Τα ΜΗ-60 Romeo έρχονται και βάζουν την Ελλάδα στην ελίτ της ανθυποβρυχιακής άμυνας: Ζωντανεύουν όμως και συζητήσεις για ενίσχυση των S-70 Aegean Hawk

Τα S-70 Aegean Hawk Sikorsky έχουν σηκώσει το βάρος του ανθυποβρυχιακού αγώνα και παράλληλα τα πληρώματά τους δεν σταματούν να βοηθούν στο κοινωνικό σύνολο όταν αυτό απαιτείται. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Εκτός από τα πρώτα τρία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo, που τελικά αναμένονταιαπό τις 7 Φεβρουαρίου και μετά (σ.σ. κι όχι από την 31η Ιανουαρίου που είχαμε γράψει ως πληροφορία), το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να εργάζεται κατά των εχθρικών υποβρυχίων και με τα S-70 Aegean Hawk της 2ης Μοίρας.

Είναι βέβαιο ότι η άφιξη των τριών πρώτων Romeo, με τρία C-17, φέρνει την Ελλάδα ανάμεσα στην ελίτ των χωρών που θα διαθέτουν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την αποστολή του ανθυποβρυχιακού αγώνα.

Παράλληλα όμως τα S-70 δεν θα μπορούσαν ν’ απαξιωθούν, επειδή φτάνουν τα πρώτα νέα ελικόπτερα για αυτή την αποστολή. Αντιθέτως, όπως επισημαίνεται από χείλη που γνωρίζουν άριστα την κατάσταση στο Κοτρώνι του Μαραθώνα, στη «φωλιά» των ελικοπτέρων του ναυτικού, δεν είναι λίγες οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τα Aegean Hawk και μια ουσιώδη αναβάθμιση, που θα τους προσδώσει έτη επιχειρησιακής ζωής.

  • Η αλήθεια είναι πως οι συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία έχουν ξεκινήσει καιρό και έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές στο ναυτικό επιτελείο και την αρμόδια διεύθυνση, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα οδηγήσει στη συμφέρουσα για το πολεμικό ναυτικό συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι οι πρώτες συζητήσεις και μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ναυτικό από τους αρμοδίους, έφεραν μια πρόταση που αν μη τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «απαγορευτική» σε σχέση με το κόστος της αναβάθμισης.

Ωστόσο η έλευση των ΜΗ-60 Romeo, θεωρείται μια ιδανική ευκαιρία για τον επαναληπτικό γύρο των συζητήσεων και των προτάσεων που έχει θέσει το ναυτικό προς την εταιρεία, για συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά την αναβάθμιση των ελικοπτέρων S-70.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως η συντήρηση των Aegean Hawk που δόθηκε εκτός ναυτικού, μετά τις αρχικές αντιρρήσεις και ορισμένα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί, δείχνει πλέον συντονισμένη και ο αριθμός των ελικοπτέρων που πετούν δείχνει ότι οι διαθεσιμότητες σταδιακά ανεβαίνουν.

Πάντως, η άφιξη των τριών πρώτων Romeo θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς αυτά τα ελικόπτερα θα σηκώσουν διπλό βάρος. Αυτό της εκπαίδευσης των πληρωμάτων που θα μάθουν από τον αρχικό πυρήνα που πιστοποιήθηκε στις ΗΠΑ το νέο μέσο και παράλληλα, ιπτάμενοι και χειριστές συσκευών θα χρησιμοποιήσουν στο τακτικό επίπεδο το ΜΗ-60, στο πεδίο που πρόκειται να επιχειρήσει.

Αρμόδιες πηγές επισήμαναν πως μπορεί μεν το ναυτικό επιτελείο να έχει διαρκώς στραμμένο το βλέμμα του στην ανάγκη για νέες κύριες μονάδες κρούσης, όμως διαθέτει κι άλλα μέσα με τα οποία έχει δείξει πως εργάζεται διαρκώς για την εθνική ασφάλεια.

  • Ο ανθυποβρυχιακός αγώνας θεωρείται μια κομβικής σημασίας αποστολή για το ναυτικό τόσο στη θάλασσα του Αιγαίου, όσο και νότια της επικράτειάς μας, στη Μεσόγειο.

Το 2020 μάλιστα, το σύνολο των ανθυποβρυχιακών μέσων που χειρίζονται τα στελέχη του ναυτικού, παρέδωσαν «δωρεάν» μαθήματα επαγγελματισμού στους γείτονές μας, με τους οποίους τέσσερα χρόνια αργότερα, ζούμε ίσως πρωτόγνωρες στιγμές φιλίας και προσέγγισης.

Και επειδή στην κλεψύδρα των ελληνοτουρκικών, πάντοτε η άμμος τελειώνει, τόσο στο ναυτικό, όσο και στα υπόλοιπα επιτελεία εκείνο που θέλουν είναι να υπάρχουν τα μέσα αποτροπής σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αστερίσκοι και «δίαιτα» στην τελική ευθεία για τα ελληνικά F-35: Αντίστροφη μέτρηση για την αμερικανική απάντηση, ενώ κυριαρχεί η αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: