Δίωξη σε πρώην πληροφοριοδότη του FBI: Κατηγορείται ότι είπε ψέματα και κατασκεύασε κατηγορίες για τον πρόεδρο Μππάιντεν και τον γιό του

FILE PHOTO: epa10770133 Hunter Biden (R) departs the US Federal District Court in Wilmington, Delaware, USA. EPA, SHAWN THEW




Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τη σύλληψη και την άσκηση δίωξης σε βάρος πρώην πληροφοριοδότη της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI).

Ο πρώην πληροφοριοδότης φέρεται να είπε ψέματα και να κατασκεύασε κατηγορίες για διαφθορά του γιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Χάντερ Μπάιντεν, τις οποίες επιδιώκει να αξιοποιήσει η δεξιά για να παραπέμψει σε δίκη και να παύσει τον Δημοκρατικό ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Αλεξάντερ Σμίρνοφ, ο πρώην πληροφοριοδότης, 43 ετών, συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Λας Βέγκας, αναφέρει ανακοίνωση του ειδικού εισαγγελέα ο οποίος διενεργεί έρευνα για την υπόθεση του Χάντερ Μπάιντεν.

Φέρεται να είπε ψέματα όταν κατηγόρησε τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν πως έλαβαν ο καθένας πέντε εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία για να βοηθήσουν ουκρανική εταιρεία του τομέα του αερίου, την Burisma, να απαλλαγεί από διώξεις.

Ο πρώην πληροφοριοδότης φέρεται να έδωσε «ψευδείς πληροφορίες» στο FBI για τους Τζο και Χάντερ Μπάιντεν, αναφέρει το κατηγορητήριο που δημοσιοποίησε ο ειδικός εισαγγελέας Ντέιβιντ Ουάις, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ως ακόμη και 25 χρόνια κάθειρξη.

Χωρίς πειστικές αποδείξεις

Η νέα εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για την έρευνα ενόψει της παραπομπής από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες πριν από την πιθανή νέα αναμέτρηση του Δημοκρατικού με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η δεξιά κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν, χωρίς να έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα πειστικές αποδείξεις, ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017) για να διευκολύνει τον γιο του Χάντερ σε αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Ουκρανία και στην Κίνα.

Όσα είχε πει ο κ. Σμίρνοφ διέρρευσαν στον Τύπο από Ρεπουμπλικάνους και συνέβαλαν να τροφοδοτηθεί η ατμόσφαιρα υποψίας. Αλλά η ιστορία που αφηγήθηκε ήταν εντελώς κατασκευασμένη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Χρονολογικό πρόβλημα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πληροφορίες που έδωσε ο κ. Σμίρνοφ είναι προβληματικές από την άποψη των χρονολογιών. Το 2020, ο πληροφοριοδότης είπε σε πράκτορα του FBI πως συναντήθηκε με στελέχη της Μπουρίσμα «το 2015 ή/και το 2016», δηλαδή επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία και του Τζο Μπάιντεν στην αντιπροεδρία.

Μέλη της ουκρανικής εταιρείας, ισχυρίστηκε, του είχαν εμπιστευθεί τότε πως ονόμασαν τον Χάντερ Μπάιντεν στο διοικητικό συμβούλιό της για να «προστατευθούν, μέσω του πατέρα του, από κάθε λογής προβλήματα». Για αυτό «πλήρωσαν 5 εκατομμύρια δολάρια» τον καθένα τους.

Το σενάριο αυτό έμοιαζε να συνάδει με την καθαίρεση (το 2016) του ουκρανού γενικού εισαγγελέα, ο οποίος διενεργούσε έρευνα για την Μπουρίσμα. Απόφαση πίσω από την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έβλεπαν το χέρι του κ. Μπάιντεν.

Όμως η έρευνα έδειξε πως ο κ. Σμίρνοφ δεν απέκτησε σχέσεις με την Μπουρίσμα παρά το 2017, αφού είχε αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ. Την εποχή ο Τζο Μπάιντεν «δεν είχε κανέναν τρόπο να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική», πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Επαφές ρουτίνας

Ο πληροφοριοδότης μεταμόρφωσε «επαφές ρουτίνας» με στελέχη της Μπουρίσμα «το 2017 (…) σε κατηγορίες για διαφθορά» σε βάρος του προέδρου Μπάιντεν, συνεχίζει το έγγραφο. Και περίμενε το 2020 για να το κάνει, αφού ο νυν πρόεδρος ήταν πλέον «υποψήφιος του ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα» για την προεδρία.

Αφού έγινε γνωστή η άσκηση δίωξης στον πληροφοριοδότη του FBI, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν κάλεσε να τερματιστεί η έρευνα σε βάρος του προέδρου.

Ο Τζέιμς Κόμερ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, το απέρριψε, διαβεβαιώνοντας το CNN ότι η έρευνα δεν βασίζεται στους ισχυρισμούς του Αλεξάντερ Σμίρνοφ.

Ο Μπάιντεν υιός, 53 ετών, πλέον αφοσιωμένος στη ζωγραφική, αντιμέτωπος με δυο διώξεις από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, βρίσκεται για καιρό στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων, ακόμα περισσότερο καθώς πλησιάζουν στον ορίζοντα οι προεδρικές εκλογές.

Προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τις υποψίες για τις δοσοληψίες του σε Ουκρανία και Κίνα την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα. Όμως η δικαστική έρευνα σε εξέλιξη δεν έχει τεκμηριώσει κάτι για αυτές. Βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της Μπουρίσμα από το 2014 ως το 2019.

Εξαρτημένος στο παρελθόν από ουσίες και το αλκοόλ —διαβεβαιώνει πως έχει απεξαρτηθεί πλέον— αντιμετωπίζει δυο ποινικές διώξεις, για φοροδιαφυγή και παράνομη οπλοκατοχή.

Η Μπουρίσμα βρισκόταν στο επίκεντρο της παραπομπής του πρώην προέδρου Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία το 2019, εξαιτίας των φερόμενων προσπαθειών του να πιέσει το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για τους Μπάιντεν, ώστε να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί. Η Γερουσία, που έλεγχαν τότε οι Ρεπουμπλικάνοι, τον αθώωσε.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters-dpa
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως απέτρεψαν κυβερνοεπίθεση οργανωμένη από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας: Πρόβα ενόψει των προεδρικών εκλογών;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: