Σενάρια διαδοχής μετά την ελεύθερη πτώση του Όλαφ Σολτς: Θα μπορούσε ο Μπόρις Πιστόριους να είναι ο επόμενος καγκελάριος;

FILE PHOTO: Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, σε στρατιωτική βάση. EPA/FRIEDEMANN VOGEL




Ο Μπόρις Πιστόριους θα ήταν ακόμη ένας υπουργός της Κάτω Σαξονίας, της γερμανικής περιφέρειας δηλαδή, αν η Κριστίνε Λάμπρεχτ δεν είχε υποπέσει σε σοβαρά υπηρεσιακά σφάλματα, με κερασάκι στην τούρτα το επίμαχο βιντεάκι την Πρωτοχρονιά του 2022, με αποτέλεσμα η παραίτησή της από το νευραλγικό πόστο της υπουργού Άμυνας να ήταν αναπόφευκτη.

Ο καγκελάριος Σολτς την έκανε δεκτή με ανακούφιση. Λίγες ημέρες αργότερα, αρχές Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, ο Μπόρις Πιστόριους φορώντας ένα βαρύ μπουφάν, επισκεπτόταν για πρώτη φορά το χιονισμένο Κίεβο με την ιδιότητα του νέου Γερμανού υπουργού Άμυνας κομίζοντας το πράσινο φως για την χορήγηση των πολυπόθητων γερμανικών Leopard 1A στον πρόεδρο Ζελένσκι.

Από τότε ακολούθησαν και δεύτερο ταξίδι στο Κίεβο, συνεχείς επισκέψεις σε στρατόπεδα, εντός και εκτός Γερμανίας, αλλαγές προσώπων στο υπουργείο Άμυνας, πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων και αποφάσεις ανάλογες των προκλήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σαν να ήταν προετοιμασμένος από καιρό γι’ αυτό το αξίωμα.

Κάνει με κέφι τη δουλειά του

Είναι σχετικά σπάνιο για έναν υπουργό Άμυνας στη Γερμανία να χαίρει μεγάλης δημοτικότητας, όπως έχει αποδειχθεί τουλάχιστον στο παρελθόν.

Γιατί το αντικείμενο είναι πολύπλοκο, τα καλά νέα είναι λίγα, ιδιαίτερα δε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι έναν πόλεμο που σε λίγες εβδομάδες θα μπει στην τρίτη χρονιά πρόκειται για μια “ηλεκτρική καρέκλα”.

Η κατάσταση στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι απογοητευτική και οι προοπτικές να βρεθεί κανείς σε πολύ δύσκολη θέση στο αξίωμα αυτό είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να αποδείξει την αξία του και να κερδίσει αναγνώριση.

Αλλά στην περίπτωση του Πιστόριους φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει.

Από την αρχή κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανδρών και γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις με τον απλό, συμπαθητικό και άμεσο τρόπο του που οδήγησαν στο να εκτοξευτεί στην κορυφή η δημοτικότητά του ανάμεσα στους πολιτικούς, όσο κανείς άλλος πριν από αυτόν.

Αλλά πάνω από όλα αυτό που διακρίνει τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό και εξηγεί την επιτυχία του είναι η απλή γλώσσα που χρησιμοποιεί, το ενδιαφέρον για το αντικείμενο και η αποτελεσματικότητα που δείχνει όταν κάνει με κέφι τη δουλειά του.

Αυτό το τελευταίο είναι που κάνει την τεράστια διαφορά με άλλους υπουργούς, αλλά και με τον ίδιο τον καγκελάριο.

Τα ποσοστά του μάλιστα αυξήθηκαν, την ώρα που τα αντίστοιχα για το κόμμα του, το SPD, αλλά και τον ίδιο τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς βυθίζονται όλο και χαμηλότερα στις δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας είναι τώρα πιο δημοφιλής από οποιονδήποτε άλλον πριν από αυτόν, ενώ Σολτς και SPD βρίσκονται σε χειρότερη θέση από οποιονδήποτε άλλο καγκελάριο και το κόμμα του πριν.

Το ερώτημα προβάλλει αμείλικτο, αν και είναι ακόμη σχετικά νωρίς: Θα ήθελε πραγματικά το ιστορικό αυτό κόμμα να βασιστεί σε έναν ιστορικά αντιδημοφιλή καγκελάριο ως επικεφαλής υποψήφιο στην προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές του 2025;

“Ο καγκελάριος είναι ο Όλαφ Σολτς και θα πορευτούμε μαζί του και στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία”, δήλωσε τέλος του 2023 με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

“Υπάρχουν πολλές ευθύνες που πρέπει να αντιμετωπιστούν το νέο έτος και είμαι βέβαιος ότι ο καγκελάριος θα δώσει τη μάχη του”.

 Το “εκλογικό μπόνους Πιστόριους”

Αλλά μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος βλέπουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Μόνο ένα 12% εκείνων που συμμετείχαν σε έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του RTL και του ntv “εμπιστεύονται τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι θα ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη μέχρι τις εκλογές του 2025”. Το 85% αντίθετα δήλωσε ότι δεν το πιστεύει.

Η εικόνα είναι σαφής και μεταξύ των υποστηρικτών του SPD: ένα 35% ελπίζει ότι η τάση θα αναστραφεί, ενώ το 61% εκφράζεται αρνητικά.

Ίδια ίσως και χειρότερη κατάσταση καταγράφεται και στα άλλα κόμματα. Και εδώ τα βλέμματα πέφτουν στον Πιστόριους και στο “εκλογικό μπόνους” με βάση την υψηλή δημοτικότητά του που θα μπορούσε να βοηθήσει τους Σοσιαλδημοκράτες να ανακόψουν την πτωτική πορεία και να αποκτήσουν νέα φρεσκάδα στο κόμμα.

Οι βλέψεις προχωρούν ακόμη υψηλότερα. Μήπως εάν κατέβαινε και ως υποψήφιος καγκελάριος αντί του άτυχου και “σιωπηλού” Όλαφ Σολτς να γινόταν ο επόμενος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας;

“Δεν γνωρίζω τέτοιες εικασίες” θέλησε να σταματήσει κάθε συζήτηση ο Ρολφ Μίτσενιχ, πρόεδρος της Κ.Ο. του SPD, όταν ρωτήθηκε μέσα Ιανουαρίου. Αλλά πώς αυτό μπορεί να γίνει όταν ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει;

Σχετική δημοσκόπηση του ινστιτούτου σφυγμομετρήσεων Forsa σχετικά με το “φαινόμενο Πιστόριους” που έγινε για λογαριασμό του RTL και του ntv δείχνει καθαρά ότι το SPD θα μπορούσε να κερδίσει νέους ψηφοφόρους και να επανακτήσει τους χαμένους με τον υπουργό Άμυνας ως επικεφαλής υποψήφιο.

Είναι ενδεικτικό ότι από όσους δεν θέλουν να ψηφίσουν το SPD στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ένα 7% θα ψήφιζε τους Σοσιαλδημοκράτες εάν ο επικεφαλής υποψήφιος ονομαζόταν Μπόρις Πιστόριους.

Άρα ο υπουργός Άμυνας φαίνεται να προσελκύει ένα ευρύτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος, όχι απαραίτητα από τον στενό κομματικό ορίζοντα.

Από την δε ομάδα των πρώην ψηφοφόρων του SPD ένα 17% θα επέστρεφε στο κόμμα υπό την ίδια προϋπόθεση. Βέβαια οι πολιτικοί συνηθίζουν να απαντούν ότι οι σφυγμομετρήσεις απεικονίζουν ένα μομέντουμ και ότι ο “πολιτικός” χρόνος επιφυλάσσει “γυρίσματα” μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Αλλά το σενάριο αλλαγής του υποψήφιου καγκελάριου είναι πιθανό και συζητείται χαμηλόφωνα όλο και περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος και της Κ.Ο.

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Φωτιές και οδοφράγματα από τους Γάλλους αγρότες: Αποκλείουν Παρίσι και άλλες πόλεις – Παρακολουθεί ο Μακρόν και 15.000 αστυνομικοί [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: