Εκλογές – «φάρσα» στη Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο κονταροχτυπιέται με τον φίλο του, Πούτιν, ποιος θα μείνει πιο πολλά χρόνια στην εξουσία

File Photo A handout picture made available by Belarusian Presidential Press Service shows Belarus’ President Alexander Lukashenko (L) speaking to journalists during the Belarusian parliamentary elections at a polling station in Minsk, Belarus, 25 February 2024. . EPA/BELARUSIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυστηρά ελεγχόμενες βουλευτικές και τοπικές εκλογές στη Λευκορωσία, οι οποίες αναμένεται να εδραιώσουν την εξουσία του αυταρχικού ηγέτη της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση, η οποία χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως «παράλογη φάρσα».

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πρόεδρος που κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδερένια πυγμή επί σχεδόν 30 χρόνια και όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή, θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2025, κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ψηφοφορία για να υπονομεύσει την κυβέρνησή του και να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι περισσότεροι υποψήφιοι ανήκουν στα επίσημα εγγεγραμμένα κόμματα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Εργασίας και Δικαιοσύνης. Όλα αυτά τα κόμματα υποστηρίζουν τις πολιτικές του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Περίπου δώδεκα άλλα κόμματα δεν εγγράφηκαν πέρυσι.

Η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται εξόριστη στη γειτονική Λιθουανία μετά την αμφισβήτηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές:

«Δεν υπάρχουν άνθρωποι στα ψηφοδέλτια που θα προσφέρουν πραγματικές αλλαγές, επειδή το καθεστώς επέτρεψε μόνο σε μαριονέτες που το βολεύουν να λάβουν μέρος», δήλωσε η ίδια σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, τονίζοντας: «Καλούμε να μποϊκοτάρετε αυτή την παράλογη φάρσα, να αγνοήσουμε αυτές τις εκλογές χωρίς επιλογή».

Oι εκλογές της Κυριακής (25/02) είναι οι πρώτες εκλογές στη Λευκορωσία μετά την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία του 2020, η οποία χάρισε στον Αλεξάντερ Λουκασένκο την έκτη θητεία του στην εξουσία και προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα μαζικών διαδηλώσεων.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα για μήνες, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους. Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι συνελήφθησαν. Χιλιάδες ξυλοκοπήθηκαν υπό αστυνομική κράτηση και εκατοντάδες ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις έκλεισαν και τέθηκαν εκτός νόμου.

Υποψήφιος και το 2025 ο Λουκασένκο 

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι , μετέδωσε σήμερα το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

“Να τους πείτε (στην αντιπολίτευση στο εξωτερικό) ότι θα είμαι υποψήφιος”, δήλωσε ο Λουκασένκο σε δημοσιογράφους σε εκλογικό τμήμα, αφού κατέθεσε την ψήφο του στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Λευκορωσία.

“Κανένας, κανένας υπεύθυνος πρόεδρος δεν θα εγκατέλειπε τον λαό του που τον ακολούθησε στη μάχη”, πρόσθεσε.

Ο 69χρονος Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994 και είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Ακόμη έχουμε έναν χρόνο ως τις προεδρικές εκλογές. Πολλά μπορεί να αλλάξουν”, σημείωσε επίσης απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων που έγινε στη συνέχεια των δηλώσεών του, σύμφωνα με το BelTA.

“Φυσικά εγώ και όλοι μας, η κοινωνία, θα αντιδράσουμε στις αλλαγές που θα γίνουν στην κοινωνία μας και στην κατάσταση στην οποία θα προσεγγίσουμε τις εκλογές σε έναν χρόνο”, κατέληξε ο Λουκασένκο.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κάτω τα χέρια σας»: Πλήρη στήριξη Σαλβίνι στην αστυνομία μετά τους τραυματισμούς νέων σε διαδηλώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: