Το λένε και άλλοι: Οι ΗΠΑ θέλουν να ανακοινώσουν μαζί τα F-35 στην Ελλάδα και τα F-16 στην Τουρκία, υποστηρίζει το The National Interest

Μαχητικό αεροσκάφος F-35. Photo Lockheed Martin




Η Ελλάδα επιδιώκει την προμήθεια των αεροσκαφών F-35, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόταση πώλησης εκ μέρους των ΗΠΑ και αυτή η καθυστέρηση σημειώνεται σύμφωνα με αναφορές, λόγω των περίπλοκων γεωπολιτικών σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Τουρκία.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του αναλυτή Peter Suciu στο περιοδικό The National Interest, με τίτλο «Greece Wants the F-35 Stealth Fighter. It Might Not Happen Quickly».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να προμηθευτούν το F-35 Lightning II όμως για δύο από αυτές η κατάσταση είναι ιδιαίτερη και αφορά τους περιφερειακούς ανταγωνιστές Ελλάδα και Τουρκία, όπως σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται το ιστορικό της αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της προμήθειας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400 το οποίο η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει, με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας να δηλώνει πρόσφατα ότι το σύστημα των S-400 θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν χρειαστεί, κάνοντας λόγο για αμυντικό οπλικό σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν κάποιος δεχθεί επίθεση.

  • Αναφορικά με την Ελλάδα στο δημοσίευμα σημειώνονται πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξής του στον Skai TV είπε ότι είναι θέμα χρόνου να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35, αλλά αναγνώρισε και την πολυπλοκότητα της κατάστασης, όπως σημειώνεται.

Ο κ. Γεραπετρίτης πραγματοποίησε τα ανωτέρω σχόλια πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλινκεν στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι θα ζητήσει εκ νέου την αγορά των εν λόγω αεροσκαφών.

«Αυτά (τα F-35) θα αναβάθμιζαν σημαντικά την άμυνα της χώρας. Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα (κατά την επίσκεψη του κ. Blinken). Πιστεύω ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ακολούθως το δημοσίευμα αναφέρεται στην προσέγγιση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα ότι οποιοδήποτε ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιλυθεί και στόχος είναι «να μετατραπεί το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», σημειώνεται, ενώ αναφέρονται και οι προβλέψεις της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως σημειώνεται ακολούθως η Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια επιδιώκει να προμηθευτεί 20 αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, με δυνατότητα αγοράς άλλων 20 επιπροσθέτως στο μέλλον.

  • Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει ουσιαστικά συνδέσει την απάντηση αποδοχής (σ.σ. του αιτήματος) προς την Αθήνα με την πρόοδο του αιτήματος της Άγκυρας για την απόκτηση νέων αεροσκαφών F-16 τύπου «Viper», από κοινού με την αναβάθμιση των παλαιότερων αεροσκαφών που διαθέτει η Τουρκία.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακοινώσουν ταυτόχρονα την πώληση των τουρκικών F-16 και των ελληνικών F-35 για να διατηρήσουν κάποια επίφαση ισορροπίας στο Αιγαίο.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία απέτρεψε την έγκριση του αιτήματος για τα F-16, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε την καθυστέρηση στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή The National Interest [Greece Wants the F-35 Stealth Fighter. It Might Not Happen Quickly]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Το αίτημα για τα μαχητικά F35 είναι ώριμο και σύντομα θα εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: