Διπλωματική αλητεία της κατοχικής Τουρκίας: Νομίζει ότι μεθοδεύει αναγνώριση του ψευδοκράτους, θα καλέσουν τον Ερσίν Τατάρ σε Σύνοδο τουρκογενών κρατών; (video)

FILE PHOTO: Islamist President Erdogan, in Uzbekistan, met with Illegal co-called “President” of the occupied areas, Ersin Tatar. Photo via Twitter, Presidency of the Republic of Türkiye, @trpresidency




Τη στιγμή που η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, η Αγκυρα κάνει βήματα απομάκρυνσης από τη διαδικασία με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Για άλλη μία φορά η τουρκική πλευρά προσπαθεί να προκαλέσει και να οδηγήσει και τη νέα διαδικασία σε αδιέξοδο, μετέδωσε το κανάλι Omega

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από την Άγκυρα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, εξέφρασε την πρόθεσή του να προσκαλέσει τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη σύνοδο κορυφής του οργανισμού τουρκογενών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Να σημειώσουμε πως το ψευδοκράτος με τη στήριξη της Τουρκίας έχει πετύχει να εξασφαλίσει το καθεστώς του παρατηρητή στον συγκεκριμένο Οργανισμό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίσημη Σύνοδο.

Επιχείρησε να το πράξει τον περασμένο Νοέμβριο στο Καζακστάν, όπου μετά από έντονα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο προς κράτη που συμμετέχουν στον Οργανισμό, αλλά κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), απέτυχε και αυτή η προσπάθεια που θα συνιστούσε άμεση αναγνώριση του παράνομου μορφώματος.

Η Κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και αναμένεται να προχωρήσει στα απαραίτητα διπλωματικά διαβήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, αυτή τη φορά τα περιθώρια για αντίδραση είναι περιορισμένα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατίας δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάζ και η Σύνοδος η οποία θα είναι άτυπη, θα πραγματοποιηθεί σε Αζέρικο έδαφος, που δίνει το πάνω χέρι στην Τουρκία.

Αναθεωρεί προς τα πάνω την ποσότητα φυσικού αερίου η ιταλική ΕΝΙ: «Χρυσάφι» στην Κυπριακή ΑΟΖ, κοινά χαρακτηριστικά με το κοίτασμα «Ζευς» της Αιγύπτου; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: