Σφίγγει ο κλοιός για το AfD στη Γερμανία: Διαμορφώνεται πολιτική συναίνεση για την απαγόρευσή του ως ακροδεξιού – εξτρεμιστικού κινήματος

FILE PHOTO Protesters demonstrate with a banner reading ‘Never again AfD’ in front of the venue for the AfD party convention in Magdeburg, Germany, 28 July 2023. EPA/CLEMENS BILAN




Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD) πιστεύει ότι είναι δυνατή μια διαδικασία απαγόρευσης του AfD. Ένα τέτοιο βήμα είναι το «πιο αιχμηρό ξίφος» που υπάρχει, είπε η υπουργός στο SWR.

«Δεν το αποκλείω» – ακόμα κι αν τα εμπόδια για αυτήν την «έσχατη λύση του συντάγματος» είναι υψηλά. Η Φέιζερ καλεί πρώτα τα δημοκρατικά κόμματα να ασχοληθούν με το περιεχόμενο του AfD.

Δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει έκκληση για απαγόρευση κομμάτων επειδή οι πολιτικοί δεν σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τα επιχειρήματα, λέει η Φέιζερ. Δεν αποκλείει επίσης την απαγόρευση της Junge Alternative, της οργάνωσης νεολαίας του AfD. Είναι απλώς μια ένωση και μπορεί να απαγορευτεί από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών.

«Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, τότε μπορείτε να το κάνετε», είπε η Φέιζερ, αναφερόμενος σε περαιτέρω έρευνες από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος στις ομοσπονδιακές πολιτείες. Σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, η Junge Alternative χαρακτηρίζεται ως επιβεβαιωμένος ακροδεξιός εξτρεμιστής, ενώ σε άλλες είναι ύποπτη περίπτωση.

Kretschmann για «πολιτικό περιορισμό» του AfD

Ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Winfried Kretschmann (Πράσινοι) σημειώνει ότι οι αρχές συνταγματικής προστασίας θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα. Μια πιθανή αίτηση απαγόρευσης θα πρέπει να προέρχεται από ομοσπονδιακά κράτη στα οποία το AfD είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό. «Σύμφωνα με δηλώσεις του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος, το AfD θεωρείται προφανώς δεξιό εξτρεμιστικό και δεξιό εξτρεμιστικό-αντισυνταγματικό, ειδικά στις ανατολικές ομοσπονδιακές πολιτείες», δήλωσε ο Kretschmann.

Μόλις πρόσφατα, μια αναφορά καλούσε την κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά του Björn Höcke. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει. Σε αυτή τη συζήτηση, η Φέιζερ θέλει επίσης να περιμένει περαιτέρω βήματα από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος. «Εάν έχουμε πληροφορίες από τις κρατικές αρχές που το δικαιολογούν, πρέπει να τις ελέγξουμε», λέει η υπουργός.

Η συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση του AfD ενισχύθηκε πρόσφατα μετά την αναφορά του Correctiv για μια μυστική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και μέλη του AfD . Μεμονωμένα στελέχη του AfD και μεμονωμένα μέλη του CDU, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στη συνάντηση σε μια βίλα του Πότσνταμ τον Νοέμβριο. Ο πρώην επικεφαλής του δεξιού εξτρεμιστικού «Κινήματος Ταυτότητας» στην Αυστρία, Μάρτιν Σέλνερ, επιβεβαίωσε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι μίλησε για «μετανάστευση» στη συνάντηση.

Όταν οι δεξιοί εξτρεμιστές χρησιμοποιούν τον όρο, συνήθως εννοούν ότι μεγάλος αριθμός ατόμων ξένης καταγωγής πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα – ακόμη και υπό πίεση. Σύμφωνα με έρευνα της Correctiv, ο Σέλνερ κατονόμασε τρεις ομάδες-στόχους στο Πότσνταμ: αιτούντες άσυλο, αλλοδαπούς με δικαίωμα παραμονής – και «μη αφομοιωμένους πολίτες».

Με πληροφορίες από Spiegel [Nancy Faeser schließt ein AfD-Verbotsverfahren nicht aus]

Η Ινδία αλλάζει… πάροχο και θα αγοράζει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία: Τεράστιο πλήγμα για τον Πούτιν και τα… πολεμικά του έσοδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: