Το AfD θα είναι το επόμενο; Με απόφαση – ορόσημο η Γερμανία σταματά τη χρηματοδότηση για το ακροδεξιό κόμμα «Πατρίδα»

File Photo Alternative for Germany (AfD) party and faction co-chairwoman Alice Weidel (R), Alternative for Germany party (AfD) faction parliamentary manager in the Bundestag Bernd Baumann (C) and Alternative for Germany (AfD) party and faction co-chairman Tino Chrupalla (L) during a topical debate session of the German parliament ‘Bundestag’ in Berlin, Germany, 18 January 2024. EPA/CLEMENS BILAN




Ραγδαίες συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις στον χώρο της ακροδεξιάς στη Γερμανία. Με μια απόφαση-σταθμό το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάσισε τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης για το ακροδεξιό κόμμα «Η Πατρίδα», διάδοχο κόμμα του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας NPD.

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), βάζοντας λάδι στη συζήτηση σχετικά με τη χρήση νομικών μέσων για να σταματήσει η άνοδος του κόμματος.

Το NPD δεν είχε απαγορευθεί το 2017 μετά από σχετική προσφυγή, όμως έκτοτε μετεξελίχθηκε στην «Πατρίδα», η οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση χάρη στα ποσοστά που έλαβε σε τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας το 2020.

Το σκεπτικό της απόφασης

Μετά από αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τους όρους χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και τη διακοπή της για έξι χρόνια σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας, η γερμανική κυβέρνηση μαζί με τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και το ομοσπονδιακό συμβούλιο προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης κατά της «Πατρίδας», κόμμα που συνεχίζει να ασπάζεται την ιδεολογία φυλετικών διακρίσεων των ναζί.

Σύμφωνα με τους συνταγματικούς δικαστές «Η Πατρίδα» στοχεύει στην υποβάθμιση ή εξάλειψη της φιλελεύθερης, δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία και άρα θα αποκλειστεί από την κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία της για μια εξαετία, όπως ορίζει ρητά το Γερμανικό Σύνταγμα (Άρθρο 23.2 του Θεμελιώδους Νόμου της Βόννης). Μέχρι το 2021 το εν λόγω κόμμα είχε πάντως καταφέρει να λάβει πάνω από 300.000 ευρώ από το γερμανικό κράτος.

Eιδικοί εκτιμούν ότι η σημερινή απόφαση θεωρείται κρίσιμη γιατί θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ακόμη και για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης για την Εναλλακτική για τη Γερμανία, καθώς επί εβδομάδες, οι πολιτικοί σταθμίζουν το ενδεχόμενο μιας απρόσκοπτης απαγόρευσης του κόμματος, το οποίο καλπάζει στις δημοσκοπήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδα και σε σειρά κρίσιμων κρατιδίων. Στο στόχαστρο και η νεοσύστατη Ένωση Αξιών του Χανς Γκέοργκ Μάασεν, που σκοπεύει να κατέβει προσεχώς σε τοπικές εκλογές στην ανατολική Γερμανία.

Με πληροφορίες από Politico

Πούτιν και Αλ Σίσι εγκαινίασαν την 4η μονάδα του -ρωσικής κατασκευής- πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: