμα του Ατλαντικού δεν είναι κάτι απλό, ιδίως όταν τα C-17 των Αμερικανών εμπλέκονται σε πολλές και κρίσιμες μεταφορές στην ευρύτερη γειτονιά μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το «παράθυρο ευκαιρίας» που δόθηκε στο πολεμικό ναυτικό από τους Αμερικανούς είναι μεταξύ 9 και 16 Φεβρουαρίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

 

Τα απόλυτα «sub killer» ελικόπτερα Romeo φτάνουν στην Ελλάδα: Οι συνολικά 18 εναέριοι κυνηγοί υποβρυχίων αναβαθμίζουν την αεροπορία ναυτικού [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: