Απίστευτα πράγματα στο Ντουμπάι: Eπίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις της Νέας Υόρκης σε τουρνουά «καταστολής και επιβολής νόμου» μαζί με τους Tσετσένους σφαγείς του Καντίροφ [videos]

Εικόνα από την παρουσίαση του τουρνουά στην ιστοσελίδα των διοργανωτών, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Screenshot via Instagram @UAE SWAT CHALLENGE




Με επικεφαλής τον Άνταμ Καντίροφ, τον γιο του ανισόρροπου Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ , μια ομάδα ανδρών με φουσκωμένα μούσκουλα και μαύρα γένια ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια κατάφωτη σκηνή στο Ντουμπάι, για να παραλάβει χρυσά μετάλλια και μια επιταγή 5.000 δολαρίων.

Οι άνδρες αυτοί είναι μέλη της ομάδας επιλέκτων της διαβόητης ειδικής αστυνομικής δύναμης Αχμάτ Καντίροφ, μιας ομάδας που οι Ουκρανοί λένε ότι ευθύνεται  για μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες στον πόλεμο με τη Ρωσία.

  • Στο Ντουμπάι η μονάδα μόλις είχε κερδίσει μετάλλιο στους διεθνείς αγώνες Swat Challenge, που διεξάγονται κάθε χρόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων δυνάμεων καταστολής και επιβολής του νόμου…

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει κάνει τη Ρωσία κράτος παρία στη Δύση, με πολλές ρωσικές αθλητικές ομάδες και προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό τους από διεθνείς διοργανώσεις.

Όμως στο Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα, οι τσετσενικές δυνάμεις ανταγωνίζονταν επίλεκτες αστυνομικές ομάδες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εγείροντας ερωτήματα μεταξύ ειδικών ασφαλείας και παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με το γιατί δυτικές ομάδες ασφαλείας συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό μαζί με μια μονάδα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Με οικοδεσπότη από την αστυνομία του Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα, το 5ο UAE Swat Challenge, αναδείχθηκε περίπου σαν τους  Ολυμπιακοί Αγώνες για τις ελίτ υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ενώ όπως λένε οι διοργανωτές,  στοχεύει στην «ενθάρρυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνικών και δεξιοτήτων» μεταξύ των διεθνών αστυνομικών ομάδων, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εκδήλωσης.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν από τους διοργανωτές, εμφανίζονται 87 ομάδες από 48 χώρες να συμμετέχουν σε διάφορες εικονικές τακτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων, διασώσεων και ασκήσεων σκοποβολής.

 

Οι αμερικανικές συμμετοχές

 

Μεταξύ των φετινών συμμετεχόντων ήταν δύο υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, η μονάδα έκτακτης ανάγκης του NYPD, της  επίλεκτης αστυνομικής δύναμης της Νέας Υόρκης και το αστυνομικό τμήμα του Σαν Αντόνιο (SAPD) από το Τέξας. Από τον Καναδά, συμμετείχε η δύναμη αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του Λονδίνου (LU).

Ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός σε θέματα ρωσικής ασφάλειας και οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε:

«Δεν γνωρίζω παρόμοιες περιπτώσεις συμμετοχής της αστυνομίας των ΗΠΑ σε εκδηλώσεις μαζί με ομάδες από τη Ρωσία, πόσο μάλλον μια μονάδα από την Τσετσενία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία. Θα περίμενα οι ΗΠΑ να έχουν πιέσει τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν οικειοθελώς».

  • Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, η αστυνομία του Ντουμπάι αναφέρει ότι στόχος του τουρνουά είναι «να προωθήσει την ανταλλαγή τεχνικών τακτικής και δεξιοτήτων μεταξύ των διεθνών ομάδων Swat», καθώς και να «οικοδομηθεί συνεργασία μεταξύ όλων των ομάδων Swat σε παγκόσμιο επίπεδο». .

Μια πηγή με γνώση των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ είπε ότι ήταν «ντροπιαστικό» για τις ειδικές μονάδες των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μαζί με την ομάδα της Τσετσενίας.

«Προφανώς είναι κακό για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου των ΗΠΑ να βρίσκονται στα ίδια γεγονότα», είπε η πηγή. «Αυτό είναι ενοχλητικό βάσει των δεδομένων καταγγελιών για το τί διέπραξαν  οι μονάδες Αχμάτ [Καντίροφ]».

Οι ειδικές δυνάμεις Αχμάτ Καντίροφ, οι οποίες φέρουν το όνομα του προέδρου της Τσετσενίας,  οι λεγόμενοι “Καντιροφιστές”, διαδραμάτισαν εξόχως σημαντικό και δολοφονικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  • Συγκαταλέγονται μεταξύ των δυνάμεων που συμμετείχαν στην βάναυση πολιορκία της Μαριούπολης, όπου οι στόχοι τους  περιλάμβαναν ένα μαιευτήριο κι ένα θέατρο – καταφύγιο αμάχων, ενώ τα μαρτύρια  εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων μετέτρεψαν τη Μαριούπολη σε έμβλημα του ουκρανικού πόνου.

Στο εσωτερικό της  Τσετσενίας, οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του Καντίροφ έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό από την τσετσενική διασπορά ότι διέπραξαν εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών, εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, βασανιστηρίων και δολοφονιών, καθώς και πογκρόμ κατά της LGBTQ+ κοινότητας.

Της δύναμης Αχμάτ ηγείται ο Ζαμίντ Τσαλάεφ,  ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας του Καντίροφ. Στον Τσαλάεφ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την κτηνώδη πολιορκία της Μαριούπολης και τη «μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία σε καταυλισμούς στην Τσετσενία».

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν από τον ιστότοπο Swat Challenge τον δείχνουν να παρακολουθεί το τουρνουά.

Το NYPD καθώς και το LU του Καναδά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με το εάν γνώριζαν το ιστορικό της μονάδας Αχμάτ, ή αν ανησυχούσαν για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους συμμετέχοντες.

Σε μια ανάρτηση στο X την περασμένη Τρίτη, το NYPD ευχαρίστησε την αστυνομία του Ντουμπάι για την πρόσκληση συμμετοχής, γράφοντας: «Σε έναν φιλικό διαγωνισμό, η ομάδα της μονάδας έκτακτης ανάγκης του NYPD συμμετείχε στο Swat Challenge και έπρεπε να παρουσιάσει την εκπαίδευση και τις τεχνικές της».

Ο διαγωνισμός φαίνεται να δελεάζει τους συμμετέχοντες καλύπτοντας τα έξοδα των αντιπροσωπειών,  ενώ προσφέρει στους νικητές πολυτελή έπαθλα.

Σύμφωνα με τους Khaleej Times, ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ντουμπάι, συνολικά 260.000 $ σε χρηματικό έπαθλα μοιράζονται κατά τη διάρκεια του τουρνουά, με την πρώτη θέση, την οποία κέρδισαν οι Τσετσένοι πέρυσι να ανταμοίβεται με  $80.000, ενώ $40.000 δίνονται για τη δεύτερη θέση. .

Υπάρχουν επίσης καθημερινά βραβεία για διάφορες δοκιμασίες, ένα από τα οποία οι άνδρες του Καντίροφ διεκδίκησαν την περασμένη Τρίτη, όταν φωτογραφήθηκαν να λαμβάνουν επιταγή 5.000 δολαρίων αφού ήρθαν πρώτοι στο «Γεγονός Πύργου», όπου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έδειξαν « απαράμιλλες επιδείξεις ευκινησίας, δύναμης και τακτική ικανότητα».

Δεν είναι σαφές εάν το χρηματικό έπαθλο μοιράζεται μεταξύ των μελών της ομάδας ή πηγαίνει απευθείας στις αστυνομικές δυνάμεις, αν και δεδομένου ότι ο Καντίροφ διευθύνει την Τσετσενία ως το προσωπικό του φέουδο, οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα να επωφελείται άμεσα από την διάκριση της ομάδας του στο τουρνουά.

 

“Το καλύτερο στον πλανήτη”

 

Η δυτική συμμετοχή στους αγώνες Swat του Ντουμπάι έχει προσδώσει στην εκδήλωση μια αύρα νομιμότητας, δήλωσε ο Αντρέι Σολντάτοφ, κορυφαίος ειδικός στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Σολντάτοφ είπε ότι ενώ η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ρωσικής και αμερικανικής αστυνομίας και αντιτρομοκρατικών μονάδων δεν είναι πρωτόγνωρη, ήταν ασυνήθιστο για αυτούς να διαγωνίζονται σε μια δημόσια εκδήλωση έναντι χρηματικών επάθλων.

Ο διαγωνισμός έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως ως ευκαιρία δημοσίων σχέσεων για τις δυνάμεις της Τσετσενίας σε μια εποχή που οι σφαγείς της έχουν διεθνώς στιγματιστεί  ως «πολεμιστές του TikTok» λόγω του ότι χρησιμοποιούν ακατάπαυστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να επιδειχθούν στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ανακοινώνοντας τη νίκη της Τσετσενίας στο Swat Challenge την Τρίτη, κρατικό τσετσένικο μέσο έγραψε θριαμβευτικά : «Η Αχμάτ έδειξε και πάλι ότι είναι οι καλύτερες ειδικές δυνάμεις στον πλανήτη». Ο Καντίροφ είπε στους 2 εκατομμύρια ακολούθους του στο κανάλι του στο Telegram ότι οι σφαγείς του του είχαν ένα «εξαιρετικό αποτέλεσμα» σε ένα τουρνουά «παγκόσμιων διαστάσεων».

Ο Γκαλεότι δήλωσε:  «Η συμμετοχή των ΗΠΑ νομιμοποίησε την εκδήλωση, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ένα δώρο στο Γκρόζνι (και στη Μόσχα). Οι ΗΠΑ καταλήγουν να φαίνονται ανίκανες στην καλύτερη περίπτωση, καθώς δείχνουν έτοιμες να παραβιάσουν τους δικούς τους κανόνες».

Οι αγώνες υπογραμμίζουν επίσης την άνοδο του 16χρονου Αντάμ Καντίροφ, ενός από τα πολλά παιδιά του προέδρου της Τσετσενίας που πρόσφατα ανέβηκαν σε κορυφαίες θέσεις στην Τσετσενία.

  • Τον Σεπτέμβριο, ο Καντίροφ αναδημοσίευσε ένα βίντεο στο Telegram που έδειχνε τον Αντάμ να εξαπολύει μια σειρά από κλωτσιές και μπουνιές στο κεφάλι ενός Ρώσου κρατούμενου που είχε μεταφερθεί στην Τσετσενία αφού κατηγορήθηκε ότι έκαψε ένα Κοράνι. Την Τρίτη, καθώς ο Άνταμ ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το μετάλλιο στο Ντουμπάι, ένα δικαστήριο στη Ρωσία τον απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες σε σχέση με το περιστατικό.

Και τα «καλόπαιδα» του Λουκασένκο

Η ομάδα Αχμάτ δεν είναι η μόνη αμφιλεγόμενη μονάδα ασφαλείας που έλαβε μέρος στο φετινό τουρνουά. Συναγωνιζόταν επίσης η αντιτρομοκρατική μονάδα Αλμάζ, μια ειδική μονάδα του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας που έχει κατηγορηθεί ευρέως για την βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα το 2020-2021, μετά από εκλογές βίας και νοθείας που κράτησαν τον δικτάτορα  Αλεξάντερ Λουκασένκο  στην εξουσία.

  • Και πέρυσι η μονάδα έκτακτης ανάγκης του NYPD ανταγωνίστηκε τις SOBR και Vityaz, δύο ειδικές μονάδες της Rosgvardia, της ρωσικής εθνικής φρουράς που λογοδοτεί απευθείας στον Πούτιν και στάλθηκε στην Ουκρανία στην αρχή του πολέμου.

Ο Γκαλεότι είπε ότι θα ήταν λάθος να εξισωθούν οι μονάδες Αλμάζ και Αχμάτ με δυτικές αντίστοιχες, οι οποίες παραδοσιακά επιχειρούν κατά των τρομοκρατών και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Ο Αλμάζ έπαιξε βασικό ρόλο στην πολιτική καταστολή στη Λευκορωσία , ενώ ο Αχμάτ δεν είναι μόνο μέρος του βάναυσου ιδιωτικού στρατού του Καντίροφ, αλλά εξακολουθεί να παίζει πολεμικό ρόλο στην Ουκρανία».

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες και βίντεο από το τουρνουά

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Η Ράφα σημείο καμπής του πολέμου: Οι πάντες προειδοποιούν το Ισραήλ κι η Αίγυπτος δίνει τελεσίγραφο στη Χαμάς * Διπλωματία για γερά νεύρα σε έναν «κρανίου τόπο» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: