«20 days in Mariupol»: …Οι ρώσοι μπήκαν στην πόλη, ο πόλεμος ξεκίνησε…*Φαβορί για το Οσκαρ, το ντοκιμαντέρ που ξαναζωντανεύει τον τρόμο στη μαρτυρική Μαριούπολη [videos]

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ 20 days in Mariupol screenshot youtube




“Γιατί;” είναι το βασικό ερώτημα κάθε πολέμου, νιώθουμε αβοήθητοι, συντετριμμένοι, παγωμένοι, αλλά υπάρχει κάτι που τρομάζει περισσότερο τους πάντες και σε κάθε γεωγραφικό πλάτος: να βλέπουμε τις εικόνες, να είμαστε μέσα σε αυτές, όχι μόνο σε πρωτοσέλιδα μιας εφημερίδας ή ένα ειδησεογραφικό πρόγραμμα.

Το “20 Days in Mariupol” είναι συγκλονιστικό στα όρια των αντοχών, η ταινία από το ντεμπούτο της στο φεστιβάλ του Sundance σαρώνει βραβεία, με τελευταίο το Bafta την περασμένη Κυριακή, και είναι υποψήφια, φαβορί για το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Ο σκηνοθέτης, Mstyslav Chernov, 39 ετών, είναι Ουκρανός από το Χάρκοβο, δημοσιογράφος υψηλής ποιότητας του πρακτορείου ειδήσεων AP, ο οποίος το 2023 κέρδισε το βραβείο Pulitzer για την αποκλειστική κάλυψη της πολιορκίας της Μαριούπολης και το Βραβείο Φωτογραφίας Breaking News – για αφιλτράριστες εικόνες από τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ντοκιμαντέρ γεννήθηκε από αυτή την εμπειρία, το σενάριο δείχνει την πόλη που έζησε για πρώτη φορά την πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων στην εισβολή που δυστυχώς μετράει δύο χρόνια φέτος στις 24 Φεβρουαρίου, χωρίς καμία αχτίδα λύσης.

Ο Mstyslav Chernov μόλις έφτασε στο Λος Άντζελες για να συμμετάσχει στην καμπάνια των Όσκαρ και το ANSA του πήρε συνέντευξη.

Ερ Είναι μια βίαιη ταινία, συναισθηματικά δυνατή, τα δάκρυα δεν σταματούν, ίσως πάρα πολύ;

“Κάθε φορά που το ξαναβλέπω κλαίω κι εγώ, δεν υπάρχουν φίλτρα. Έχουμε συνηθίσει σε πολεμικές ταινίες, συναρπαστικές τηλεοπτικές σειρές και μας αναισθητοποιεί ένα συγκεκριμένο είδος εικόνων, αλλά αυτό – απαντά ο Chernov – το οποίο βλέπετε στο 20 Days στη Μαριούπολη είναι αληθινή ζωή, πραγματικός σπαραγμός.»

Η ταινία αφηγείται την ιστορία των πρώτων 20 ημερών της πολιορκίας της μαρτυρικής πόλης: Ο Chernov και άλλοι ρεπόρτερ του AP έφτασαν χωρίς να φαντάζονται τι θα συνέβαινε και παγιδεύτηκαν.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Αποκριά, το έθιμο με τις βαθύτερες ρίζες: Από τον διονυσιασμό και τις Μαινάδες στα ξόανα και τα άρματα του καρνάβαλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: