Την Πέμπτη η πρώτη εκτέλεση στην Αλαμπάμα με αέριο άζωτο: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να τη σταματήσει

Στον θάλαμο εκτέλεσης για δεύτερη φορά οδηγείται ο βαρυποινίτης Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ. Φωτογραφία Hellas Journal, You Tube via PBS




Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε χθες προσφυγή με αίτημα να εμποδίσει τις αρχές στην Αλαμπάμα να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ με χορήγηση αερίου αζώτου, μια μέθοδο που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ πριν για θανατική ποινή.

Η προσφυγή αφορούσε τον καταδικασμένο για δολοφονία Κένεθ Σμιθ, του οποίου η προγραμματισμένη για το 2022 εκτέλεση ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή επειδή απέτυχε η προσπάθεια για τη χορήγηση ενδοφλέβιου διαλύματος προτού εκπνεύσει η προθεσμία του εντάλματος.

Ο Σμιθ είχε ζητήσει από το δικαστήριο να σταματήσει την εκτέλεση, λέγοντας ότι η άντληση τοξικού αζώτου στο σώμα του μέσω μιας μάσκας είναι σκληρό και ασυνήθιστο βασανιστήριο.

Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα των δικηγόρων ότι μια δεύτερη απόπειρα εκτέλεσης της θανατικής ποινής, αφότου ο Σμιθ επέζησε της προηγούμενης – επώδυνης για τον ίδιο – προσπάθειας, θα συνιστούσε παραβίαση της 8ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Ως εκ τούτου, η εκτέλεση του θανατοποινίτη Κένεθ Σμιθ θα γίνει σήμερα Πέμπτη με χορήγηση αερίου αζώτου.

Η Αλαμπάμα είχε ήδη προσπαθήσει να εκτελέσει τον Smith με θανατηφόρα ένεση πριν από δύο χρόνια για την καταδίκη του για φόνο το 1989.

Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η μέθοδος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και ζήτησε να σταματήσει.

O ίδιος ο θανατοποινίτης, μιλώντας στις αρχές της εβδομάδας στο BBC, περιέγραψε την αναμονή:

«Το σώμα μου απλώς καταρρέει, συνεχίζω να χάνω βάρος», είπε ο Smith στο BBC σε συνέντευξη που έγινε μέσω γραπτών απαντήσεων.

Στην Αλαμπάμα απαγορεύονται οι κατά πρόσωπο συναντήσεις δημοσιογράφων και θανατοποινιτών. «Έχω συνεχώς ναυτία. Οι κρίσεις πανικού χτυπούν τακτικά… Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που αντιμετωπίζω καθημερινά. Βασανιστήρια, βασικά», γράφει καλώντας την Αλαμπάμα να «σταματήσει [την εκτέλεση]. Πριν είναι πολύ αργά».

Με πληροφορίες από BBC

Στον θάλαμο εκτέλεσης για δεύτερη φορά: Ο πρώτος θανατοποινίτης στις ΗΠΑ που θα εκτελεστεί με αέριο αζώτου φοβάται ένα ακόμη βασανιστήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: