Τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την ανανέωση εντολής των Κυανόκρανων στην Κύπρο

File Photo: Μember of UN’s peacekeeping forces on Cyprus. photo: CNA




Περί τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, 2024.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει στη Νέα Υόρκη, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου,  εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα επιδιώξει να συναντήσει τη νέα απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, μόλις ανακοινωθεί ο διορισμός της.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα αποσταλούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ενημέρωση του Συμβουλίου από τον κ. Στιούαρτ, γύρω στις 13 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές θα διανεμηθούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, λίγο πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου από τον κ. Στιούαρτ.

  • Νωρίτερα την ίδια εβδομάδα, πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να ενημερώσει εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα υποβληθεί το προσχέδιο του ψηφίσματος και θα γίνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Κρατών Μελών για να καταλήξουν στο κείμενο του ψηφίσματος το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2023, η εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανανεώνεται σε ετήσια βάση και όχι δύο φορές τον χρόνο όπως ήταν η πρακτική μέχρι φέτος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΕΑΝ/ΓΧΡ

Έφτασε στην Αίγυπτο προερχόμενο από την Κύπρο το βρετανικό πλοίο με την πρώτη θαλάσσια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: