Το δεκανίκι του Πούτιν εν δράσει: Τουρκικό «μπλόκο» σε δύο βρετανικά ναρκαλιευτικά που το Λονδίνο θέλει να στείλει στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Turkey first amphibious assault ship TCG Anadolu L400 and navy ships and submarines sail on Bosphorus during celebrations of the 100th anniversary of the Turkish Republic in Istanbul, Turkey, 29 October 2023. EPA/ERDEM SAHIN




Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε δύο πολεμικά σκάφη του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού με προορισμό την Ουκρανία να διέλθουν από τα ύδατά της.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να μεταβιβάσει δύο ναρκαλιευτικά στο ουκρανικό ναυτικό προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο στην ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία.

Σήμερα η διεύθυνση επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει στα βρετανικά πλοία να χρησιμοποιήσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Η τουρκική προεδρία υποστηρίζει ότι εφαρμόζει τη Σύμβαση του Μοντρέ (1936) «αμερόληπτα και σχολαστικά» προκειμένου να αποτρέψει στρατιωτική κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως ο ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος -αν και σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις βρίσκεται απέναντι στη Δύση και τη νατοϊκή Συμμαχία- προσπάθησε σήμερα να εξωραϊσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Άγκυρα του απολογισμού των τουρκικών εξαγωγών για το 2023

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «παρά τις παρεμβάσεις των τρίτων προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας με βάση μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής» -«καζάν-καζάν», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την προσφιλή του έκφραση.

Επίσης, ανέφερε πως η χώρα του ξεπέρασε τις διαφορές απόψεων που προέκυψαν με ορισμένες χώρες της περιοχής και επανέφερε τη συνεργασία της στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. «Ποτέ δεν απορρίψαμε το χέρι φιλίας που απλώθηκε στη χώρα μας. Πήγαμε τρέχοντας σε εκείνους που έκαναν ένα βήμα προς εμάς» τόνισε.

Υποστήριξε ότι «ενώ οι σχέσεις μας με τον τουρκικό κόσμο έχουν φθάσει σε ιστορικό υψηλό, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε συνεργασία με την Ευρώπη και την Αμερική με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό» και προσέθεσε: «Διαμορφώσαμε την εξωτερική μας πολιτική με τουρκοκεντρική αλλά παγκόσμια προοπτική. Δεν θα υπάρξει επιστροφή από αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνει τον αριθμό των φίλων της».

Αναφερόμενος στις τουρκικές εξαγωγές, επισήμανε ότι το 2023 έφτασαν τα 255,809 δισ. με αύξηση 0,6% σε σχέση με πέρυσι, καταρρίπτοντας ιστορικό ρεκόρ.

Με πληροφορίες από SkyNews, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Θα είναι το 2024 η χρονιά των δυναμικών αποφάσεων για την ενίσχυση του στόλου ή οι πλωτοί «εφιάλτες» θα βρουν την κερκόπορτα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: