Δεν θα πρέπει να το παίζουν διπλοπόρτι… Οι Τούρκοι που απαιτούν κυπριακά διαβατήρια πρέπει και να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία -σίγουρα όχι την Τουρκία…

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με παιδιά στα κατεχόμενα. Φωτογραφία Twitter, Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – Λευκωσία

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δέσμη 14 μέτρων, που αφορούν τους Τουρκοκύπριους. Πρόκειται για μέτρα μονομερή, των οποίων η εφαρμογή δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από το κατοχικό καθεστώς, την αποσχιστική οντότητα. Το πακέτο αυτό άπτεται της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση είχε προ πολλού ανακοινώσει την πρόθεση της να εξαγγείλει μέτρα για τους Τουρκοκύπριους. Ανέμενε προφανώς την κατάλληλη στιγμή να πράξει τούτο κι αυτή, όπως συναφώς προκύπτει από τις εξελίξεις, είναι η κάθοδος της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία αρχίζει σήμερα χωριστές συναντήσεις.

Η Λευκωσία υποδέχεται την απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες, με ένα πακέτο μέτρων, δείχνοντας την καλή της διάθεση, στη νέα αυτή προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό. Το πακέτο αυτό δεν είναι η λύση του Κυπριακού.

  • Δεν αφορά την ουσία του ζητήματος. Διευκολύνει, ωστόσο, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Δείχνει τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των υπηκόων της, οι οποίοι ζουν υπό τουρκική κατοχή.

Είναι προφανές πως τέτοια μέτρα θα πρέπει να τυγχάνουν μιας ανάγνωσης. Κι αυτή αφορά το ζητούμενο, που είναι η συμπόρευση όλων των πολιτών αυτής της χώρας σε μια κοινή πορεία, υπό την ομπρέλα του κοινού κράτους, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, αξιοποιούν προφανώς τα οφέλη που τους παρέχει η ιδιότητά τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές πως και οι Τουρκοκύπριοι από τη στιγμή που αποδέχονται όλα τα οφέλη και τις διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να στηρίζουν αυτό το κράτος.

Δεν θα πρέπει να παίζουν διπλοπόρτι. Και με την Τουρκία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κάποιοι δεν αναγνωρίζουν καν. Την θεωρούν εκλιπούσα, όπως την χαρακτηρίζει και η κατοχική πλευρά.

  • Το χέρι του κυπριακού κράτους είναι απλωμένο προς όλους τους πολίτες του. Είναι έτοιμο να αγκαλιάσει όλους. Αυτό θα πρέπει να πράττουν όλοι, ειδικά όταν το κράτος τους υπονομεύεται και δέχεται επιθέσεις.

Τα δεκατέσσερα μέτρα της κυβέρνησης, που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους, όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση, θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της εσωτερικής νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

Κι αυτό δείχνει και το πλαίσιο. Την ίδια ώρα, τα όσα λέγονται στα κατεχόμενα, από «προοδευτικούς» και μη, για το περιεχόμενο και τις επιδιώξεις του πακέτου, είναι ως να ακούμε την Άγκυρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θέλουν την υπηκοότητα της: Οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν διαβατήρια ταυτόχρονα με τα παράνομα του ψευδοκράτους!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: