Δύο χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία η αυταρχική Ρωσία αντέχει, γράφει η NY Times: Δεν είναι το “οικονομικό ράκος” που έλπιζε η Δύση

epa11179363 A woman holds a placard depicting Russian President Putin during a protest in front of the Russian embassy to mark the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine, in Chisinau, Moldova, 24 February 2024. EPA, DUMITRU DORU




Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει άρθρο των Paul Sonne και  Josh Holder που αναφέρεται στην κατάσταση της Ρωσίας δύο χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία. Δύο χρόνια πολέμου αναδιαμόρφωσαν τη Ρωσία.

Απομονωμένη από τη Δύση, εξαρτάται τώρα περισσότερο από την Κίνα, ενώ η  πολιτική καταστολή στο εσωτερικό της θυμίζει τις ζοφερές ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης.

Αλλά η Ρωσία δεν είναι το οικονομικό ράκος που πολλοί στη Δύση προέβλεπαν όταν επέβαλαν τιμωρητικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία. Η ρωσική κοινωνία έχει αναδιαμορφωθεί.  Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν μπήκε στον πόλεμο με τα οικονομικά του σε τάξη. Το δημόσιο χρέος ήταν χαμηλό.

Τα κεφάλαια ήταν κρυμμένα, ενώ μια ομάδα ευέλικτων τεχνοκρατών ήταν έτοιμη να αποκρούσει την κρίση. Μετά από ένα αρχικό σοκ, το ρωσικό σύστημα ανέκαμψε, εν μέρει χάρη στα έκτακτα οικονομικά μέτρα, τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και το εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία.

Αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν, η Ρωσία θα δυσκολευτεί. Η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για το ορατό μέλλον, αλλά το μακροπρόθεσμο οικονομικό της μέλλον είναι αμφίβολο.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η ανθεκτική οικονομία έδωσε ώθηση στον κ. Πούτιν. Επίσης  μια εκστρατεία προπαγάνδας και καταστολής τού επέτρεψε να βασιλεύει σχεδόν αδιαμαρτύρητα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 500 εκατομμύρια δολάρια για την “πατριωτική εκπαίδευση” φέτος, μεταξύ άλλων και για έναν “στρατό νεολαίας” που βαδίζει με το βήμα της  χήνας.

Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο στρατός του Πούτιν έκανε σοβαρά λάθη, αλλά ανασυντάχθηκε. Η Ρωσία απέκρουσε την υποστηριζόμενη από τη Δύση ουκρανική αντεπίθεση και έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο μέτωπο, ενισχυμένη μετά από το πάγωμα της  αμερικανικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, η Ρωσία έχει υποστεί τεράστιο κόστος για να φτάσει έως εδώ. Απέχει πολύ από τον έλεγχο των τεσσάρων περιοχών που ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, και ο Πούτιν μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει άλλη μια επιστράτευση.

Ισχυρίζεται ότι θα ήθελε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου, αλλά οι σκεπτικιστές το βλέπουν αυτό ως τέχνασμα για να υπονομεύσει τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Για να αναπληρώσει τις τάξεις της, η Ρωσία στοχεύει στις φυλακές και τις φτωχότερες περιοχές για στρατολόγηση. Οι στρατιώτες στην Ουκρανία κερδίζουν περίπου τρεις φορές τον μέσο ρωσικό μισθό – και σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο.

Η αποζημίωση στις οικογένειες των στρατιωτών που πεθαίνουν στην Ουκρανία μπορεί να ξεπεράσει τα 84.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από εννέα φορές τον μέσο ετήσιο ρωσικό μισθό.

Αλλά παρά τη δηλωμένη υποστήριξή τους στον πόλεμο, πολλοί Ρώσοι θα ήταν ευτυχείς για τον τερματισμό του. Οι μισοί Ρώσοι δηλώνουν ότι θέλουν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα New York Times, Paul Sonne και  Josh Holder – Russias Brutal War Calculus 

  • Περί πυρηνικής απειλής από τη Ρωσία και το ενδεχόμενο στόχευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

Η πυρηνική απειλή από τη Ρωσία είναι απόλυτα πραγματική και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει ως έναν από τους πρώτους στόχους του τη Βρετανία, προειδοποίησε ο Matt Qvortrup, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Coventry στην εφημερίδα Mirror.

Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η αόριστη απειλή μιας τέτοιας καταστροφικής ενέργειας πάντα ελλοχεύει στο παρασκήνιο – με το Κρεμλίνο να κατέχει μεγάλο μέρος των πυρηνικών κεφαλών του κόσμου….

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της KGB, ο Πούτιν, θα είχε ήδη πατήσει το κουμπί αν επρόκειτο να καταφύγει στα πυρηνικά – αλλά ο Qvortrup δεν είναι τόσο σίγουρος.      

“Η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη όσο θα θέλαμε να είναι και ειδικά όχι εδώ γιατί φοβάμαι ότι θα γινόμασταν στόχος”.  Ο καθηγητής Qvortrup – ο οποίος έχει παρελθόν στην πυρηνική άμυνα – τόνισε:

Δεν νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος, δεν νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός. Αλλά δεν πρέπει να το αποκλείσουμε… Νομίζω ότι οι Ρώσοι δεν θα έβλεπαν μεγάλη αποτροπή από τη Δυτική Ευρώπη. Και με μια προεδρία Trump, όπου δεν θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε στην αμερικανική υποστήριξη… το σενάριο είναι ο Trump να αποχωρήσει από την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό και ο Πούτιν να πει ‘αν το κάνετε αυτό θα σας ρίξουμε πυρηνικά’. Πραγματικά δεν μου αρέσει να το λέω αυτό, ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος”.

Ο καθηγητής Qvortrup δήλωσε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν “πολύ, πολύ διαφορετικά” αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton και ο πρώην π/θ της Βρετανίας John Major “δεν είχαν συμφωνήσει να εγκαταλείψουν οι Ουκρανοί τα πυρηνικά τους όπλα” πριν από 30 χρόνια.

Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που είχε επίσημα πυρηνικά όπλα και τα εγκατέλειψε”, είπε. “Οι Ουκρανοί είχαν πυρηνικά όπλα το 1994 και τα εγκατέλειψαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ονομάστηκε Σύμπραξη για την Ειρήνη και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί είπαν ‘αν συμβεί κάτι θα έρθουμε να σας βοηθήσουμε’.

Ο καθηγητής καταλήγει ότι “οι καλοί ηγέτες είναι άνθρωποι που μπορούν να αναθέτουν αρμοδιότητες. Το πρόβλημα με τον Putin είναι ότι…νομίζει ότι πραγματικά ξέρει αυτά τα πράγματα και έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Να έχει κανείς αυτοπεποίθηση, αλλά να έχει επίσης επίγνωση των περιορισμών του. Ο Zelensky έχει επίγνωση των περιορισμών του και είναι αρκετά έξυπνος τύπος. Ο Putin δεν έχει επίγνωση των ορίων του και αυτό αποτελεί κίνδυνο”.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Mirror, Matt Qvortrup – EXCLUSIVE: Russia nuclear threat is real and ‘cornered rat’ Vladimir Putin ‘will target UK first’

Άναψε “πράσινo φως” η Αθήνα για την έκδοση στην Τουρκία πολέμιου και πρώην φίλου του Ερντογάν; Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα υποκλίθηκε στο “νεοσουλτάνο”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: