Αυγά, φωτιές, πέτρες και ορδές τρακτέρ: Πολιορκούν τους 27 της ΕΕ οι αγρότες στην καρδιά των Βρυξελλών [videos]

epaselect epa11117278 Farmers sit next to a fire in front of the European Parliament as they demonstrate on the sidelines of a EU summit in Brussels, Belgium, 01 February 2024. EPA/OLIVIER HOSLET




Διαμαρτυρόμενοι αγρότες έφτασαν  στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, καθώς οι 27 ηγέτες του  μπλοκ πραγματοποιούσαν μια κρίσιμη συνάντηση στην οποία συμφώνησαν για νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές μπήκαν στις Βρυξέλλες με τα τρακτέρ τους τις πρώτες πρωινές ώρες πριν συγκεντρωθούν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κοντά στο Κτίριο Σουμάν όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής , φωνάζοντας, εκτοξεύοντας αυγά και πυροδοτώντας φωτιές.

Tρακτέρ ήταν παρκαρισμένα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλη την εβδομάδα προτού συγκεντρωθούν εκεί στρατιές ολόκληρες από όλο το Βέλγιο σήμερα πρωί.

  • Μερικοί από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και άχυρα μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Όχι αγρότες, όχι τρόφιμα».

 

 

Η αστυνομία είπε  ότι αναμένονταν περίπου 1.000 τρακτέρ στη βελγική πρωτεύουσα για την προγραμματισμένη διαδήλωση, προειδοποιώντας για «κυκλοφοριακά προβλήματα» στην περιοχή.

  • Αν και τα αγροτικά ζητήματα της ΕΕ δεν αποτελούν μέρος της ατζέντας της συνόδου κορυφής, οι διαδηλωτές στοχεύουν να ασκήσουν πίεση στο μπλοκ ώστε να ακουστούν τα παράπονά τους.

Οι αγρότες ζητούν χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την κοινή γεωργική πολιτική του μπλοκ, λέγοντας ότι δεν πληρώνονται αρκετά, πνίγονται από φόρους και περιβαλλοντικούς περιορισμούς και αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένων των φθηνών αγροτικών εισαγωγών από την Ουκρανία.

  • Η ΕΕ έχει παραιτηθεί από ποσοστώσεις και δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ΝτεΚρο χαρακτήρισε τις ανησυχίες τους «απόλυτα θεμιτές».

«Όπως είδατε, υπάρχει μεγάλη διαμαρτυρία αγροτών στις Βρυξέλλες. Πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε στο Συμβούλιο αυτό το θέμα, διότι οι ανησυχίες που έχουν είναι απολύτως θεμιτές.

«Η κλιματική μετάβαση είναι βασική προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μας μπορούν να είναι εταίροι σε αυτό», δήλωσε ο ΝτεΚρο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Απεργιακός πυρετός σε όλη την Ευρώπη: Τα τρακτέρ πολιορκούν τις Βρυξέλλες, παραλύει η Φινλανδία, ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων στη Γερμανία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: