Δίκτυο 193 σκοτεινών ιστότοπων του Πούτιν με στόχο τις Ευρωεκλογές: Οι Γάλλοι αποκάλυψαν το Portal Kombat, ένα ακόμη σύστημα δηλητηριώδους προπαγάνδας

FILE PHOTO A woman checks her phone next to a screen showing social media icons, EPA/SEDAT SUNA




Γάλλοι στρατιωτικοί και ειδικοί στον κυβερνοχώρο λένε ότι εντόπισαν ένα δίκτυο με έδρα τη Μόσχα που διαδίδει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση στη Δυτική Ευρώπη.

Η γαλλική υπηρεσία Viginum, η οποία ιδρύθηκε το 2021 για να ανιχνεύει ψηφιακές παρεμβολές από ξένες οντότητες που στοχεύουν στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, λέει ότι η Ρωσία ανοίγει το δρόμο για ένα νέο κύμα διαδικτυακής χειραγώγησης ενόψει των ευρωεκλογών και άλλων κρίσιμων ψηφοφοριών αυτό το χρόνο.

Αναφέρει ότι το δίκτυο, το οποίο ονόμασε «Portal Kombat», περιλαμβάνει τουλάχιστον 193 ιστότοπους που διαδίδουν φιλορωσική προπαγάνδα υπερασπίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επικρίνουν την κυβέρνηση στο Κίεβο. Μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης που κατευθύνεται μέσω των τοποθεσιών κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων στοχεύει αυτούς που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, ανέφερε.

Οι ερευνητές της Viginum, οι οποίοι εντόπισαν και ανέλυσαν το δίκτυο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, λένε ότι η μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης μπορεί να εντοπιστεί στη Μόσχα. Ένα φιλορωσικό κανάλι στη γαλλική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά και επιτραπέζιους υπολογιστές Telegram δημοσιεύει «σχεδόν συνεχώς» έως και εννέα άρθρα την ώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν κατατάξει την παραπληροφόρηση μεταξύ των μεγαλύτερων απειλών για τη δημοκρατία το 2024.

Σε πρόσφατη διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η παραπληροφόρηση πλέον χαρακτηρίζεται ως «θέμα εθνικής ασφάλειας» και ότι υπάρχει μια παραδοχή μεταξύ των συμμάχων ότι οι υβριδικές επιθέσεις που χρησιμοποιούν παραπληροφόρηση «θα μπορούσαν να φτάσουν στο επίπεδο μιας ένοπλης επίθεσης».

Η γενική γραμματέας επικοινωνίας του ΟΗΕ, Μελίσα Φλέμινγκ, είπε στη διάσκεψη ότι «η παραπληροφόρηση [χρησιμοποιείται] για να δημιουργηθεί όχι μόνο η ομίχλη του πολέμου, αλλά περισσότερη καχυποψία και περισσότερο μίσος» και υπονομεύει τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

Απευθυνόμενος στη διάσκεψη, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι αυτός ο νέος πόλεμος «δεν αφορά βόμβες που μπορούν να σας σκοτώσουν» αλλά για λέξεις και ιδέες «που μπορούν να αποικίσουν το μυαλό σας».

Η Věra Jourová, αντιπρόεδρος της ΕΕ για αξίες και διαφάνεια, με ευθύνη για τα χαρτοφυλάκια μέσων ενημέρωσης και παραπληροφόρησης, δήλωσε: «Καθημερινά βλέπουμε τη δράση του Κρεμλίνου να διαδίδει προπαγάνδα και να παρεμβαίνει στις δημοκρατίες. Από τα κραυγαλέα ψέματα του Πούτιν στο φως της ημέρας μέχρι ένα κρυφό δίκτυο πηγών προπαγάνδας που μόλις αποκαλύφθηκε, το Κρεμλίνο δεν φείδεται προσπαθειών. Και ούτε η ΕΕ θα έπρεπε».

Πρόσθεσε ότι χαιρετίζει την «ισχυρή αποφασιστικότητα» της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας να «πολεμήσουν».

Οι ιστότοποι που συνδέονται με το δίκτυο παραπληροφόρησης δεν παράγουν πρωτότυπο υλικό, αλλά δημιουργήθηκαν για να πλημμυρίσουν το διαδίκτυο με υλικό από Ρώσους και φιλορώσικες προσωπικότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρωσικά πρακτορεία Τύπου και άλλους επίσημους λογαριασμούς πιστούς στη Μόσχα, λένε Γάλλοι ειδικοί στον τομέα της άμυνας.

  • Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, οι τοποθεσίες έχουν στοχεύσει ρωσικές κοινότητες στην Ουκρανία και «αρκετές δυτικές χώρες», συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η έκθεση Viginum, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, αναφέρει: «Αν και αυτό το δίκτυο με τουλάχιστον 193 τοποθεσίες κάλυπτε αρχικά ειδήσεις από ρωσικές και ουκρανικές τοποθεσίες, άλλαξε την ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και άρχισε να στοχεύει κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και στη συνέχεια αρκετές δυτικές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία και τον πληθυσμό της.

«Ο κύριος στόχος φαίνεται να είναι η κάλυψη της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης παρουσιάζοντας θετικά «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και δυσφημώντας την Ουκρανία και τους ηγέτες της. Πολύ ιδεολογικά προσανατολισμένο, αυτό το περιεχόμενο παρουσιάζει επανειλημμένα ανακριβείς ή παραπλανητικές αφηγήσεις».

Η έκθεση ανέφερε ότι το δίκτυο «συμβάλλει άμεσα στην πόλωση της γαλλόφωνης ψηφιακής δημόσιας συζήτησης». Για να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό, επιλέγει «πηγές φιλορωσικής προπαγάνδας σύμφωνα με τη στοχευμένη τοποθεσία, μαζική αυτοματοποίηση στη διανομή περιεχομένου ή βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης».

  • Η Viginum λέει ότι η εκστρατεία προπαγάνδας περιλαμβάνει τρία «οικοσυστήματα», ένα από τα οποία χρησιμοποιεί το όνομα του ιστότοπου pravda ακολουθούμενο από τον κωδικό χώρας (fr, de, pl, es, com), που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2023 και βρέθηκε ότι έχει «πανομοιότυπα τεχνικά χαρακτηριστικά: μια κοινή διεύθυνση IP που φιλοξενείται σε διακομιστή που βρίσκεται στη Ρωσία».

«Επιπλέον, αυτοί οι ιστότοποι μεταδίδουν περιεχόμενο με παρόμοιες αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου, ιδιαίτερα σχετικά με την υποτιθέμενη νομιμότητα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δυσφημώντας την Ουκρανία και τους ηγέτες της ή επικρίνοντας τη «συλλογική Δύση»», αναφέρει.

Ένα άλλο δίκτυο ιστοτόπων στόχευε κυρίως ρωσόφωνο κοινό στην Ουκρανία και δημιουργήθηκε μεταξύ 3 Απριλίου 2022 – λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή – και 17 Δεκεμβρίου 2022. «Ορισμένοι ιστότοποι στοχεύουν πολύ συγκεκριμένες και στρατηγικές τοποθεσίες, όπως η Χερσώνα ή η Μαριούπολη », αναφέρει η έκθεση.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της προπαγάνδας επικεντρώνεται στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Viginum λέει ότι το περασμένο καλοκαίρι ο ιστότοπος της γαλλικής Pravda δημοσίευσε υλικό για «διαφορετικές κρίσεις» που αφορούν την παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στο Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον Νίγηρα και την Γκαμπόν.

Ωστόσο, ειδικοί ασφαλείας λένε ότι η μαζική εκστρατεία προπαγάνδας και παραπληροφόρησης φαίνεται να έχει περιορισμένη επιτυχία: η μέση επισκεψιμότητα στις πέντε πύλες τον Νοέμβριο του 2023 ήταν 31.000 επισκέψεις, με τη Γαλλία να είναι η λιγότερο επισκέψιμη.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ολλανδικό δικαστήριο απαγόρευσε στην κυβέρνηση την εξαγωγή ανταλλακτικών για τα F-35 του Ισραήλ: Επειδή τα χρησιμοποιεί με θύματα αμάχους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: