Ανάρμοστη διπλωματική συμπεριφορά του Εγγλέζου Ύπατου Αρμοστή: Οι Τουρκοκύπριοι, λέει, θέλουν κίνητρα από τους Ελληνοκύπριους… Και η κατοχή Μίστερ Σιντίκ;

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ’. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




«Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχει ευελιξία στις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά», ισχυρίστηκε χωρίς να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου και στην Μαρίνα Οικονομίδου, ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Ιρφάν Σιντίκ.

Πρόκειται για μία ακόμη ανέρμοστη δυπλωματική συμπεριφορά του Ύπατου Αρμοστή της Αγγλίας.

Ο Σιντίκ …εξήγησε, και φυσικά το αποδέχεται χωρίς να ντρέπεται, πως (οι Τουροκύπριοι) «θέλουν να έχουν το δικαίωμα να μιλούν για ξεχωριστό κράτος, το οποίο τους παρέχει την κυριαρχική ισότητα, έστω κι αν δεν θα πάνε μέχρι τέλους με αυτή τη θέση».

Εκτιμά ο απαράδεκτος Εγγλέζος διπλωμάτης πως αυτό θεωρούν πως θα τους ενισχύσει πηγαίνοντας στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο ίδιος ανοίγει τα χαρτιά του και για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων δράσης της νέας ειδικής απεσταλμένης αλλά και τον ρόλο που θα έχει αυτή τη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο στο Κυπριακό.

Η δημοσιογράφος υπέβαλε την εξής ερώτηση:

–Τα τελευταία έξι χρόνια παρατηρείται αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ποιο συμπέρασμα βγήκε από την κάθοδο της νέας ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών; Είναι ασφαλές να μιλήσουμε για κινητικότητα στο Κυπριακό πλέον;

Ο Εγγλέζος Ύπατος Αρμοστής απάντησε:

  • Είναι γεγονός πως από το Κραν Μοντανά και μετά δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Προσπαθήσαμε να ανακινήσουμε τα πράγματα το 2021 με τη διάσκεψη στη Γενεύη, ωστόσο δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος.
  • Φέτος είναι η επέτειος των 50 χρόνων εισβολής και 60 χρόνων από την εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και γι’ αυτό τον λόγο κατανοώ ότι οι πολίτες ίσως να βλέπουν με περισσότερη επιφύλαξη τις όποιες κινήσεις, καθώς έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια πολλές προσπάθειες χωρίς κατάληξη.
  • Είναι λοιπόν κατά κάποιον τρόπο κατανοητό να είναι επιφυλακτικοί, όμως εγώ έχω μία σχετική αισιοδοξία. Αυτό οφείλεται στο ότι έχω δει να υπάρχει βούληση από την ε/κ πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών.
  • Από την εκλογή του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επικεντρωθεί πρώτα στον διορισμό του Ευρωπαίου απεσταλμένου και πλέον είδαμε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Μαρίνα Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Επιτέλους μία καλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση: Η Λευκωσία δεν επέτρεψε την συμμετοχή της Τουρκίας στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: