Στον τέταρτο μήνα ο πόλεμος στη Γάζα: Νέα, βαριά πλήγματα, μεταξύ των νεκρών δύο δημοσιογράφοι του AFP και του Al Jazeera

File Photo Palestinians from the Brais family search for missing people under the rubble following an Israeli air strike in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 07 January 2024. More than 22,300 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD




Τρεις μήνες πολέμου συμπληρώθηκαν ήδη από την έναρξη του πολέμουστη Γάζα μετά το φονικό πλήγμα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και βαριές απώλειες, καθώς σύμφωνα με τη Χαμάς, μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι.

Ο Μούσταφα Θουράγια, ένας ανεξάρτητος (free lancer) εικονολήπτης, ο οποίος συνεργαζόταν με το Γαλλικό Πρακτορείο, και ο Χάμζα Βαέλ Νταντούχ, δημοσιογράφος του καναλιού Αλ Τζαζίρα σκοτώθηκαν ενώ επέβαιναν σε όχημα, ανέφεραν το υπουργείο και διασώστες.

Ο Βαέλ αλ-Νταντούχ, πατέρας του Χάμζα αλ-Νταντούχ, είναι ο επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα τραυματίστηκε σε ισραηλινό χτύπημα. Ο Αλ-Νταντούχ είχε ήδη χάσει τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του σε άλλο ισραηλινό χτύπημα κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Ο Μούσταφα Θουράγια συνεργαζόταν με το AFP από το 2019.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 77 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Μεταξύ αυτών των δημοσιογράφων, 70 ήταν Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι.

Εισβολή στην πόλη Τζενίν

Τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της με τις πληροφορίες να αναφέρουν πυροβολισμούς και εκρήξεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο βομβαρδισμός συγκέντρωσης με drone στην πλατεία Μαρτύρων στην Τζενίν είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα – τουλάχιστον έξι σύμφωνα με το Al Jazeera. Ανθρώπινα λείψανα είναι διάσπαρτα στον τόπο της επίθεσης και οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της πόλης. Aπό τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό δεν αναφέρθηκαν άμεσα θύματα. Ακτιβιστές είπαν πως ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα υπέστη ζημιές από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Παράλληλα, νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα έπληξαν την Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πλέον επίκεντρο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA να μεταδίδει πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, Ντανιέλ Χαγκαρί, υποστήριξε χθες βράδυ πως «εξαρθρώθηκε» η «στρατιωτική δομή» της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και πως επικεντρώνεται πλέον στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, προσθέτοντας όμως πως στοιχεία της οργάνωσης συνεχίζουν να επιχειρούν στη βόρεια Γάζα, παρότι «χωρίς δομή και χωρίς διοικητές».

«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουμε επιτύχει (σ.σ. τους καθορισμένους στόχους)», που είναι «η εξάλειψη της Χαμάς, η ανάκτηση των ομήρων και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», επανέλαβε χθες βράδυ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νεκρός Ισραηλινός στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινός πολίτης δέχθηκε πυροβολισμούς και σκοτώθηκε σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, μια περιοχή που είναι θέατρο αιματηρών συγκρούσεων οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός “σκοτώθηκε κοντά στο σταυροδρόμι της βρετανικής αστυνομίας” βόρεια της Ραμάλα, διευκρίνισε ο στρατός, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία αναζητά τον δράστη.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βασιλιάς Αμπντάλα προς Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να συμφωνήσει σε εκεχειρία στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: