Απάτες με υπογραφή ΑΙ: Ξεγέλασαν με τεχνητή νοημοσύνη υπάλληλο πολυεθνικής στο Χονγκ Κονγκ αποσπώντας του 25 εκατ. δολάρια ύστερα από deepfake τηλεδιάσκεψη

File Photo A reveler parades on his artificial intelligence themed float during the 129th edition of the ‘Brandons de Payerne’ carnival parade in Payerne, Switzerland, 18 February 2024. EPA/VALENTIN FLAURAUD




Πυκνώνουν ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα οι οικονομικές απάτες που συντελούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα της τεχνολογίας deepfake.

Πρόσφατο κρούσμα με «χασούρα» αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, ένας υπάλληλος χρηματοοικονομικής πολυεθνικής εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ξεγελάστηκε με αποτέλεσμα να καταβάλει περίπου 25 εκατ. δολάρια στον υποτιθέμενο οικονομικό διευθυντή του, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλα στελέχη, της δήθεν εταιρείας.

Σύμφωνα με το CNN, o υπάλληλος, μετά από αίτημα για «μία μυστική μεταφορά χρημάτων», υποψιάστηκε αρχικά ότι επρόκειτο για phishing, όταν όμως στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος συνάδελφοί του, που τους γνώριζε, αλλά και ο CFO της πολυεθνικής εταιρείας, ξεπέρασε τους δισταγμούς του.

Έτσι υπάκουσε και προχώρησε στη μεταφορά των 25 εκατομμυρίων δολαρίων (HK$200 εκατομμυρίων), όπως του ζήτησε το «αφεντικό» του, σε λογαριασμούς που αυτό του υπέδειξε.

Συνολικά ο υπάλληλος πραγματοποίησε 15 μεταφορές χρημάτων σε πέντε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του Χονγκ Κονγκ. Οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα μετά επικοινώνησε με τα κεντρικά στο Λονδίνο για να βεβαιωθεί ότι όλα πήγαν καλά. Τότε η απάτη αποκαλύφθηκε και ο ίδιος προσήχθη για ανάκριση από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Όπως αποδείχθηκε, στη βιντεοκλήση ήταν ο μόνος άνθρωπος που έλαβε μέρος. Οι υπόλοιποι- συνάδελφοί του και ο CFO της εταιρείας – ήταν προϊόντα deepfake.

Πληθαίνουν οι συλλήψεις για υποθέσεις απάτης

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε το κοινό για αυτές τις νέες τακτικές εξαπάτησης. Στο παρελθόν, βλέπαμε ότι αυτές οι απάτες περιλάμβαναν μόνο δύο άτομα σε καταστάσεις ένας προς έναν, αλλά τώρα διαπιστώνουμε από αυτήν την υπόθεση ότι οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία AI σε διαδικτυακές συναντήσεις, επομένως οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε εγρήγορση ακόμη και σε συναντήσεις με πολλούς συμμετέχοντες» δήλωσε ο ανώτερος επιθεωρητής της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, Μπάρον Τσαν, σε συνέντευξή τύπου.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Τσαν αποκάλυψε ότι η αστυνομία έχει προχωρήσει σε έξι συλλήψεις για ανάλογες υποθέσεις απάτης. Οι περισσότερες αφορούν σε αιτήσεις για λήψη δανείων με χρήση εγγράφων που έχουν κλαπεί ή χαθεί. Συγκεκριμένα, οκτώ δελτία ταυτότητας του Χονγκ Κονγκ – τα οποία είχαν δηλωθεί ως χαμένα από τους ιδιοκτήτες τους – χρησιμοποιήθηκαν για την υποβολή 90 αιτήσεων για χορήγηση δανείου και 54 σχετικών εγγραφών την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2023.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις, τα deepfakes της τεχνητής νοημοσύνης είχαν χρησιμοποιηθεί για να εξαπατήσουν προγράμματα αναγνώρισης προσώπου μιμούμενα τα άτομα που απεικονίζονταν στις ταυτότητες. Οι διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την πολυπλοκότητα της τεχνολογίας deepfake και τις χρήσεις στις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί από εγκληματικά στοιχεία.

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσαν, στα τέλη Ιανουαρίου, πορνογραφικές εικόνες της Αμερικανίδας ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας εκατομμύρια views πριν αποσυρθούν.

Με πληροφοφίες από CNN

Ο πρώτος ασθενής που μπορεί να ελέγχει το ποντίκι υπολογιστή μέσω της σκέψης: Για μεγάλο επίτευγμα με εγκεφαλικό εμφύτευμα μιλά η Neuralink του Ιλον Μασκ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: