Αστερίσκοι και «δίαιτα» στην τελική ευθεία για τα ελληνικά F-35: Αντίστροφη μέτρηση για την αμερικανική απάντηση, ενώ κυριαρχεί η αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου

Τα ελληνικά F-35 θα είναι της έκδοσης Block 4 και αυτό σημαίνει πως θα έχουν αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Πηγή εικόνας: IDF




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Αν όντως «πήραμε αυτό που θέλαμε», όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά, πέραν της επερχόμενης απάντησης για τα πολυδάπανα F-35, κανονικά θα πρέπει να περιμένουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα στρατιωτικά επιτελεία, την πολυπόθητη ουσιώδη κεφαλαιοποίηση της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.

Αν όντως οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τον «ηγετικό ρόλο της Ελλάδας» στην περιοχή, όπως δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, ίσως οι πλατφόρμες που διαθέτει τώρα αλλά και στο μέλλον, θα έπρεπε να είχαν δυνατότητες που όμως απουσιάζουν.

Διότι οι πλατφόρμες, όπως τα F-16 Viper, αναβαθμίζονται μεν αλλά στις πτέρυγες τους η πενία είναι εμφανής κι αυτό δεν είναι αμιγώς ευθύνη της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ.

  • Στην Hellas Journal έχουμε επισημάνει δεκάδες φορές τις ελλείψεις που υπάρχουν σε όπλα κι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται μέσα στην φράση «πήραμε αυτό που θέλαμε».

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος δείχνει να μετρά αντίστροφα για την έλευση της αμερικανικής απάντησης, η οποία σχετίζεται με τα «αόρατα» μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Η αμερικανική επιστολή θα απαντά σε ό,τι ζήτησε η ελληνική πλευρά, δηλαδή 20+ 20 μαχητικά 5ης γενιάς. Επιπλέον στο έγγραφο θα αναλύονται ο οπλισμός, η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, τα της εκπαίδευσης ιπταμένων και μηχανικών, κ.ο.κ.

Το ερώτημα που φαίνεται ν’ αναδύεται πλέον είναι το πόσα F-35 μπορεί να σηκώσει ο προϋπολογισμός, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έδειξε ελαστικότητα απέναντι στο ελληνικό αίτημα, ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται τα αμυντικά κονδύλια στην οικονομική εικόνα της χώρας.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν όλες εκείνες οι πληροφορίες περί 12 F-35 τότε ομιλούμε για κάτι εντελώς διαφορετικό από την αρχική πρόθεση, δηλαδή η Ελλάδα ν’ αποκτήσει δύο μοίρες με τ’ «αόρατα» αεροσκάφη.

Το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός θα προκύψει από τις συζητήσεις που θα γίνουν ανάμεσα στο επιτελείο του υπουργείου Εθνικής άμυνας (ΓΔΑΕΕ), το κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας και της USAF.

  • Αν η διακρατική συμφωνία υπογραφεί εντός του 2024, κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ότι μέσα στην επόμενη 4ετία τα πρώτα F-35 θα φέρουν τον χαρακτηριστικό κύκλο με τα χρώματα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει αποστολή αεροπόρων και τεχνικών στις ΗΠΑ για να γίνουν ο πρώτος πυρήνας που θα μυηθεί στα μυστικά της 5ης γενιάς αεροσκαφών.

Το F-35 «πόζαρε» και καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης προεκλογικής διαδικασίας καθώς είχε τεθεί στην εθνική ατζέντα ως ένα game changer εργαλείο στα χέρια των πολύπειρων αεροπόρων.  Μάλιστα ο πρωθυπουργός από την Δυτική Ελλάδα ανέφερε ότι η αεροπορική βάση που θα μετατραπεί στη φωλιά των stealth αεροσκαφών θα είναι η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Με κάθε ευκαιρία πάντως, από την ελληνική πλευρά υπενθυμίζεται προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ότι η Αθήνα περιμένει την απάντηση ώστε να συνεχιστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται, τόσο σε επίπεδο συνομιλιών όσο και για την έναρξη των μελετών που αφορούν μελλοντικά έργα αναβάθμισης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Όλα τα δεδομένα μαρτυρούν πλέον, ότι τα ελληνικά F-35 περνούν μέσα από τις αποφάσεις των Αμερικανών οι οποίες σχετίζονται με τη διευρυμένη ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Η αλήθεια είναι πως η γείτονα έχει θέσει στις ΗΠΑ το ζήτημα διασάλευσης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Έχει καταδείξει ότι το πρόβλημά της βρίσκεται κυρίως στο αεροπορικό όπλο και μάλιστα έχει σημειώσει ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο τα βήματα προσέγγισης με την Αθήνα δεν είναι λίγα καθώς έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για γόνιμο διάλογο.

Όλα τα όπλα του F-35 θα είναι νέα αλλά πρέπει να ενισχυθεί και η αποθήκη των F-16…

Η έκδοση του F-35 θεωρείται αυτή που θα έχει «διευρυμένη γκάμα» του οπλισμού, που σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η Block 4 έκδοση έχει τη δυνατότητα να φέρει περισσότερα όπλα στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού.

Επιπλέον και για την Πολεμική Αεροπορία είναι σαφές, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, ότι χρειάζεται νέα όπλα στην πυριτιδαποθήκη της.

Τονίζεται μάλιστα ότι αυτά δεν μπορεί ν’ αφορούν μόνο το F-35 αλλά στις νέες προμήθειες και διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς να είναι και τα μαχητικά 4,5 γενιάς που διαθέτει ο στόλος της.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε σ’ αυτό το σημείο έναν «αστερίσκο» διότι σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται πιστοποιήσεις  όπλων κι αυτό πρέπει κάποιος να το »επωμισθεί», μιλώντας πάντα με οικονομικούς όρους.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπερατού της Ελλάδας αλλά και υπερεργαλείο για το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας: Τι συμβαίνει με τα Δαρδανέλια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: