Σε “αναμμένα κάρβουνα” η νέα περιοδεία του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή: Θα καταφέρει να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς; Χλωμό…

epa11003267 Palestinians protesting against the visit of US Secretary of State Antony Blinken burn his portrait, in the West Bank city of Ramallah. EPA, ALAA BADARNEH




Με το στοχευμένο χτύπημα εναντίον ενός ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό να τροφοδοτεί τους φόβους για έκρηξη της βίας στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ξεκινά νέα περιφερειακή περιοδεία την Παρασκευή επισημαίνει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου  Frédéric Autran στην εφημερίδα Liberation.

Αναλυτικότερα, μέσα στο εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον αργά προχθες το βράδυ για να ξεκινήσει νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, την τέταρτη μέσα σε τρεις μήνες.

Ο κ. Blinken θα διασχίσει την περιοχή επί μία εβδομάδα, επισκεπτόμενος την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Δυτική Όχθη. Και, φυσικά, το Ισραήλ, όπου θα φτάσει αύριο για να επιχειρηματολογήσει ιδίως υπέρ της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Για να προετοιμάσει το έδαφος, ο γεννημένος στο Ισραήλ Αμερικανός διπλωμάτης Amos Hochstein βρίσκεται ήδη στο Τελ Αβίβ. Την Πέμπτη συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου σε μια συνάντηση που αφορούσε κυρίως τις εντάσεις στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.[..]

Μετά τη δολοφονία του alArouri στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού την Τρίτη, η κύρια αβεβαιότητα αφορά την πιθανή αντίδραση της ισχυρής φιλοϊρανικής σιιτικής πολιτοφυλακής, που ταπεινώθηκε στο προπύργιό της και της οποίας ο ηγέτης Hassan Nasrallah μίλησε την Παρασκευή.

Σε μια πρώτη ομιλία του την Τετάρτη, δήλωσε ότι δεν φοβάται έναν πόλεμο “χωρίς όρια” με τον ισραηλινό “εχθρό”. Ωστόσο, ένας Γάλλος διπλωμάτης είναι πεπεισμένος: “Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε ο Ιρανός χορηγός της έχουν συμφέρον να πιέσουν για μια ολοκληρωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, διότι θα βρεθούν επίσης αντιμέτωποι με τις Ηνωμένες Πολιτείες”. [..]

H κυβέρνηση Biden καλεί σε ηρεμία… αλλά δηλώνει ότι είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, παρατηρεί ο συντάκτης.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση με κανένα έθνος ή παράγοντα στη Μέση Ανατολή, ούτε θέλουμε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή. Αλλά δεν θα αποφύγουμε το καθήκον να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, τα συμφέροντά μας, τους εταίρους μας ή την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου“, τόνισε ξανά την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, John Kirby.

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σχεδόν δέκα πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη και περίπου 10.000 στρατιώτες μόνο στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα πολύ λιγότερο διπλωματικό οπλοστάσιο από τον Amos Hochstein και τον Antony Blinken, σχολιάζει καταληκτικά ο δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: Liberation, Frédéric Autran – Antony Blinken, une nouvelle tournée au Moyen-Orient sur des charbons ardents

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Blinken θα προσπαθήσει και πάλι να παίξει τον πυροσβέστη, για να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, γράφει η Sophie Amsili σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα Les Echos

Όπως σημειώνεται, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί το Ισραήλ, πέντε αραβικές χώρες, τη Δυτική Όχθη, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Καμία χώρα δεν έχει “συμφέρον από την κλιμάκωση“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Matthew Miller, ενόψει του ταξιδιού. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επίσης συνομιλίες την Τετάρτη με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, για μέτρα “αποφυγής της κλιμάκωσης στον Λίβανο και το Ιράν“, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Ο Λευκός Οίκος θα παίξει και πάλι μια πράξη ισορροπίας εν προκειμένω, αναφέρει το ρεπορτάζ.

“Ο Blinken επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά τις παραδόσεις πυρομαχικώνΟι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ, αλλά μόνο για την ανθρωπιστική διάσταση της σύγκρουσης, για να επιτύχουν ανακωχή και να απαιτήσουν οι βομβαρδισμοί να είναι λιγότερο θανατηφόροι. Από την άλλη πλευρά, δεν απαιτούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάτι που θα ήταν καταστροφή για το Ισραήλ“, επισημαίνει ο γεωπολιτικός Frédéric Encel

Αυτό το αμερικανικό δίλημμα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ταξιδιού του Blinken, όπως επισημαίνει και ο πολιτικός επιστήμονας Dominique Moïsi:

Πώς υποστηρίζεις το Ισραήλ αλλάζοντας ταυτόχρονα την ισραηλινή πολιτική; Οι Ισραηλινοί ακολούθησαν τις συμβουλές των Αμερικανών και πραγματοποίησαν μια στοχευμένη, εξαιρετικά αποτελεσματική και συμβολική εξόντωση του νούμερο 2 της Χαμάς, χωρίς να προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Αλλά μήπως αυτή δεν θα είναι η τελευταία σταγόνα που θα ωθήσει τη Χεζμπολάχ και τους Παλαιστίνιους στα εδάφη να πάρουν τα όπλα;”.

Επιπλέον, συνεχίζει ο πολιτικός επιστήμονας, το Ισραήλ έχει ήδη κινητοποιήσει μαζικά τους εφέδρους του και η κυβέρνηση Netanyahu θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστά η Χεζμπολάχ, εκτός από τη Χαμάς. [..] “Ο Antony Blinken δείχνει να είναι όλο και πιο σκληρός με τον Benyamin Netanyahu, τουλάχιστον από ρητορικής άποψης”, επισημαίνει ο Frédéric Encel.

Ο Joe Biden θα μπορούσε, μέσω αυτού ή όχι, να προσπαθήσει να επηρεάσει την ισραηλινή κοινή γνώμη και κυρίως τους πιο μετριοπαθείς βουλευτές του σημερινού συνασπισμού, ώστε να τους δώσει να καταλάβουν ότι η αμερικανική υποστήριξη θα ήταν μεγαλύτερη με μια άλλη κυβέρνηση στο Ισραήλ…”. Θα μπορούσε επίσης να παραμερίσει τις φιλοδοξίες ορισμένων ισραηλινών υπουργών να ενθαρρύνουν τη μαζική μετανάστευση των Παλαιστινίων“, αναφέρει ο Dominique Moïsi.

Ωστόσο, η εκλογική χρονιά έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και ο Biden δεν μπορεί να κάνει λιγότερα για το εβραϊκό κράτος, παρατηρεί στη συνέχεια η δημοσιογράφος.

“Όχι εξαιτίας της ψήφου των Αμερικανο-Εβραίων, οι οποίοι είναι λίγοι και ψηφίζουν ούτως ή άλλως Δημοκρατικούς στις πολιτείες που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί, αλλά εξαιτίας της ψήφου των ευαγγελικών, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί προς το Ισραήλ και ο αριθμός τους ξεπερνά πλέον τα 97 εκατομμύρια στις ΗΠΑ” συνεχίζει ο Frédéric Encel.

Συνεπώς, όσο διαρκεί η σύγκρουση, η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να συνεχίσει την εξισορροπητική της στάση, καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Sophie Amsili – Blinken repart en tournée au Proche-Orient pour éviter une extension du conflit Israël-Hamas

Ο Μπλίνκεν ελπίζει σε συμφωνία με τον Ερντογάν, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα: Σήμερα οι συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: