Αποκάλυψη Forbes: To by pass Μπάιντεν στον Τραμπ – Η δωρεάν στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα έχει προϋπόθεση την ισόποση δική της βοήθεια στην Ουκρανία

File Photo Στιγμιότυπο από κοινή άσκηση Ελλήνων και αμερικανών Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού




To FORBES δημοσιεύει άρθρο του David Axe με τίτλο Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him που αναφέρεται στις δωρεές πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ προς την Ελλάδα με την προϋπόθεση να δωρίσει η Ελλάδα με την σειρά της στην Ουκρανία πλεονάζον στρατιωτικό υλικό της.

Καθώς ο αποκλεισμός της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διανύει τον τέταρτο μήνα του, η κυβέρνηση  Biden βρήκε έναν έξυπνο νέο τρόπο για να δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Πρόκειται, στην ουσία, για μια αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας -το λεγόμενο Ringtausch. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δωρίσει στην Ουκρανία κάποια από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την είδηση την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” και άλλα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Biden προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector, δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130H, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για περιπολικά αεροσκάφη Lockheed P-3, 60 οχήματα μάχης M-2 Bradley, καθώς και φορτηγά μεταφοράς.

Όλο αυτό το υλικό είναι αμερικανικό στρατιωτικό πλεόνασμα και είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, δωρεάν, βάσει μιας νομικής αρχής των ΗΠΑ που ονομάζεται “πλεονάζοντα αμυντικά είδη” (“excess defense articles”-EDA). Ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να κηρύξει στρατιωτικά συστήματα πλεονάζοντα για τις ανάγκες του, να τους αποδώσει μια αξία -πιθανώς μηδενική- και να τα χαρίσει υπό τον όρο ότι ο παραλήπτης θα αναλάβει την μεταφορά τους.

Ο νόμος περιορίζει τις ετήσιες μεταβιβάσεις EDA σε 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος νόμος δεν υπαγορεύει την αξία που αποδίδει ο Πρόεδρος στα πλεονάζοντα όπλα. Σε επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken περιέγραψε τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις μηχανές και τα οχήματα ως “δωρεάν παραχωρήσεις”.

Σημειώνεται ότι οι δωρεές  EDA προς την Ελλάδα βελτιώνουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εξοπλισμών που περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη Lockheed F-35 stealth, τα οποία η Ελλάδα αγοράζει έναντι 8,6 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση Biden είχε προηγουμένως εγκρίνει, το 2022 και το 2023, χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για αγορές όπλων από την Αθήνα.

Σε αντάλλαγμα για αυτή τη γενναιοδωρία, οι Αμερικανοί θέλουν οι Έλληνες να δωρίσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία”, έγραψε ο Βlinken.Οι Αμερικανοί προσέφεραν μάλιστα και αμοιβή μόλις ολοκληρωθεί η δωρεά. “Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση των ξένων ενόπλων δυνάμεων έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

  • Ο ελληνικός στρατός διαθέτει ή έχει στην αποθήκη του μια σειρά από όπλα σοβιετικής και αμερικανικής σχεδίασης που θα είχαν άμεση αξία για τον ουκρανικό στρατό – όπως, συστοιχίες αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 και Hawk, οχήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Tor και Osa και πυροβόλα αεράμυνας ZU-23-2. Επίσης διαθέτει και πυρομαχικά για όλα αυτά τα συστήματα. Μερικά ή όλα αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ουκρανία.

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε απαρχαιωμένα συστήματα και εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ελληνικό στρατό να μεταφερθούν στην Ουκρανία», αναφέρει η «Καθημερινή».

Η μεταφορά αυτή ήταν μια λεπτή υπόθεση, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημαίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν συνήθως και στις δύο χώρες νέα όπλα την ίδια στιγμή – και περίπου στην ίδια ποσότητα.  Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι, ταυτόχρονα με την ελληνική συμφωνία για τα όπλα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ έδωσε την άδεια στην Τουρκία να δαπανήσει 23 δις δολάρια για 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 συστήματα αναβάθμισης για τα παλαιότερα F-16, καθώς και πυρομαχικά για τα μαχητικά. Η συμφωνία ήταν επίσης μια ανταμοιβή για την Τουρκία που τελικά συναίνεσε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα Ringtausch της Γερμανίας επιτάχυνε την αποστολή στην Ουκρανία δεκάδων αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με παλιά όπλα που θα μπορούσε να δώσει, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα.

Το γεγονός ότι ο Biden και ο υπουργός Εξωτερικών του Blinken υποστηρίζουν μεταφορές στρατιωτικού υλικού με βάση την EDA  δεν θα πρέπει να εκπλήσσει τους στενούς παρατηρητές της αμερικανικής πολιτικής. Το περασμένο φθινόπωρο, οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο κατέστησαν σαφές ότι πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν ποτέ την άμεση στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

  • Οι Ρεπουμπλικάνοι συντάσσονται με το προσωπικό μίσος του πρώην προέδρου Donald Trump για την Ουκρανία και την εξίσου προσωπική  του συμπάθεια για την αυταρχική Ρωσία. Η υποταγή των Ρεπουμπλικάνων στον Trump και επομένως στους δικτάτορες και τους στρατιωτικούς επιτιθέμενους- δεν αποτελούσε θέμα για την Ουκρανία μέχρι που κέρδισαν οριακά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2022. Όταν η προηγούμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία εξαντλήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου,  ο εξτρεμιστής πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόσθετη βοήθεια.

Έτσι, αν δεν υπάρξει νομοθετική κάλυψη, ο Πρόεδρος Biden δεν μπορεί να πάρει τα επιπλέον 61 δις δολάρια ως καθαρή χρηματοδότηση που θέλει για την Ουκρανία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τιμήσει τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των Αμερικανών και να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η αρμοδιότητα του Biden για την EDA είναι ένας από τους πολλούς νομικούς μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή του και μπορεί να αποδεσμεύσει παλαιότερα όπλα για περαιτέρω μεταφορά στην Ουκρανία. Και ενώ ο Biden θα μπορούσε να στείλει τα πλεονάζοντα αμυντικά είδη απευθείας στην Ουκρανία, αρχικά χρησιμοποιεί την EDA ως μοχλό πίεσης. Θα πρέπει να αναμένονται περισσότερες από αυτού του είδους μεταφορές αμυντικού εξοπλισμού μέσω EDA, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Trump τάσσονται όλο και περισσότερο στο πλευρό της Ρωσίας στον κτηνώδη πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να προδώσουν την Ουκρανία- ο Biden όμως δεν είναι.

Forbes [Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him]

Σε άλλο άρθρο του David Axe στο Forbes με τίτλο First Ecuador, Now Greece: Joe Biden Is Finding More And More Countries To Help Him Arm Ukraine  αναφέρεται ότι η Γερμανία εγκαινίασε πρώτη αυτή την τακτική κυκλικών πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, γνωστή ως «Ringtausch».

  • Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η Γερμανία έδωσε στην Ελλάδα 40 τεθωρακισμένα Marder και με την σειρά της η Ελλάδα έστειλε 40 τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα μεγαλύτερα αποθέματα παλαιών όπλων που διαθέτουν θα μπορούσαν τελικά να ξεπεράσουν τη Γερμανία στην τακτική «Ringtausch».

Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, καθώς εδώ  και τέσσερις μήνες, μια μικρή ομάδα φιλορωσικών Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, με επικεφαλής τον εξτρεμιστή Πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson, έχει μπλοκάρει 61 δις δολάρια σε νέα χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

  • Αυτό ανάγκασε τον Biden και τον υπουργό Εξωτερικών Blinken, να γίνουν πιο δημιουργικοί. Ίσως παίρνοντας ένα παράδειγμα από τη Γερμανία,  χρησιμοποίησαν την ευρεία μη νομοθετική εξουσία του Λευκού Οίκου για στρατιωτική βοήθεια για να εξοπλίσουν χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να εξοπλίσουν την Ουκρανία.

Στην συνέχεια αναφέρεται στην εφαρμογή της τακτικής «Ringtausch» από την αμερικανική κυβέρνηση με ενδιάμεση χώρα το Εκουαδόρ η οποία έδωσε με την σειρά της αμυντικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία. Για την Ελλάδα κάνει αναφορά στο δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Καθημερινή’ για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι   καθώς η αδιαλλαξία των Ρεπουμπλικάνων επιμένει, θα πρέπει να  αναμένεται από τον Πρόεδρο Biden να γίνει πιο δημιουργικός, καθώς  θα μπορούσε ακόμη και να δωρίσει τα πλεονάζοντα αμυντικά είδη απευθείας στην Ουκρανία, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, με την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία ή κάποια άλλη χώρα πληρώνει για τη μεταφορά.

Forbes [First Ecuador, Now Greece: Joe Biden Is Finding More And More Countries To Help Him Arm Ukraine]

Είμαστε απίθανοι τύποι (video)! Το πρόβλημα της Τουρκίας το κάναμε «δικό» μας για ιδεολογικούς λόγους… Τι θα έκανε ο Μενέντεζ για τα τουρκικά F-16 αν δεν τον είχαν «τελειώσει»;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: