Στον θάλαμο εκτέλεσης για δεύτερη φορά: Ο πρώτος θανατοποινίτης στις ΗΠΑ που θα εκτελεστεί με αέριο αζώτου φοβάται ένα ακόμη βασανιστήριο

Kenneth Eugene Smith faces execution over a 1988 murder Screenshot via BBC




Την Πέμπτη, ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ (Kenneth Eugene Smith) θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που θα εκτελεστεί με αέριο άζωτο. Καθώς περνάει τις τελευταίες μέρες της ζωής του ως θανατοποινίτης λέει ότι τον στοιχειώνουν οι σκέψεις μιας διαδικασίας που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Μια βασανιστική πρώτη απόπειρα 

Την πρώτη φορά που ο Kenneth Eugene Smith επρόκειτο να πεθάνει, οι δήμιοι της Αλαμπάμα είχαν αρκετές ώρες για να τον σκοτώσουν, σύμφωνα με το BBC.

Έδεσαν τον καταδικασμένο σε θάνατο άνδρα στον λεγόμενο «θάλαμο θανάτου» του σωφρονιστικού κέντρου Holman και προσπάθησαν να του κάνουν ένεση με ένα θανατηφόρο μείγμα χημικών.

Όμως απέτυχαν.

Μη μπορώντας να βρουν φλέβα, διαδικασία η οποία του άφησε πολλές τομές, εγκατέλειψαν την προσπάθεια καθώς το ρολόι έδειχνε μεσάνυχτα και το ένταλμα της πολιτείας είχε λήξει.

Αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Τώρα, η Αλαμπάμα θα προσπαθήσει να τον σκοτώσει ξανά.

Αυτή τη φορά, η πολιτεία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα σχέδιο ασφυκτικού θανάτου του Smith, με αεροστεγή μάσκα στο πρόσωπο, που θα τον αναγκάσει να εισπνεύσει καθαρό άζωτο.

Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η μέθοδος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και ζήτησε να σταματήσει.

Η τελική έφεση εξακολουθεί να εκκρεμεί αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του για ασφαλιστικά μέτρα. Ο Smith πρόκειται να εκτελεστεί την Πέμπτη.

Ο Kenneth Eugene Smith ήταν ένας από τους δύο άντρες που καταδικάστηκαν το 1989 για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα, της Elizabeth Sennett, η οποία μαχαιρώθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έναντι αμοιβής 1.000 δολαρίων. Είναι ο μόνος άνθρωπος στη σύγχρονη Αμερική που θα οδηγηθεί δεύτερη φορά για εκτέλεση και ο πρώτος με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

«Το σώμα μου απλώς καταρρέει, συνεχίζω να χάνω βάρος», είπε ο Smith στο BBC σε συνέντευξη που έγινε μέσω γραπτών απαντήσεων.

Στην Αλαμπάμα απαγορεύονται οι κατά πρόσωπο συναντήσεις δημοσιογράφων και θανατοποινιτών. «Έχω συνεχώς ναυτία. Οι κρίσεις πανικού χτυπούν τακτικά… Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που αντιμετωπίζω καθημερινά. Βασανιστήρια, βασικά», γράφει καλώντας την Αλαμπάμα να «σταματήσει [την εκτέλεση]. Πριν είναι πολύ αργά».

Η πολιτεία υποστηρίζει ότι η εκτέλεση με άζωτο θα προκαλέσει γρήγορα απώλεια συνείδησης, ωστοσο δεν έχει παρουσιάσει κανένα εύλογο στοιχείο για να το στηρίξει.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει για κινδύνους όπως βίαιους σπασμούς έως επιβίωση σε κατάσταση φυτού, ακόμη και την πιθανότητα διαρροής αερίου από τη μάσκα σκοτώνοντας και άλλους στο δωμάτιο.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Kenny δεν φοβάται να πεθάνει, το έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Αλλά νομίζω ότι φοβάται ότι θα βασανιστεί ακόμη περισσότερο στη διαδικασία», λέει ο πνευματικός του σύμβουλος Δρ Jeff Hood.

Το άζωτο αποτελεί το 78% του αέρα που εισπνέεται από τον άνθρωπο και είναι αβλαβές όταν εισπνέεται με οξυγόνο.  Το άζωτο θα χορηγείται για τουλάχιστον 15 λεπτά ή «πέντε λεπτά μετά από μια επίπεδη ένδειξη στο ηλεκτροκαρδιογράφημα», σύμφωνα με το πρωτόκολλο εκτέλεσης.

Η Αλαμπάμα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά εκτέλεσης στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή 165 άτομα αναμένουν την εκτέλεσή τους στην πολιτεία αυτή.

Με πληροφορίες από BBC

 

Φρανκ Φάριαν: Πέθανε ο ιδρυτής του θρυλικού συγκροτήματος Boney M * Ταυτισμένος με την έκρηξη της ντίσκο μουσικής [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: