Απαιτείται μεγάλη προσοχή στα Βαλκάνια, εύκολα θα πάρουν φωτιά: Εύθραυστη η ειρήνη στο Κόσσοβο λόγω των τεταμένων σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας

epa11130693 Opposition members of parliament hold banners reading ‘Kosovo is Serbia’ as they attend the inaugural session of the First Sitting of the National Assembly in the Serbian parliament after the 17 December 2023 elections, in Belgrade, Serbia, 06 February 2024. EPA, ANDREJ CUKIC




Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σε άρθρο της Karen Gilchrist αναφέρεται στην εύθραυστη ειρήνη στο Κόσσοβο λόγω των τεταμένων σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας.

Με την προσοχή της Ευρώπης στραμμένη στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η ειρήνη και η σταθερότητα απέχουν πολύ από το να είναι εγγυημένες σε μια άλλη από τις πιο ασταθείς ζώνες συγκρούσεων της περιοχής, σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες είναι τεταμένες από τη βίαιη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990, παραμένουν ευαίσθητες ένα χρόνο μετά τη σύναψη μιας προσωρινής συμφωνίας για μια νέα πορεία εξομάλυνσης.

Οι σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου παραμένουν “εύθραυστες”, παρά τη συμφωνία για μια νέα πορεία εξομάλυνσης, δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák. «Η σταθερότητα είναι εύθραυστη. Δεν μπορούμε να θεωρούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα δεδομένες», δήλωσε στο CNBC στο Νταβός τον περασμένο μήνα ο Miroslav Lajčák,.

Ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας είναι μια σειρά συνομιλιών που διευκολύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στην άμβλυνση των εχθροπραξιών μεταξύ των γειτονικών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

  • Τον Φεβρουάριο του 2023, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησαν σε μια πορεία εξομάλυνσης, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τους μακροχρόνιους αντιπάλους, των οποίων οι τριβές δεκαετιών επικεντρώνονται σε εδαφικές διαφορές και εθνοτικές διαιρέσεις.

Όμως η πρόοδος αυτή αμαυρώθηκε αργότερα από την αναζωπύρωση της βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ μιας βαριά οπλισμένης ομάδας Σέρβων και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο χωριό Banjska.

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Το βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχει εθνοτική σερβική πλειοψηφία και το Βελιγράδι το διεκδικεί ως νότια επαρχία του. Το Κοσσυφοπέδιο στο σύνολό του, εν τω μεταξύ, είναι κατά 93% περίπου αλβανικής εθνότητας και η Πρίστινα ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008».

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα χρόνια σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών έχουν αφήσει την Ευρώπη εξαιρετικά διχασμένη ως προς την πορεία προς το μέλλον, με αρκετά μέλη της ΕΕ – Ισπανία, Σλοβακία, Κύπρος, Ρουμανία και Ελλάδα – και άλλους γείτονες εκτός ΕΕ να αμφισβητούν την αξίωση του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία.

Ωστόσο, ο Lajčák δήλωσε ότι η συμφωνία εξομάλυνσης έχει προωθήσει την κατάσταση “όπως ποτέ άλλοτε” και σημείωσε ότι η εστίαση είναι τώρα στην εφαρμογή. Τα μέτρα εξομάλυνσης περιλαμβάνουν την ανάπτυξη “κανονικών σχέσεων καλής γειτονίας” και τη συγκράτηση από την “απειλή ή τη χρήση βίας” σε μελλοντικές διαφορές. “Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής”, δήλωσε.

Η εξομάλυνση θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο άμεσα και στενά συνδέονται με την πορεία του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας προς την ΕΕ.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν άλλες ταχέως εξελισσόμενες διεθνείς συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ-Χαμάς και της Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Σερβία βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αφού τής χορηγήθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2012, ενώ το Κοσσυφοπέδιο έχει δυνητικό καθεστώς υποψήφιας χώρας, αν και αμφότερες θα χρειαστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν δεκτές στην ΕΕ.

«Η επιτυχία της διαδικασίας εξομάλυνσης θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο άμεσα και στενά συνδέονται με την πορεία του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας προς την ΕΕ», δήλωσε ο Lajčák. «Αυτός είναι ο ισχυρότερος μοχλός πίεσης που έχουμε».

ΠΗΓΗ: CNBC, Karen Gilchrist – ‘Stability is fragile’: An overlooked European conflict zone is at a tipping point between peace and combat

Σ’ αυτήν την πόλη, την Ουάσιγκτον, χρειάζονται και οι …«τρελοί»: Ένας γερουσιαστής, για δικούς του λόγους, λέει όχι στα F-16 που πρόσφεραν οι ΗΠΑ στους φίλους της Χαμάς, στην Άγκυρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: