Το γεωπολιτικό πλαίσιο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο όσο περνούν οι μήνες: Το νέο παιχνίδι στη Μέση Ανατολή και το αναγκαίο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία…

epa11054253 US President Joe Biden (R) and First Lady Jill Biden (L) walk on the South Lawn of the White House after arriving by Marine One, in Washington, DC, USA, 02 January 2024. EPA, MICHAEL REYNOLDS POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Οι προσδοκίες των επενδυτών για το 2024 συμφωνούν στα κύρια σημεία: Δεν αναμένουν κάποια σοβαρή ύφεση αλλά μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας . Το πολύ- πολύ, μια ήπια ύφεση.

Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει κοντά στο 2% ,οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το 2024, ξεκινώντας από την αμερικανική Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα σενάρια αυτά ωστόσο, συνδέονται με μεταβλητές που δεν βρίσκονται πλήρως στα χέρια των κεντρικών τραπεζών και των υπουργών Οικονομικών.

Μπορεί οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ροές του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του πετρελαίου, να παρέμειναν σχετικά υπό έλεγχο τους τελευταίους μήνες, δίνοντας τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες και τους πολιτικούς να καθορίσουν το μακροοικονομικό πλαίσιο χωρίς κραδασμούς. Αλλά αυτές οι συνθήκες δεν μπορούν να είναι ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας.

  • Σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο μάλιστα που γίνεται όλο και πιο περίπλοκο όσο περνούν οι μήνες. Η αυξανόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα θα μετριάσει την ανοδική τάση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης;

Η ιδέα των Αμερικανών αυτή τη φορά, είναι η «πρόληψη» για να μετριαστούν οι υπάρχουσες συγκρούσεις. Υπό αυτή την έννοια, εξηγούνται επίσης οι αυξανόμενες πιέσεις προς το Ισραήλ να βάλει τέλος στον πόλεμο της Γάζας. Αλλά και προς την Ουκρανία του Ζελένσκι να προβληματιστεί σχετικά με το τι θα μπορούσε να αποτελέσει μια έντιμη συμφωνία με τη Ρωσία.

Είναι πιθανό αυτές οι πιέσεις στα δύο πολεμικά μέτωπα να αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Τι θα γίνει όμως αν ανοίξει και άλλο μέτωπο με την Κίνα, μετά τις επικείμενες εκλογές στην Ταϊβάν;

Πολλά θα κριθούν επίσης στην πορεία προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο και αν τελικά ο Τραμπ θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα για την έκβασή της αναμέτρησης θα οδηγήσει σε αυξημένη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν και σύμφωνα με διάφορες στατιστικές έρευνες, τα χρόνια υπό την προεδρία των Δημοκρατικών οδήγησαν σε μεγαλύτερα κέρδη στη Wall Street, από εκείνα υπό την προεδρία των Ρεπουμπλικανών.

  • Τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια, το 2023 μπορεί να ήταν τελικά μια χρονιά που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ωστόσο, το 2024 θα είναι ένα νέο παιχνίδι από μόνο του.

Τυχόν αρνητικές εκπλήξεις στα μακροοικονομικά δεδομένα και στο γεωπολιτικό πεδίο, θα μπορούσαν να ανατρέψουν το επενδυτικό κλίμα και να επαναφέρουν τον φόβο στις αγορές.

Η μακροοικονομική κατάσταση υπόσχεται να είναι πολύ περίπλοκη και λεπτή τη νέα χρονιά. Οποιαδήποτε αποτυχία επιβεβαίωσης των βασικών προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να «κάψει» τα χαρτιά στα στοιχήματα των αγορών στα τέλη του 2023. Και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ιδέα μιας «ήπιας προσγείωσης».

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στην Ευρώπη ο Λίντνερ εργάστηκε για να εμποδίσει άλλους να κάνουν ό,τι ο ίδιος και το κόμμα του δεν μπορούν να κάνουν στη Γερμανία. Πως το 5% βάζει «κορσέ» στην Ε.Ε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: