Afrobeats: Η μουσική της Αφρικής κατακτά τα παγκόσμια chart * Δισεκατομμύρια ακροατές με «λίγη» βοήθεια από YouTube και TikTok [videos]

FILE PHOTO: Burna Boy performs during the halftime show during the 72nd NBA All-Star game at Vivint Arena in Salt Lake City, Utah, USA, 19 February 2023. EPA/GEORGE FREY SHUTTERSTOCK OUT




Όταν τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής συγκεντρωθούν απόψε για τις κορυφαίες διακρίσεις στα Βραβεία Grammy, θα δουν και την απονομή ενός νέου τροπαίου, για την καλύτερη αφρικανική μουσική επίδοση.

Το βραβείο αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δημοτικότητα των «Afrobeats» και άλλων ειδών μουσικής από την «μαύρη ήπειρο», η οποία κερδίζει το παγκόσμιο κοινό με τη βοήθειαμέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η εφαρμογή βίντεο μικρού μήκους TikTok.

Τα Afrobeats προέρχονται από τη Δυτική Αφρική, κυρίως τη Γκάνα και τη Νιγηρία, αν και ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για διάφορα στυλ μουσικής που προέρχονται από την Αφρική. Περιλαμβάνει ρυθμούς κρουστών αναμεμειγμένους με διάφορα είδη από ραπ έως τζαζ, R&B και άλλα.

Τα σύγχρονα Afrobeats «έχουν μια ευχάριστη αίσθηση», είπε ο Heran Mamo, ρεπόρτερ R&B και hip-hop στο περιοδικό Billboard, το οποίο δημιούργησε ένα chart των ΗΠΑ Afrobeats το 2022. «Είναι βέβαιο ότι θα προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό επειδή περιέχει ήδη λίγο λίγο από όλα για όλους».

Στο Spotify, η μουσική του Afrobeats μεταδόθηκε 13,5 δισεκατομμύρια φορές το 2022, από 2 δισεκατομμύρια το 2017.

Σε ένα άλλο ορόσημο, ο Νιγηριανός τραγουδιστής Burna Boy έγινε ο πρώτος Αφρικανός καλλιτέχνης που γέμισε ένα ολόκληρο γήπεδο των ΗΠΑ όταν έπαιξε στο Citi Field της Νέας Υόρκης το περασμένο καλοκαίρι.

Μουσικοί που διεκδικούν το νέο Grammy απόψε, είναι η Tyla, μια 22χρονη Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια. Έφτασε στο top 10 του Billboard’s Hot 100 chart με το χορευτικό “Water”, αντιπροσωπευτικό ενός είδους που είναι γνωστό ως «amapiano», έναν ήχο με τζαζ και πιάνο.

Ένα στέλεχος της TikTok στη Νότια Αφρική είχε παρατηρήσει ότι η Tyla κερδίζει την προσοχή στην τοπική αγορά το 2020 και επικοινώνησε μαζί της ώστε  να μεγιστοποιήσει την παρουσία της στην εφαρμογή.

Το “Water” κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2023, αφού η Tyla υπέγραψε με τη Sony Music Entertainment’s (6758.T), ανοίγει νέα καρτέλαEpic Records.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι χρήστες του TikTok επαναλάμβαναν τις χορευτικές κινήσεις της Tyla στο #WaterChallenge. Μέχρι σήμερα, 1,5 εκατομμύρια βίντεο έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας το τραγούδι και το hashtag #WaterChallenge έχει προβληθεί 1,8 δισεκατομμύρια φορές, σύμφωνα με το TikTok.

“Πιστεύω ότι το TikTok έπαιξε το ρόλο της θερμοκοιτίδας, αλλά και του διανομέα στους περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο παγκόσμιους χρήστες “, δήλωσε ο Ole Obermann, παγκόσμιος επικεφαλής μουσικής στο TikTok.

Η επιτυχία της Tyla καταδεικνύει τη δύναμη του TikTok και του YouTube να βοηθούν τους καλλιτέχνες να βρουν βάσεις θαυμαστών σε όλο τον κόσμο, ένας ρόλος που κάποτε προοριζόταν για δισκογραφικές εταιρείες.

Για τους εφήβους στις ΗΠΑ, το TikTok κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο κοινή πηγή ανακάλυψης μουσικής πίσω από το YouTube, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της MIDiA Research που έδειξε ότι το 45% των ατόμων ηλικίας 16 έως 19 ετών βρήκαν νέα μουσική μέσω της πλατφόρμας.

Άλλοι καλλιτέχνες των Afrobeats που βρήκαν κοινό στο TikTok είναι ο Νιγηριανός ράπερ Rema. Συνεργάστηκε με τη Selena Gomez για ένα remix του τραγουδιού του “Calm Down”, το οποίο έφτασε στο Νο. 3 του Billboard Hot 100 και κέρδισε το βραβείο καλύτερου Afrobeats στα βραβεία Video Music Awards του MTV τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Mε πληροφορίες από Reuters 

 

Άλμπερτ Φίνεϊ, ο εκρηκτικός ηθοποιός που γύρισε την πλάτη στο Βρετανικό Στέμμα: Τα ποτά, η παλιοπαρέα και η βόμβα του… free cinema

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: